Az első tétre menő Volán?MAC a szezonban

   

Szerda este Székesfehérváron EBEL- és magyar ifibajnoki mérkőzést játszik a budapesti csapat. A két edzőt nem elsősorban erről a találkozóról, inkább az előttünk álló szezonról kérdeztük.

Kiss Dávid, az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia edzője: “Nagyon nehéz megmondani, hogy milyen szezon elé nézünk, hiszen a játékoskeretünk kilencven százalékban kicserélődött. Úgy döntöttünk, hogy az érettebb játékosainkat felsőbb korosztályokban versenyeztetjük, ezért ebben az évben is nagyon sok ifjúsági korú játékosunk játszik majd rendszeresen a juniorok között, sőt olyan is akad közöttük, akinek a MOL Liga-bemutatkozásra is van esélye.

Ez azért is jó, mert így azok is sok játéklehetőséghez, ezáltal pedig fejlődési lehetőséghez jutnak a saját korosztályukban, akik amúgy a 3-4. sorba kerülésért küzdenének. Még így is nagyon gazdag ez a korosztályunk, ezért hogy mindenki játszani tudjon, hat játékost kölcsönadunk a Tisza Volánnak, így ők is nyugodtan tudnak indulni az U18-as bajnokságban.

Természetesen nem csak mi adunk fel játékosokat a junioroknak, hanem azok a serdülők, akik bizonyítanak, feljöhetnek hozzánk. 6-8 játékost már neveztünk is az EBJL-be, de ennél is többet figyelek, bőven vannak olyanok az U16-ban, akikre számítok majd a szezon során. Az előző szezon tapasztalatai alapján úgy tervezem, azokkal játszunk majd a rájátszásban is, akikkel végigcsináljuk a szezont. Nem jó megbolygatni a csapatot olyan játékosokkal, akik korosztályilag ide tartoznak, de eggyel idősebbek között jégkorongoztak a szezon során végig.

Kiss David AVS 2015_16

Ilyenkor korosztályváltásnál mindig izgalmas, hogyan alakulnak az erőviszonyok, mert olyan csapatokból is lehetnek komoly ellenfelek, akik tavaly gyengébbek voltak és ez fordítva is igaz. Az EBJL színvonala szerintem idén is tovább fog javulni, a leggyengébbek közül egy-kettő visszalépett, ez nem nagy baj, szoros meccseken tud igazán fejlődni egy játékos, arra van szükségük ezeknek a fiataloknak, hogy minél többször játszanak nagy nyomás alatt. Az ifjúságiaknál már a versenysportra készítjük fel a fiatalokat, fontos hogy meg tudjanak felelni a kihívásoknak.

Nem ismerem még a többi csapatot ahhoz, hogy a végeredményre tippelni merjek, ehhez egy körnek le kell mennie, ha már mindenkit láttunk, akkor tisztul a kép. Tavaly sem a szezon végi pozíció számított, de jó lenne megismételni azt az eredményt, amit a magyar és az osztrák bajnokságban elértünk.”

AVSMAC U18 2015_16 F3

Fotó: Soós Attila (jegkorongblog.hu)

Marton Tibor, a MAC Budapest edzője: “A játékosok fejlődését és az edzésidők hatékony kihasználását szem előtt tartva azt a döntést hoztuk,hogy az idősebb U18-as játékosok az U20-as csapattal készülnek és játszanak augusztusban, sőt olyan ifjúsági játékosaink is vannak, akik a felnőtt csapatnál is lehetőséghez jutottak. A hazai bajnokságot és az EBJL-t is fiatal kerettel kezdjük. Ez a nagy utánpótláslétszámunknak köszönhetően nem okoz gondot, és sok-sok játékost pedig arra késztet, hogy még magasabb tempónak, nagyobb kihívásnak feleljen meg mind edzéseken, mind mérkőzéseken.

Az idei szezon nagy lehetőség lesz minden játékos jégkorongkarrierje szempontjából. A legfontosabb tulajdonság, amit kellően el kell sajátítania egy jégkorongozónak, az az elkötelezettség. Abban biztos vagyok, hogy aki kellően elkötelezett lesz, az elégedett lehet majd a szezon végén. Egyelőre két 1999-es születésű játékos és a 2000-es születésűek mellett nyolc-tíz 2001-2002-es játékos készül az ifjúsági csapatunkkal.

Annak ellenére, hogy az EBJL történetében mi vagyunk az egyetlen csapat, aki a végelszámolásnál mindig a legjobb négybe került, helyezés tekintetében idén sincs elvárásunk. A célunk az, hogy mind csapatként, mind egyénileg a legtöbbet hozzuk ki magunkból, és a lehető legtöbbet fejlődjünk. Erre az elmúlt évben nem lehetett panaszunk. Most hogy minimális létszámban van velünk olyan játékos, aki tavaly is az ifikerettel dolgozott, a kihívás picit nagyobb, lehet hogy lassabban fognak menni a dolgok, de Kangyal Balázzsal nevelő, fejlesztő edzőknek tartjuk magunkat, így a motivációnk megvan.

Főleg kívülről érte sok kritika az EBJL-t és az ott induló csapatokat. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartom megjegyezni, hogy mi épp olyan fontosnak tartjuk a hazai bajnokságot, örömteli hogy idén új csapatok csatlakoztak, sőt az EBJL csoportbeosztása miatt még többet játszhatunk a magyar csapatokkal is. De jelenleg az EBJL az a liga, ami elérhető és plusz fejlődési lehetőséget jelent számunkra és a magyar csapatoknak is. Mint a legtöbb ligában, itt is vannak gyengébb csapatok, és az is egyértelmű, hogy a Fehérvár és a MAC volt a két legerősebb együttes az elmúlt években, de a magyar ellenfelek mellet igen komoly és minőségi mérkőzéseket játszottunk többek között a Red Bull Salzburg, a Klagenfurt, a Villach, a Vienna Capitals, a Jesenice, a Kranj vagy éppen a Znojmo ellen. Nem szeretnék nagyon részletes szakmai elemzésbe menni, de az EBJL-ben játszott mérkőzések sokat segítenek minket a játékos fejlesztésében.”

Marton Tibor MAC 2015_16

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 2-5VÉGE
VB 16:20 SWEFRA 3-1VÉGE
VB 20:20 FINDEN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 3-1VÉGE
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 2-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 3-6VÉGE
VB 16:20 CANCZE 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 3-6VÉGE
VB 20:20 FINSUI 1-3VÉGE
VB 20:20 SWESVK 6-1VÉGE
    • SPORT 1
május 23., csütörtök
VB 16:20 CANSVK 6-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 SUIGER 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 SWEFIN 2-1 HVÉGE
    • AMC MIKRO
VB 20:20 USACZE 0-1VÉGE
    • SPORT 2
május 25., szombat
VB 14:20 SWECZE 3-7VÉGE
    • SPORT 2
VB 18:20 CANSUI 2-3 BVÉGE
    • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:20 SWECAN 4-2VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 SUICZE 0-2VÉGE
    • SPORT 2