Bécsben kitört a jégpálya-forradalom

   

Lassan közelítenek a bécsi jégpálya-bérleti díjak a magyarországiakhoz, politikai csatározás és vészjelzések a díjemelés következményei.

Talán június 24-én vált először nyilvánvalóvá sokak számára, hogy vége az arany időknek Bécsben. “A bécsi területi liga csapatait, az utánpótlást és a női hokit a továbbiakban Bécs városa nem fogja megfelelő mértékben támogatni – fogalmazott a szabadságpárti sportszóvivő, Dietrich Kops sajtóközleményében. – A szocialist-zöld koalíció a pácban hagyja a jégkorongegyesületeket. Számos kis egyesület a megszűnés határára került, a kluboknak mintegy 20 ezer EUR többletköltséggel kell számolniuk évente. A vörös-zöld többség milliókat dob ki az ablakon teljesen haszontalan projektek és egyesületek támogatására, miközben egy Bécsben különösen népszerű és robbanásszerűen fejlődő sportágra nem jut elegendő pénz – dohogott. – Különösen az utánpótlásban folyik nagyszerű munka, mit a szocialisták és a zöldek külön büntetnek – folytatta az amúgy a bécsi jégkorongos életet amatőr játékosként remekül ismerő képviselő. – A beadványomat, amelyben a városvezetésnek azt javaslom, továbbra is támogassák a jégidőt az érintett egyesületek számára, visszautasították. Ehelyütt szólítom fel az SPÖ-t és a Zöldeket arra, hogy az intézkedést azonnal vonják vissza, az Albert Schultz Halle jégbérleti díjait továbbra is támogassák, hogy az egyesületeket ne érintse semmilyen drágulás.”

halle2-P1010010

Természetesen a várost vezető szocialista-zöld koalíció nem hagyhatta szó nélkül a szabadságpárti politikus közleményét. “Először is le kell szögeznünk, hogy Bécs városa a sportlétesítményeket a Vienna Capitals számára a szokásos feltételekkel adta bérbe, és díjemelést sem írt elő. A díjemelés a Vienna Capitals döntésének következménye, aki a jégfelületeket harmadik fél részére kiadhatja bérbe. Ha valaki az utánpótlást érintően 100 százalékos díjemelésről beszél, az teljes valótlanságot állít, nem is tudjuk, honnan jött ez. – mondja közleményében Thomas Reindl városi tanácsos. – Egyébként is, az emelés ellenére is az árak messze a piaci árak alatt vannak. Amikor az FPÖ-képviselő Kops úr arról beszél, hogy milliókat dobunk ki az ablakon haszontalan projektekre, akkor arra kell gondolnunk, hogy a különböző, kevesbé ismert sportok, vagy a legendás sportesemények támogatása teljességgel haszontalan. Ha Kops úr véleményét tiszteletben tartjuk, akkor vajon mi is valójában a haszontalan? A 2008-as labdarúgó EB döntőjének vagy a 2002-es fedettpályás atlétikai EB-nek a megrendezése haszontalan? Vagy haszontalan a Rapid stadionépítésének támogatása, annak a csapaténak, amely idén az Európa Ligában okozott szenzációt? Kops úr nézetei, már amik a sport- egyesületi- és projektfinanszírozást illetik, erősen megkérdőjelezhetők.”

Headerbild_Halle3-sml

A vitához tényeket végül a Kurier című lap július 7-i cikke szolgáltatott. Kiderült, hogy ebben a kérdésben speciel igaz a 100 százalékos bérleti dj-emelés, ellentétben a szocialista tanácsos állításával. A cikk szerint az utánpótláscsapatoknak 50 perc jégidőért az az adóval együtt az eddigi 24 EUR helyett 48 EUR díjat kell fizetniük, a bajnokságokban résztvevő felnőtt csapatok pedig az eddigi 72 helyett mostantól 120 EUR-ért kapnak jeget. A többi, bajnokságban nem játszó csapatnak 216 EUR-ba kerül 50 perc jégidő. Mindezek az árak függetlenek attól, hogy valaki a 7000 nézőt befogadó nagycsarnokot, a 2000 férőhelyes 3-as csarnokot vagy a nézőtér nélküli 2-es csarnokot béreli-e ki.

Franz Kalla, a Vienna Capitals menedzsere és a csarnok üzemeltetője ezzel indokol: “Az emeléssel közel kiegyenlített lesz a mérlegünk.” Mióta a Capitals üzemelteti a csarnokot, évi 350 ezer EUR veszteséget hozott össze csak ezzel. A Caps 2011-ben, a csarnok átépítése és kibővítése után kapta meg az üzemeltetési jogokat a várostól, addig Bécs önkormányzata volt az üzemeltető, és a 3,50 eurós óránkénti bérleti díjakkal mintegy kétmilliós veszteséget hozott össze évente. Kalla összehasonlította más osztrák csarnokokkal az árakat, és arra jutott, az ASH az egyik legolcsóbb az országban. Az emelést mindenképpen elválasztaná a politikától.

Albert-Schultz Eishalle_Halle 1_Eingang NordOst

Azonban a helyzet messze nem vidám. A Wiener EV menedzsere, Michael Vorlaufer csapatonként 5000 EUR többletköltséggel számol minden csapatnál, amely a bécsi körzeti bajnokságban, a Wiener Ligában indul, és fogalma sincs, honnan fogják tudniezt előteremteni. “Nem tudom, hogy fogják tudni ezt finanszírozni a csapatok és emiatt hányan hagyják abba” – mondja. A Flyers női csapata már mindenestre visszavonta a nevezését a bajnokságokból. Vorlaufer érdeklődött a polgármesteri hivatalban is, ahol azt a – téves – választ kapta Maria Vassiliakou alpolgármester irodájától, hogy a város a jégidőt sosem támogatta.

Andreas Ösze, a bécsi szövetség elnöke, és egyben a Junior Capitals vezetője csak a Capitals utánpótlása esetében 22 ezer EUR többletköltséggel számol. A Caputals utánpótlása teljesen önállóan gazdálkodik, mint Ösze elmondja, “a Capitalstól csak ahhoz kaptunk segítséget, hogy saját magunkon segíteni tudjunk, pénzt soha nem adtak.” Muszáj leszünk megszorításokkal kitermelni ezt, a gyerekek fejenkénti 800 eurós tagsági díja már így is elég magas” – mondja.

Headerbild-Halle2-sml

Még ennél is rosszabb a helyzet a Vienna Tigersnél, amely amúgy a legsikeresebb utánpótlásklubnak számít Ausztriában. Harry Schröder klubelnök szerint “az U16-os játékosok 1000 EUR tagdíjat fizetnek.” Erre jön még rá az edzőtáborok és a felszerelés költsége. A jég bérleti díjának emelkedése 18 ezer eurós többletköltséget jelent. “Nem fogunk kevesebbet edzeni – mondta Schröder. – Akkor akár be is zárhatnánk a klubot. Természetesen, ez is felmerült, de mégiscsak van itt 200 gyerek. A djemelést valahol megértem. De mégis, ha egy gyermekekből álló szimfonikus zenekarról lenne szó, amely Japánban lépne fel, fel nem merülne, hogy a város ne támogassa őket ebben. Amíg a Capitals nem kapta meg üzemeltetésre a csarnokot, addig a nagyon olcsó jégárakkal támogattak bennünket. De hogy most mivel, azt nem tudjuk.”

Összehasonlításképpen a Tüskecsarnokban hétköznap délután 38.000 forintba (mintegy 120 EUR), hétvégén 33.000 forintba (105 EUR), hétköznap délelőtt és késő este pedig 25.000 forintba (80 EUR) kerül egy óra jég, függetlenül attól, hogy utánpótlás- vagy felnőtt csapat béreli-e. Debrecenben 35.000 forint (111 EUR) + ÁFA a pályabérlet listaára óránként. A mindössze 30×15 méteres Széna téri jégpályán hétköznap estig 15.000 forint (48 EUR), este 21.000 forint (67 EUR), míg hétvégén 17.000 forint (54 EUR) 50 perc jégidő ára, tehát az osztrák csapatok még így sem bérelhetnek rosszabb feltételek között jeget, amennyiben valamilyen bajnoksgban is részt vesznek, mint magyarországi társaik.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO ÉLŐ
VB 16:00 HUNJPN INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA INFO
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum