Óriási problémák vannak a kijevi vébével

   

A miniszterelnökhöz fordult a szövetség elnöke, azt kérve, mentse meg az ukrajnai divízió 1/A csoportos vb rendezési jogát az országnak. Az ukrán szövetség ugyanannyira a Palac Szportu kiszolgáltatottja, mint a magyar a Sportarénáé.

A 2017-es kijevi világbajnokság rendezői az eurovíziós dalfesztivál miatt kerültek bajba. Mint arról az A csoportos világbajnokság alatt döntöttek, Kijev rendezheti a 2017-es divízió 1/A-s vb-t április 22. és 28. között. Az elmúlt hetekben azonban gondok merültek fel, amelyek nem oldódtak meg, majd igazából e hét első napján kerültek nyilvánosságra.

2017. május 9. és 13. között eurovíziós dalfesztivált rendez Ukrajna, aminek a központi akarat szerint a kijevi sportközpont adna otthont. Csakhogy az esemény előtt már hat héttel használatba akarják venni a csarnokot a zenei produkció szervezői, a televíziós előkészületek miatt. Márpedig a hokivébé és az esemény között nem telik el hat hét. Még feleannyi sem. Ha a döntéshozók a zenei eseményt véglegesen a jégcsarnokba szeretnék vinni, akkor jelen állás szerint kénytelenek lesznek visszamondani a világbajnokság rendezését. Ez a lépés egy újabb hatalmas blama lenne, és 120 ezer svájci franknyi (mintegy 35 millió forintnyi) bírságot vonna maga után az IIHF-től.

sport palac

Voltak, akik részéről felmerült, hogy egy hónappal korábban is megrendezhetnék a vb-t, ám ezt lehetetlen összehozni az európai bajnokságok rendszere miatt, hiszen akkor még javában zajlanak a bajnokságok rájátszásai. Ezzel a vb-szervezők is tisztában vannak, ők azt hangoztatják, az ukrán jégkorongsport számára létfontosságú esemény máskor és máshol nem tartható meg Ukrajnán belül.

Úgy tűnik, az ukrajnai felnőtt világbajnokságot az menthetné meg, ha az eurovíziós dalfesztivált mégis a fővároson kívül rendeznék. Ám ennek nagyon nem örülne Kijev politikai vezetése.

Mindenesetre Anatolij Brezvin, az ukrán jégkorongszövetség elnöke azzal érvel, hogy a világbajnokság nem csak egy látványos sportesemény, hanem egy fontos lépés is lenne Ukrajna nemzetközi megítélése tekintetében. Több ezer külföldi rajongó érkezését várják a vb-re érkező csapatokkal együtt, ami szintén jót tenne az országnak. Úgy látja, a hétezer férőhelyes Palac Szportu az egyetlen olyan csarnok Ukrajnában, ahol megrendezhetik a világbajnokságot.

Heorhij Zubko, a szövetség által kijelölt vb-főszervező már korábban jelezte ezt a problémát, de ő akkor még biztos volt abban, hogy a helyzet megoldódik. Azt viszont már ő is hangsúlyozta, hogy az IIHF egy meghatározott időpontra és konkrétan a kijevi sportcsarnokra adta oda a vb-t.

A helyzet akár banálisnak is tűnhet elsőre, de a súlyosságát jelzi, hogy hétfőn az ukrán szövetség elnöke levelet írt az ukrán miniszterelnöknek, Volodimir Hrojszmannak, amelyben a politikust arra kérte, tegye lehetővé a vb megrendezését a Palac Szportuban. Mint jelezte, pillanatnyilag ez az egyetlen sportlétesítmény Ukrajnában, amely a jégkorong-világbajnokságnak otthont adhat.

Erről a vb-ről az első két helyezett az A csoportba jut. Ezért a házigazda Ukrajnán kívül Kazahsztán, Magyarország, Ausztria, Lengyelország és Dél-Korea száll harcba.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum