Óriási üzletek az NHL-ben

   

Két-két hatalmas csere és aláírás egyetlen nap alatt. Weber, Subban, Hall és Stamkos az érintettek között.

Egy nap múlva indul a szabadügynök piac, de a legnagyobb név már nem lesz ott. Steven Stamkos leigazolásában ugyanis hiába bízott több csapat is ? többek között a Toronto, a Buffalo, a Detroit vagy a New York ?, a Tampa kapitánya nem megy sehova, ugyanis elkötelezte magát korábbi csapata mellett. A 26 éves center, aki a 2008-as draft legelső választottja volt és majdnem pont/meccs átlagot tud felmutatni (562 pont/568 meccs), 8 évre szóló 68 millió dolláros kontraktust szignózott, ami azt jelenti, hogy 2024-ig évi 8,5 milliót kap majd kézhez. Emellett a szerződése teljes NMC-t (No Move Clause) tartalmaz, ami azt jelenti, hogy el sem lehet mozdítani a Boltsból. Az szerződés aláírása után a Tampának még közel tízmilliós helye van, ami nem sok, hiszen olyan korlátlan szabadügynökei lesznek mint Alex Killorn, Nyikita Kucserov, Vlagyiszlav Namesztnyikov és Nyikita Nyeszterov. Ez a mostani keretből még kihozható, de jövőre nagy bajban lehet Steve Yzerman menedzser. Korlátozott szabadügynök lesz Ondrej Palát és Tyler Johnson, Victor Hedman pedig szabadon igazolhatóvá válik. A korábbi detroiti ikonnak nagyot kell varázsolnia jövő nyáron, de vizionálható, hogy kivásárolják Ryan Callahant, aki közel hatmilliót tesz zsebre a negyedik sorban.

A nap első hatalmas üzletét a Montreal és a Nashville kötötte, a két klub ugyanis kicserélte két legjobb védőjét. A Predators kapitánya, Shea Weber a kanadai városba költözött, ellenértékként pedig P.K. Subban ment a zene városába. Ki-ki eldöntheti magának, hogy ezzel az üzlettel ki járt jobban, de elsőre a Montreal tűnik győztesnek, még úgy is, hogy anyagilag többe fog kerülni Weber. A 31 éves bekk ugyanis 2011-ben 14 éves 110 millió dolláros szerződést írt alá, ami azt jelenti, hogy 2026-ig 7,85 milliót kap majd. Subban ezzel szemben 8 évre szóló 72 millió szerződést írt alá 2014-ben ami 2022-ben fut majd ki.

hall-stamkos-and-subban

Tény, hogy két kivételes képességű játékosról beszélünk. A Subban 2013-ban megkapta a legjobb védőnek járó Norris-trófeát, Weber pedig háromszor volt finalista. A fekete hátvéd 0,64, a Preds volt kapitánya 0,58 pont/meccs átlagot tud felmutatni, tehát nincs olyan nagy különbség a két játékos teljesítménye között. A két játékos bérében megint nem nyert nagyot egyik klub sem. Weber szerződése hiába izmosabb, az utolsó három évben csak egymilliót tesz majd el szezononként, így ha nem teljesít megfelelően, nem okozhat gondot az esetleges kivásárlása. A legnagyobb különbség a két játékos mentalitásában keresendő. Subban elemi hibákat képes elkövetni, amivel rendszeresen borzasztóan nagy hátrányba hozza csapatát. Emellett könnyen elgurul nála a gyógyszer, ami megint nem pozitív irányba viszi a csapatát. Végül az egyéni képességek után ott van a maga a komplett csapatrész, ami abszolút a Montreal felé billenti a mérleg nyelvét. David Poille megbontotta a Nashville hátsó alakzatát, ami a liga legjobb offenzív védelme volt. Ide kell most beépíteni Subbant, ami nem biztos, hogy ugyanúgy fog muzsikálni vele, mint Weberrel. A másik oldalon az lehet a mérleg serpenyőjében, hogy Subban még mindig nagyon fiatal és szerződése is jóval korábban jár le, mint Weberé. A 27 éves Subban a szurkolók kedvence volt a csapatnál és minden bakija ellenére az egyéni mutatók többségében még úgy is jobb, mint Weber, hogy egy jóval gyengébb csapatban játszott. Mintha Marc Bergevin, a Habs menedzsere, túlságosan is megbánta volna egyik legjobb játékosának adott gigaszerződést és most még rosszabb pénzügyi kondíciókkal is szabadulni akarna tőle.

Az biztos, hogy ennek a cserének a nyerteséről még évekig fognak lamentálni a ligában, ugyanez aligha fog előfordulni a nap másik bombahírével kapcsolatban, amely arról szólt, hogy Edmonton Oilers megvált 2010-es 1/1-esétől, Taylor Halltól, a New Jersey Devils hátvédjéért, Adam Larssonért cserébe. Az kétségtelen, hogy az Oilers védelme alapos megerősítésre szorul, amiben a 190 centi magas svéd bekk nagy segítség lehet, de az elmúlt három szezonban 210 meccsen 182 pontot szerző Hall túl nagy árnak tűnik érte cserébe. Larsson szerződése 2021-ig évi 4,167 millió dollárról szól, Hall 2020-ig keres évi hatmilliót. Peter Chiarelli a szezon közben arról beszélt, hogy a nyáron pincétől a padlásig átvilágítja a keretet és jelentős változásokat eszközöl majd. A pletykákban Hall neve rendre felmerült, különösen azok után, hogy a klub intenzíven elkezdett érdeklődni Milan Lucic iránt, aki szintén balszélső. A Devils jól járt az üzlettel, Hall lehet az első számú gólgyáros a csapatnál.

Az őrült szerda fontos szerződéssel kezdődött, amely azonban a nap végére lekerült a címlapokról, a Sharks két évet hosszabbított cseh tehetségével, Tomás Hertllel. A 22 éves csatár az elmúlt szezonban 21 gólt és 25 asszisztot hozott össze, a rájátszásban igazán kimagaslót alkotott, 20 meccsen 11 pontot termelt, plusz/mínusz mutatója +8-nál állt meg. A döntőben viszont megsérült, amit alaposan meg is érzett csapata.

A Columbus is lépett, Kekalainen általános igazgató kivásárolta szerződéséből az orosz hátvédet, Fjodor Tyutyint. Tyutinnak két éve volt hátra összesen hatéves, 27 millió dollár értékű szerződéséből. A csapat mindent megköszönt orosz játékosának, egyszerűen nem tehetett mást, mivel korábban hatéves, 34 millió dolláros szerződést kötött másik hátvédjével, a 21 éves Seth Jonesszal. Az üzlet után 42 ezer dollárnyi hely maradt a sapka alatt, amit a kivásárlással 3,3 millióra tornáztak fel. Tyutin pótlása ezzel együtt sem lesz egyszerű feladat, a még mindig csak 32 éves hátvéd a franchise történetének második legstabilabb játékosa volt Rick Nash után, 553 meccsen lépett pályára a Blue Jackets színeiben.

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum