A Keleti főcsoport adja a bajnokot és az újoncot

   

Kezdődik a 9. KHL-szezon, kétrészes ráhangolódásunkat Keleten indítjuk. A 2015/16-os idényhez képest eggyel nőtt az orosz bázisú ligában játszó csapatok száma, 8 ország 29 csapata verseng a Gagarin Kupáért. A kínai Kunlun a liga üde színfoltja lesz.

Hétfőn 16 órakor indul útjára a KHL 2016/17-es idénye. Az orosz bázisú nemzetközi sorozat a legfrissebb a világ fontos bajnokságai közül. A szokásoknak megfelelően az előző évi két döntős vívja az első csatát, ezért idén a Metallurg Magnyitogorszk fogadja a CSZKA Moszkvát. Több meccset nem is játszanak az első játéknapon, de ezt az egy rangadót a Sport 2 élőben közvetíti. Lássuk akkor, hogy a két keleti divízióban mi változott a nyáron.

Harlamov-divízió:

Ak Barsz (az elmúlt szezonbeli helyezése: 12.):

A KHL első két kiírásának győztese nem úgy teljesített az előző szezonban, ahogyan elvárható lett volna, a főcsoportban az 5. helyen végzett, majd a rájátszás első körében kiverte a Szalavat Julajev. A teljes légiósszekciót kicserélték a nyáron, egyedül a harmadik kazanyi szezonját kezdő, legutóbb házi gólkirály Justin Azevedo élvezi továbbra is Zinetula Biljaletgyinov bizalmát, ellenben a kanadai-portugál csatár mögött második legtöbb pontot termelt Oscar Möller hazatérése érzékeny veszteség, őt egy NHL-ből hozott cseh csatár, Jirí Sekac hivatott pótolni.

Avtomobiliszt (14.):

A jekatyerinburgiak legnagyobb vesztesége az első számú kapusuk, Jakub Kovár távozása, pótlására a Szalavat Julajev cserekapusát, Vlagyimir Szohatszkijt szerződtették. Kováron kívül még két légiós távozott, így három felszabadult hellyel gazdálkodhatott Andrej Razin mester. A védelembe megszerezte a korábban már KHL-ben megfordult Niclas Andersént, a csatársorba pedig a cseh Ján Buchtelét és a szlovén Rok Ticart.

Jugra (22.):

A vogul-osztják rokonaink csapata azzal nyerte a legtöbbet, hogy hosszabbított a kulcsjátékosaival. Újabb egy évre elkötelezte magát a csapathoz a két legtöbb pontot gyűjtött csatár, Igor Bortnyikov és Konsztantyin Panov. A védelemben komoly erősítést jelent a Torpedo korábbi csapatkapitánya, Pavel Valentyenko. Pavel Jezovszkih munkájával elégedettek voltak a vezetők, az új szezonban is megkapja a bizalmat.

Lada (26.):

A togliatti együttes a főcsoport utolsó előtti helyén végzett legutóbb. A keret erősségét illetően nem történt jelentős változás, egyedül a SZKA-tól megszerzett kapus, Ilja Jezsov jelenthet komolyabb erősítést hátul. A csatársorba a nagy tehetségnek indult, ám elkallódott Nyikita Filatov mellett egy 31 éves svéd csatár, a háromszoros Elitserien-bajnok Mikael Johansson nagyobb igazolás. A csapatot a legutóbbi szezon közben kinevezett lett tréner, Artis Abols irányítja.

Metallurg Magnyitogorszk (1.):

A Gagarin Kupa címvédője egyben tartotta a keretét, csak kiegészítő emberek távoztak. A kulcsemberekkel mind hosszabbítottak, továbbá csatlakozott a csapathoz a Kazionov testvérpár Szocsiból, Dmitrij és Gyenyisz. Ilja Vorobjovnak nem lehet más célja, minthogy a Magnyitka megvédje a KHL-győzelmét.

Magnyitogorszk Gagarin Kupa

Nyeftyehimik (16.):

Jevgenyij Popihin csapatától két jelentősebb játékos távozott, a szezon háromnegyedét végigvédő Alekszandr Szudnyicin a Lokomotivhoz, a második legponterősebb játékos, Jeff Taffe pedig a Slovanhoz. Előbbit a szezon közben hozott Ivan Liszutyin pótolhatja, míg utóbbit a KHL-be visszatérő Richard Gynge vagy a finn Tomi Sallinen.

Traktor (19.):

A 2013-ban döntőig jutott cseljabinszkiek a legutóbbi három szezonból csak egyszer jutottak el a rájátszásig. Anvar Gatyijatulin vezetőedző a keretet megerősítette egy cseh csatársorral, Jirí Novotny a Lokomotivból, Michal Repík és Michal Birner a cseh bajnok Liberecből igazoltak a KHL-be, akik jól ismerik egymást, ugyanis 2012 és 2014 között együtt játszottak a Lev Prahában.

khl9szezonkorong

Csernisov-divízió:

Admiral (13.):

Alekszandr Andrijevszkij csapatát elhagyta a két legjobb csatár, Konsztantyin Makarov és Artyom Podsengyalov. Pótlásuk nem lesz egyszerű, ez a két új légiósukra, a kazah Vagyim Krasznoszlobodcevre és a szlovén Robert Sabolicra hárul. Érdekes kérdés, hogy a legendás Tretyak unokája, Makszim Tretyak a távol-keleti csapathoz igazolt, vajon kap-e bizonyítási lehetőséget.

Amur (25.):

A habarovszkiaknál edzőváltás történt, Andrej Nyikolisin helyét a VHL-es Torpedo Uszty-Kamenogorszk trénere, Miszhat Fahrutgyinov vette át. A kulcsemberek többségével szerződést hosszabbítottak, de két svéd csatár, Tom Wandell és Niclas Bergfors hazatért. Helyükre finnek jöttek, nem is akármilyenek. Teemu Ramstedt 23 meccs erejéig már megfordult a SZKA-ban, most a Liiga asszisztkirályaként jön, míg Kristian Kuusela egyenesen alapszakasz-MVP-ként, pontkirályként és bajnokként.

Avangard (5.):

Az omszkiak hiába jutottak a főcsoport-elődöntőig, ahol a Szalavat Julajev 4-3-as összesítéssel búcsúztatta, Jevgenyij Kornouhov nem tarhatta meg vezetőedzői állását, helyére a rutinos, 61 éves Fjodor Kanarejkint nevezték ki. Legjelentősebb távozójuk az az Alekszandr Popov, aki 18 szezon után távozik a klubtól. A klubhoz visszatért egy év svájci kitérő után a svéd Erik Gustafsson, valamit csatlakozott a kanadai, 787 NHL-meccs rutinjával rendelkező Derek Roy.

Barisz (17.):

Andrej Nazarov csapata egyetlen ponttal maradt le legutóbb a rájátszásról. Kevés játékosmozgás zajlott a kazahoknál, viszont a kapusokat illetően jelentős. Két év után távozott a szlovák Ján Laco, a helyére leigazolták Henrik Karlssont a Jokerittől, valamint a Lokomotivtól hazatért a rutinos hálóőr, Vitalij Kolesznyik.

Kunlun (újonc):

A KHL kínai újonca ismeretlen erősségű. A csapatot egyértelműen gyengíti az a KHL-szabály, miszerint legalább 5 hazai állampolgárságú játékosnak kell szerepelnie a keretben. Emiatt kérdéses, három sorral játsszák-e le a meccseket, vagy helyet adnak a kínai tehetségeknek is. A keretben 7 finn játékos található, viszont csak 13 játékos van KHL-rutinja. Nehéz feladat vár Vlagyimir Jurzinovra.

khl_2016-17

Fotó: eliteprospects.com

Metallurg Novokuznyeck (28.):

A legutóbbi szezon utolsó helyezettjénél Nyikolaj Szolovjov maradt a vezetőedző. A csapat legjobb játékosait szokás szerint lefölözték a többiek, az elmúlt szezon hat legtöbb pontot gyűjtött játékosa távozott. Kapusposzton erősítés történt, a 2008-ban és 2012-ben vb-aranyérmes Mihail Birjukov a novokuznyeckiekhez igazolt.

Szalavat Julajev (3.):

A legutóbbi kiírás bronzérmese megtartotta legjobb játékosait. Igor Zaharkin két rutinos hátvédet szerzett, Gyenyisz Kuljas a legutóbbi szezonban az Avangard csapatkapitánya volt, míg a kétszeres világbajnok Konsztantyin Kornyejev hat szezon után távozott az Ak Barsztól.

Szibir (7.):

Andrej Szkabelka az öt légiósából csak a kapust, Alexander Salákot tartotta meg. A legnagyobb igazolásnak a finn Joonas Kemppainen tűnik, aki nem tudott gyökeret verni az NHL-ben, de említést érdemel az Avtomobiliszttól megszerzett honfitársa, Eero Elo, valamint a cseh hátvéd, Adam Polásek. További érdekesség, hogy a vezetőedző szerződtette saját fiát, a 23 éves Alekszej Szkabelkát, aki a legutóbbi szezonban csak 3 VHL-meccset játszott.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum