Mentegetőzik a kijevi világbajnokság szabotőre

 

Ihor Zsdanov ifjúsági és sportminiszter azt állítja, mindent megtesznek, hogy a jövő évi divízió 1/A-s vb-t megrendezhessék Ukrajnában.

A politikus az Ukrajinszka Pravda hasábjain vezetett blogjában publikált bejegyzést a témában. A jégkorongos közösség ? illetve konkrétan Heorhij Zubko, a torna szervezőbizottságának elnöke ? előzőleg azzal vádolta Zsdanovot, hogy semmilyen támogatást nem kapnak a minisztériumtól, amely lényegében el akarja szabotálni a rendezést. A problémát az okozza, hogy az ukránoknak áprilisban a világbajnokságot, májusban az eurovíziós dalfesztivált kellene tető alá hozniuk, melyekre Kijevben csak egy alkalmas helyszín van, a Palac Szportu. A fesztiválnak viszont már hat héttel a rendezvény előtt szüksége lenne a létesítményre. Zubko nemrégiben arról beszélt, hogy amennyiben Zsdanovék nem lépnek, tömeges tüntetéseket szerveznek a hokisok.

A miniszter friss bejegyzésében ellentámadásba ment át, hangoztatva, hogy napi kapcsolatban van a jégkorongszövetség vezetőivel, Anatolij Brezvin elnökkel és Vjacseszlav Zavalnyuk alelnökkel, együttműködésül folyamatos és konstruktív. Egyúttal úgymond furcsállotta, hogy egyeztetéseikről csak Zubko nem tud semmit. A szabotázs vádját visszautasította, ám konkrétumokról nem írt, csak annyit rögzített, hogy a probléma fejleményeiről rendszeresen tájékoztatja a miniszterelnököt és a kormányt, és mindent kész megtenni annak érdekében, hogy ?a jégkorong ünnepének? megtartását semmi se akadályozhassa meg.

kijev palac sport

Zsdanov szerint egyelőre még az sem biztos, hogy gond lesz, hiszen az eurovíziós dalfesztivál megrendezésére Kijev mellett Odessza és Dnyepropetrovszk is pályázott, és amennyiben utóbbi városok közül nyeri el a jogot valamenyik, akkor az ügy egy csapásra megszűnik.

Mint ismert, a 2017. évi világbajnokság házigadája két résztvevő is szívesen lett volna, Ukrajna Kijevvel, Ausztria Innsbruckkal jelentkezett. Az IIHF az érintett csapatok többségének álláspontja ellenére döntött északkeleti szomszédunk mellett. Két évvel ezelőtt hasonló helyzet alakult ki, akkor Donyeck kapta a rendezést, ám a háború közbeszólt, így végül Krakkó lett a befutó. A jelenlegi probléma békésebb, ám korántsem jelentéktelen és még kevésbé lefutott.

Az A csoportért vívandó 2017. áprilisi D1/A-s torna résztvevői a következők lesznek: Ausztria, Dél-Korea, Kazahsztán, Lengyelország, Magyarország, Ukrajna.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
augusztus 13., kedd
FELK 17:00 MHKAVS 
augusztus 14., szerda
FELK 17:00 KOLAVS 
augusztus 16., péntek
FELK   JESGYE 
FELK 17:40 BJAKOS 
FELK 18:00 FHASWL 
augusztus 17., szombat
FELK   OLLGYE 
augusztus 18., vasárnap
FELK 17:30 DEBMIS