Puljujarvi pont egy finn mágusnak nem kellett

 

Az előzetesen toronymagas esélyesként a harmadik helyre rangsorolt szélsőt nem más, mint honfitársa, Jarmo Kekalainen, a Columbus általános igazgatója passzolta tovább.

Kétségkívül ez volt az idei draft első napjának legnagyobb meglepetése, a Blue Jackets ugyanis a finn csatár helyett az amerikai Pierre-Luc Dubois mellett tette le a voksát, ő lett a draft harmadik választottja, míg Puljujarvi visszaszorult a negyedik helyre. A döntés mögött nem más, mint a csapat finn GM-je, Jarmo Kekalainen állt, aki maga is finn. Az Edmonton ölébe így váratlanul egy kiváló szélső pottyant, akiről azt remélik, ugyanolyan jól fogja megértetni magát Connor McDaviddel, mint annak idején Wayne Gretzky és Jari Kurri. A dolog azonban mégsem volt olyan váratlan, hiszen Kekalainen már a draft előtt megpróbálta eladni az Edmontonnak a harmadik választás jogát. Chiarelliék azonban átláttak a szitán, megsejtették, hogy az üzleti ajánlat mögött valami papírformát borító választás állhat, így végül okosan nem fizettek azért, ami amúgy is az övék lett volna.

Kekalainennek nem ez volt az első váratlan húzása, az ötvenedik születésnapját a közeljövőben ünneplő finn szakember a draftok specialistájának számít. Most sem magyarázkodott sokat az újságíróknak: ?Nekünk megvan a magunk listája. Ez a dolgunk, ebből élünk. Igen, megpróbáltuk eladni a harmadik választás jogát az Edmontonnak, mert tudtuk, hogy ők Puljujarvira mennek rá, de ennél többet nem akartunk kockáztatni. Egész délelőtt a telefonon lógtunk a draft előtt, hátha meg tudjuk ezt húzni. Nálunk Dubois volt a harmadik, őt semmiképpen nem akartuk elveszíteni.? Ezt követően emlékeztette az újságírókat arra, hogy 1997-ben az Ottawa az ő tanácsára draftolta Marián Hossát egy bizonyos Matt Zultek helyett, aki a helyi OHL-es csapat favoritja volt. Nos, előbbi 1200 NHL-meccs fölött van, közel 1100 ponttal, utóbbinak egyetlen shift sem jutott, bár az osztrák másodosztályig a Dornbirn színeiben eljutott.

kekalainen

Tavaly is elképesztő manővereket hajtott végre, amelynek következtében a kezdeti egy helyett összesen három első körös draftjogot szerzett, így vitte el az NCAA-s University of Michigan üstökösét, Zach Werenskit, Galló Vilmos linköpingi csapattársát, Gabriel Carlssont, illetve Paul Bittnert. A finn mágus karrierjét az Ottawában kezdett, ahol hét évet töltött, kezdetben scoutként, miközben a HIFK GM-je is volt, majd ezt követően átvette a játékosfejlesztés irányítását. Ekkoriban a már említett Hossán kívül olyan játékosokat terelt be a csapathoz, mint Jason Spezza, Antoine Vermette, Martin Havlat vagy Ray Emery. Kekalainen 2002-ben váltott és áttette székhelyét St. Louisba, ahol nyolc évet húzott le. A Blues neki köszönheti David Backest, David Perront, T.J. Oshie-t és Alex Pietrangelót.

És mint láttuk, Columbusban is jól teljesít eddig. Kekalainen legnagyobb előnye a többi GM-mel szemben, hogy első kézből származó tapasztalatai vannak az európai bajnokságokról és az európai játékospiacról. A csapatnak szüksége is van erre a szakértelemre, hiszen ők az egyetlenek a ligában, akik úgy szenvednek a fizetési sapka szorításában, hogy a ponttáblázaton mindössze három csapat szerzett náluk kevesebb pontot. Az is elgondolkodtató, hogy a fiatal tehetségek közül Puljujarvi esete talán az első, amikor európai játékos kárára részesít előnyben észak-amerikai hokist. Azt majd az idő eldönti, hogy ? mint annyiszor ? ebben is igaza volt, vagy kezdi elveszíteni kapcsolatát az európai jégkoronggal.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum