Áll a bál a franciáknál

 

Ahogyan azt sejteni lehetett, nem ment simán a 14-ről 12 csapatra való átállás, a Brest vissza is lépett az élvonalban való indulástól, amely komoly büntetést von maga után. Helyükre a Nice jöhet.

A Ligue Magnus jövőre nevet vált, új névadó szponzorának köszönhetően a Saxoprint Ligue Magnus nevet kapta. Ennél nagyobb változás, hogy az eddigi 14 csapat helyett csak 12 indul. Már az elmúlt bajnokságot is úgy szervezték meg, hogy az alsóházi rájátszás végén több csapat is búcsúzott az első osztálytól. Ennek lett áldozata a Briancon és a Lyon, de a Morzine is csak úgy úszta meg, hogy egyesült a Chamonix-val. Egy másik kis költségvetésű csapatnak, a Brestnek nem voltak ilyen problémái. Ők három évvel ezelőtt jutottak fel az élvonalba és fokozatosan erősödtek bele a ligába: idén már hatodik helyen végeztek az alapszakaszban, a rájátszás első körében viszont a későbbi döntős Angers-val kerültek össze, amely ellen szintén helytálltak, 4-2-re buktak el, az utolsó meccsen hosszabbításban.

Bizakodva várták tehát az új szezonkezdetet a bretagne-i kisvárosban, azonban a klub elnöke és főszponzora, Briec Bounoure némileg váratlan módon alkudozásokba kezdett az új kiírás részleteit illetően. Érvelésének lényege az volt, hogy az eddigi kedd, szombat ritmusú meccsnapok helyett bevezetni kívánt kedd, péntek, vasárnap óriási visszaesést jelentene a jegybevételben, valamint a közönségkorcsolyázás is veszélybe kerülne. A klubelnök számításai szerint az új rendszerben történő indulás belépési küszöbe mintegy 800 ezer euró (kb. 250 millió forint), amit ők nem tudtak összeszedni, még mintegy 100 ezer euró hiányzik ehhez. Bounoure sérelmezte azt is, hogy a liga nem veszi figyelembe a kis költségvetésű klubok érdekeit, sorra hozza a gazdagoknak kedvező döntéseket.

brest

Nehéz lenne ezzel vitatkozni, hiszen Luc Tardif szövetségi elnök több ciklus óta hangoztatott célja, hogy a Ligue Magnust alpesi kisvárosok helyett nagyobb fizetőképes keresletet biztosítani képes nagyvárosokba vigye. Ebbe a képbe nehezen illeszthető be a Brest, amely ugyan nem alpesi és nem is kisváros, viszont költségvetése nem tud versenyezni a nagy klubokéval. Ha megnézzük a jövő évi 12 csapatos mezőnyben már csak az Épinalt, a közösen induló Chamonix/HCMAG-ot, a Gapot és a Brestet találjuk. A frissen feljutott Nice lehet a Ligue Magnus Las Vegasa, a Bordeaux-t tavaly sikerült felhozni, egyértelműen elindult tehát az elnök úr által célul tűzött szelekciós folyamat.

Ennek adott újabb lökést a Brest visszakozása, igaz, a klub érvelése nem sok teret engedett az alkufolyamatnak. Amint arra a szövetségi kommüniké is felhívja a figyelmet, a mezőny szűkítése és az új lebonyolítási forma egy hatéves közös munka eredménye, amelyet a Ligue Magnust alkotó klubok csakúgy, mint a szövetsége közgyűlése még 2012-ben jóváhagyott, a konkrét részleteket illetően pedig kétéves felkészülési idő állt minden klub rendelkezésére. Ennek megfelelően a klubot nagyon megbüntették, tízezer eurós bírság mellett, visszasorolták őket a másodosztályba, ha az ehhez szükséges pénzügyi feltételeknek a klub meg tud felelni. Ha nem így történik, akkor még alsóbb osztályokba sorolják vissza őket. Bárhol is indulnak azonban végül el, a szövetség a következő szezon rájátszásában való részvételtől eltiltotta őket. A szövetség egyben adminisztratív úton felvette az első osztályba a Lyon csapatát, amelynek a szükséges pénzügyi átvilágításon kell csak átesnie ehhez.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum