A Gordie Howe-mesterhármas legendája

   

Gól, gólpassz, bunyó egy meccsen.

A tengerentúlon úgy tartották, hogy a Gordie Howe-hat tricket csak a legkomplettebb, igazi all-around játékosok tudják teljesíteni. Ez az elmélet egészen addig tartott, amíg az NHL el nem kezdte radikálisan visszaszorítani az öklözéseket. A Gordie Howe-mesterhármas nem egy gyakori dolog, de a bunyók látványos csökkenésével ilyen triplát már nagyítóval kell keresni. De honnan is ered, mikor volt az első, kié a legtöbb, mennyi volt egy meccsen a legtöbb? Ennek jártunk utána.

HOwe izom

Talán nem meglepő, hogy az első gól, gólpassz, bunyó kombó nem a Detroit játékosához köthető. Howe-t évtizedekkel megelőzte Harry Cameron, a Toronto Arenas játékosa, aki a jegyzőkönyvek szerint 1917. december 26-án teljesítette ezt a hármas kitételt elsőként az NHL-ben. Cameronnal ellentétben, bármilyen is hihetetlenül hangzik, Howe évtizedeket felölelő pályafutása során is mindössze kétszer hozta össze a róla elnevezett triplát. Először 1953. október 11-én a Leafs ellen, amikor gólt lőtt, kiszolgálta Red Kellyt és verekedett egyet Fernie Flaman ellen. A második esetre egy fél évet sem kellett várni, amikor szintén a Toronto volt az ellenfél. 1954. március 21-én Howe szerezte meg a vezetést, két gólpasszt adott Ted Lindsaynek, majd bunyózott egyet Ted Kennedyvel. Howe-nak lett volna lehetősége növelni a róla elnevezett triplát, hiszen a dropyourgloves.com statisztikája szerint összesen 32 alkalommal bunyózott karrierje során.

howehattrick3

howehattrick2

De ha Howe közel négy évtizedet késett, akkor mégis honnan ered az elnevezés? Ez az amit gyakorlatilag senki sem tud pontosan. Gordie fia, Marty is ezt erősítette meg egy korábbi interjújában, sőt azt mondta, hogy a mesterhármas úgy lenne egészen pontos, hogy gól, gólpassz és egy cross-check az arcba. Ezt az elméletet erősítette meg a kor legendás kapusa, Glenn Hall is, aki szerint Howe amellett, hogy kiemelkedő játékos volt, egyben kőkemény is, aki gond nélkül eltakarított bárkit az útjából bármilyen eszközzel.

Howe DET

Howe tehát kétszer hozta össze GHHT-t, de adódik a kérdés, ki vezeti az örökranglistát és hogy állnak a legnagyobb sztárok ebben a kategóriában. A statisztikák szerint a friss bajnok Pittsburgh másodedzője, Rick Tocchet vezeti a listát, aki a rájátszásban és a playoffban összesen 18 alkalommal hozta össze a különleges triplát. Mögötte holtversenyben Brendan Shanahan és Brian Sutter következik 17-tel. Az aktívak közül Jarome Iginla foglalja el a legelőkelőbb helyet a 11 GHHT-val, amivel az ötödik az örökranglistán. Ha már megemlítettük a Penst, akkor nem lehet elmenni Sidney Crosby mellett, aki egyszer iratkozott fel a listára, akárcsak Wayne Gretzky. Minden idők legjobb jégkorongosa azonban eltörpül a legjobb hátvéd, Bobby Orr mögött, aki nyolcszor lőtt gólt, adott gólpasszt és verekedett. Természetesen az idei szezon sem múlt el GHHT nélkül, összesen kettőt hozott a 2015/16-os szezon. Az elsőt Chris Neil hozta össze, aki a jubileumi 900. NHL-meccsét ünnepelte ezzel a triplával. A második a San Jose hátvédjének, Brent Burnsnek a nevéhez fűződik, aki március 7-én teljesítette a különleges mesterhármast.

howehattrick

Az NHL természetesen büszkélkedhet különleges esetekkel is, amikor két játékos, sőt három játékos által született GHHT egy meccsen. Az előbbi többször is előfordult, az utóbbi viszont csak egyetlen egyszer, mégpedig 1992. november 14-én. Az Islanders hazai jégen 7-5-re verte a Buffalót, miközben a hazai oldalról Benoit Hogue és Tom Fitzgerald, míg a vendégek részéről Wayne Presley ért el Gordie Howe-mesterhármast. A legkülönlegesebb eset azonban minden bizonnyal Steve Pinizzottoé, az Edmonton csatáráé. A center pályafutása során mindössze 36 NHL-meccset játszott, összesen két gólt ütött és négy gólpasszt adott, mégis sikerült neki a tripla. Pinizzottót az Oilers 2014. november 19-én felhívta a farmból, akinek ez volt az első mérkőzése az új csapatában, éppen korábbi kenyéradója, a Vancouver ellen. Pinizzotto letette a névjegyét, pályafutása első góljával, gólpasszával és egy bunyóval mutatkozott be új együttesében az 5-4-re elvesztett mérkőzésen.

Pinnizotto

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA ÉLŐ
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum