Sokkal érzékenyebb hozzáállásra számítottak Bettmantól

   

Bíróság előtt akarják meghallgatni Gary Bettmant, ezt a játékosok ügyvédje kezdeményezte. Az NHL-komisszár tagadja, hogy kapcsolat lenne az agyrázkódások és a krónikus traumatikus agyvelőbántalmak között.

Gary Bettmanhez korábban nem kisebb személyiség, mint Richard Blumenthal szenátor írt levelet, amelyben arról kérdezte a ligaelnököt, miért tagadja azt, ami szerinte orvosilag bizonyított. A korábbi connecticuti főügyész a Joe Lieberman helyére kiírt választást nyerte meg még 2010-ben, jelenleg többek között a szenátus egészségügyi bizottságának is tagja. 24 oldalas pénteki válaszában Bettman úgy fogalmazott: az agyrázkódások és a degeneratív agybetegségek közötti kapcsolatokról szóló tudományos kutatások gyerekcipőben járnak.

Blumenthal felháborodott a reakción: ?Meglepődtem és fel is háborodtam a válaszon, sokkal érzékenyebb hozzáállásra számítottam” ? kommentálta a levelet. A szenátor nem titkolta, proaktívabb reakcióra számított a ligától, amely ahelyett, hogy valódi cselekedetekben is testet öltő elkötelezettségről tett volna tanúbizonyságot, maradt a makacs és érzéketlen tagadásnál, állítva, hogy a hokinak nincs köze lenne az agyat érintő betegségekhez.

bettman

Blumenthal azok után írt levelet, hogy hat egykori NHL-es játékos korai halála után mutatták ki náluk a betegség létezését, amely haláluk közvetlen okának volt tekinthető. Legutóbb Steve Montador veszítette életét, tavaly, mindössze 35 éves korában. Ugyanebben a betegségben szenvedett Derek Boogard is, aki még 2011-ben hunyt el 28 évesen.

Több mint 100 NHL-es játékos két évvel ezelőtt alapított pertársaságot a liga ellen, ehhez azóta csatlakozott Montador családja is. Keresetükben azt állítják, a liga nem tett meg mindent a játékosok egészsége érdekében, pedig minden a rendelkezésére állt ahhoz, hogy megelőzzék a fejet ért sérüléseket. Nem tájékoztatták megfelelően a játékosokat a kockázatokról, ehelyett kifejezetten támogatták az erőszakos játékot, amely ilyen megbetegedésekhez vezetett.

Bettman legutóbbi tagadó levelét a játékosok ügyvédei azonnal be is nyújtották a bíróságra, azzal, hogy annak tartalmáról személyesen is megkérdeznék a ligaelnököt. Charles Zimmerman, az egyik vezető jogász erről így nyilatkozott: ?Most meg kell ragadni az esélyt, és pontról pontról pontra végigmenni az állításain, hogy miért is gondolja így, és mitől olyan magabiztos a tekintetben, hogy a kapcsolat nem létezik. Miért megy szembe ilyen csökönyösen a tudományos állítással, mely szerint a fejet ért ismétlődő ütések károsítják az agyat??

A liga egyelőre nem reagált a legújabb fejleményekre, Bettman helyettesének, Bill Dalynek azonban már augusztus elején válaszolnia kell az ügyvédek kérdéseire.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum