Spiller Goalie Magyar kapusok és edzők Csehországban

 

Öt magyar kapus és két edző vett részt a hétnapos píseki kapustáborban, és szép sikereket értek el.

Nagy büszkeség volt átélni ezt a hetet! Horváth Dominik, Pesti József, Spiller Péter, Hegedűs Levente és Warvasovszky Áron, valamint Farkas Tamás és jómagam jártunk a Prágától délre, 100 kilométerre fekvő Písekben. A tábor vasárnap kezdődött, ekkor még csak korcsolyázás szerepelt a programban, olyan ráhangolódásféle.

Hétfőtől aztán jött a kőkemény munka. A tábor 64 kapusát ? voltak a csehek és a magyarok mellett szlovén, lengyel, osztrák, ukrán, szlovák, szerb és olasz hálóőrök is ? három csoportra osztották: 2005 és utána születettek, a 2001-2005 között születettek és a 2001-ben vagy annál korábban születettek. Volt 19-20 éves komoly cseh kapus is a mezőnyben, illetve két felnőtt amatőr.

Minden csoport délelőtt és délután 1 óra 10 percet volt jégen. A jeges edzésen általában hat állomás szerepelt a programban, minden állomás 10 perces volt. Állomásonként 2-3 kapus dolgozott egy edzővel, egy helyi demokapussal (ők 21-25 évesek voltak általában) és 2-3 lövőjátékossal. A jeges edzésekért felelős edzők ? például a két magyar is ? naponta 7 órát volt jégen. A gyerekek pedig 2 óra 20 percet fejenként.

pisekikapusok

A gyakorlatok között tulajdonképpen minden fontos dolgot lefedhettünk. Kezdve az egyszerű védésektől a bonyolultabb, már egyszerre két-három mozgást (például helyezkedésből csúszásba át, majd védés és gyors visszaállás) egészen a meccs szituációkig. A jeges edzések előtt vagy után volt szárazedzés és elmélet is. A magyarok ugyan izgalmas cseh nyelvű előadást hallgathattak (és nem a huncut Karnevált Karel Gott-tól), ugyanakkor végig videókat elemeztek, és ott a kép elég sokat mondó, nem a nyelv a lényeg. Persze, aki tud csehül, annak ez nem gond.

Tehát naponta két jeges, két száraz és egy elmélet szerepelt a programban, egy olyan országban, ahol a jégkorong és a kapuskodás “nemzeti sport”. A tábor “arca” Jirí Holecek, egy legenda. Háromszoros világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes, ötször volt vb-n a legjobb kapus. És még mindig feljön a jégre, és segít. Minden nap jött híresség, például Marek Mazanec, Marek Schwarz, vagy a cseh U18-as válogatott első számú kapusa, Tomás Vomacka. A jeges programokért Peter Skrabelj és Zdenek Knap felelt, a lebonyolításért pedig Roman Visnak és Miroslav Vybíral.

Itt komoly, világhírű kapusok nőnek fel, kultúrája van a hokinak és azon belül a kapuséletnek. Ebben a miliőben tudott Pesti Joci és Spiller Peti kiemelkedni. Kis túlzással a 2001/02-es korosztályt ők uralták. Joci a legtehetségesebb kapus díját söpörte be 01/02-ben (felső portré), Peti pedig a korosztály legjobbja lett (alsó kép). Levi a zárónapi büntetőpárharcot nyerte meg a 21 fős csoportjában. De Dominik is remekelt, míg Áron nagyon-nagyon sokat tanult, és nagy kedvenc lett a táborban. A vasárnap délutántól szombat délig tartó tábor 570 euró, tudom, magyar pénztárcának nem biztos, hogy olcsó (árfolyamtól függően 160-180 ezer forint a full ellátás), ám szakmailag és egyéb viszonylatban is remek.

pestijoci

Röviden egy kicsit rólunk, edzőkről is: mi is tanulhattunk, de tőlünk is tanultak, és egyenrangú partnerként kezeltek minket, hiszen Tamás is bizonyított már klubjában vagy a korosztályos válogatottnál, és az én kanadai tapasztalataimra is támaszkodhattak. Az ifi-junior cseh kapusok is bátran fordultak hozzánk tanácsokért. A visszajelzések alapján számítanak ránk a jövőben is. Minden jégen lévő edző, Tamás és én is dolgozott minden korosztály minden kapusával, úgy a 8 éves Áronnal is és a 20 éves cseh válogatott kerettaggal is.

És egy kis háttér: Písek nagyon szép város, Prágától 100 kilométerre, délre. XIII. századi kőhíd, vár, templom. Nagyon hangulatos belvárossal, folyóval, szép parttal. Ha szülő hozza a táborba a gyerekeket, akkor érdemes itt megszállni, 1-2 napot itt tölteni a családdal, vagy ha az egész hetet, akkor érdemes a közelbe kirándulni, bemenni Prágába is. Lehet Pozsonyon-Brnón át, illetve Bécsen-Linzen át. Az út Budapestről kb. öt és fél-6 óra, ha nincs rendkívüli esemény (osztrák határellenőrzés, szakadó eső, munkálatok, defekt). Ausztrián át csak magyar és osztrák matrica kell, a másik irányba szlovák és cseh matrica a magyar mellett. Linz, illetve Brno után egy kicsivel nincs autópálya, az a közel 100 kilométer autóút.

A szülőknek mondom nosztalgia vágyból, hogy a Prior?Botas?Tesla?knédli?Deli bűvös ötösből már csak az utóbbi kettő maradt. A cseh edzők kérdezték, hogy nálunk mi az “igazi édesség”. Áron apukájától ”rendeltem” Túró Rudit, és jött a hatalmas kollektívá majszová az öltözőben, nagyon ízlett neki. Én meg Tamás kollégámmal megállás nélkül az Irigy Hónaljmirigy karneválos paródiáját énekeltük. De vissza a komolysághoz: a szálloda (Hotel Buly) és a csarnok gyakorlatilag egybe épült, 1 perc séta a szobától az öltözőig. A napi háromszori étkezés a szállodától 2 perc sétára lévő iskolában történik. Az ebéd és a vacsora főtt étel. Ugyanitt van a tornatermi edzés (például, ha esik az eső), de az udvaron is tudnak edzeni. Az elmélet a jégpályán van, és itt szintén lehet szárazedzést tartani. Minden csoport mellett két-három női (lány) felügyelő volt éjjel-nappal, ők szintén a szállodában laktak, és terelgették a gyerekeket, ébresztették, kísérték őket. Sőt, az hokicucc felvételében is segítettek.

spillerp

1. nap:

2. nap:

3. nap:

4. nap:

5. nap:

6. nap:

Nyitónapi korcsolyázó feladatok:

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA INFO
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum