Új elnököt választanak Szlovákiában

 

Minden készen áll a szlovák szövetség tisztújítására. Elkészült az új alapszabály, és van két elnökjelölt is. Az eddigi elnök nincs közöttük. Lehet, hogy északi szomszédainknál is kiszorulhat a szakma az elnökségből és egy menedzser vezetheti a szervezetet.

Június 16-án kerül sor a szlovák jégkorongszövetség tisztújító közgyűlésére. Mint arról blogunk is többször beszámolt, tavaly óta forrnak az indulatok a szlovák hokiban, amikor Igor Nemecek a szövetség alkalmazottainak szavazataival szerezte meg a mandátumot a reformokat hirdető és a szurkolók és a játékosok nagy többségének szimpátiáját maga mögött tudó Richard Lintner előtt. A választásokat a válogatott bojkottja követte, több, mit 50 szlovák nagyágyú jelezte, hogy nem szerepel addig a nemzeti csapatban, ameddig Nemecek az elnök. Végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy új tisztújításra kerül sor az oroszországi A-csoportos VB-t követően. Nemecek írásba adta, ha ez nem történik meg 2016. június 30-áig, akkor lemond. A megállapodás része volt, hogy a választásokat új szabályok szerint rendezzék, a mindenkori választott tisztségviselőktől egzisztenciálisan függő szövetségi alkalmazottak ne szavazhassanak. Közben Lintner a Tipsport ligánál kapott és vállalt tisztséget.

Az új alapszabály az időközben megváltozott szlovákiai sporttörvénynek is köszönhetően elkészült, ennek értelmében megváltozik az elnökség összetétele, és újdonság az is, hogy nem az elnökre és az általa megnevezett csapatra lehet majd voksolni, hanem minden egyes posztra külön, tehát az elnök megválasztásával nem választják meg egyben az elnökséget is. Az új elnökség 11 tagú lesz, mindhárom liga csapatait 1-1 fő képviseli majd, ketten az utánpótlásból érkeznek, ketten a szövetség bizottságait képviselik, lesz egy-egy képviselőjük a játékosoknak, a válogatottaknak és az elméleti szakembereknek. A tizenegyedik tag maga a szövetség elnöke lesz.

Az új alapszabály értelmében a legfajsúlyosabb az extraligás klubok véleménye lesz, a 10 csapat 5-5 szavazatot adhat le. A másodosztályúak 3-3, a harmadosztályúak 1-1 szavazatot adhatnak le, ahogy 1-1 szavazat jár minden egyes utánpótláscsapatért és a nem az első 3 osztályban játszó felnőttcsapatokért is. Minden olyan játékosszervezet, amelyiknek legalább 50 tagja van, szintén rendelkezik 1 szavazattal, ahogy az inline klubok illetve a szövetség olyan tagjai (például a regionális szövetségek), amelyek egyetlen sorozatban sem versenyeznek.  Ilyen módon például egy olyan extraligás klub, amelyik 5 korosztályban indít utánpótláscsapatot is, 10 szavazattal rendelkezik összesen.

Június 1-jéig meg kellett nevezni a jelölteket is. Az elnöki pozícióra összesen 2 jelölt van. Ezek egyike a Zigmund Palffy köré szerveződött csoport által támogatott Tibor Turan, a másik pedig a Lintner-féle csoport jelöltje, Martin Kohut. Nemecek nem jelölteti magát, és mint a sita hírügynökségnek adott, a hokejportal által idézett nyilatkozatából kiderül, úgy érzi, jó állapotban adja át a szövetséget, melynek pénzügyi helyzete is stabil, így az új elnöknek nem lehet gondja a működtetésével a mandátuma alatt.

nemecek

fotók: hokejportal.net

“A következő két hétben a csapatommal együtt teljes erőnkkel arra koncentrálunk, hogy kidolgozzuk és véglegesítsük a programunkat, amely a szlovák jégkorong stratégiai fejlesztéséről szól. Az elképzeléseinket a szövetség június 16-i tisztújtó közgyűlésén tárjuk a küldöttek elé” – nyilatkozta Turan. Az 53 éves Turanról annyit érdemes tudni, hogy 2001 óta tölt be különböző tisztségeket a Popradnál. Egyes értékelések szerint a jelölése a rossz vicc kategóriába sorolható, hiszen a Poprad egyike az Extraliga problémás gyermekeinek, az anyagi helyzete rendszerint rendkívül sérülékeny, szinte minden nyáron problémákat okoz a klubnak az Extraliga indulás követelményeinek teljesítése. Érdekes adalék, hogy állítólag a poprádi klub nem is Turant támogatja az elnökségért folytatott küzdelemben, hanem ellenlábasát, Kohutot, és például a poprádi játékoslegenda, Arne Kroták is Kohut támogatása mellett állt ki.

tturan

Martin Kohut egy informatikai cég vezetője. A Michalovce, a Poprad és a Gelnica javasolta elnökjelöltnek, és mellé állt a már említett, Popradban játszó Arne Kroták, vagy éppen az egyik legnagyobb szlovák játékos, Lubomir Visnovsky is. “Hiszünk abban, hogy Martin Kohut rendelkezik minden olyan képességgel, amely szükséges a tisztség őszinte és felelősségteljes ellátásához – mondta a jelölésről Arne Kroták. – Kiemelkedő menedzsment tapasztalatai vannak, az általa vezetett informatikai vállalkozás erős és stabil, jók a verbális képességei. A szlovák szövetségnek egy modern, rugalmas és szolgáltatás-orientált szervezetté kell válnia, amelyet éppúgy kell vezetni, mint egy sikeres vállalatot. Martinnak sikerült felépítenie Szlovákiában egy erős vállalatot, és hiszünk abban, hogy ugyanilyen sikeres lesz a szövetség modernizálásában és átalakításában.” Kohut mellett számosan kiálltak videoüzenetekben a szlovák kultúra és sport más területeiről is, például Ján Kovácik, a Szlovák Labdarúgó Szövetség elnöke is. “Tetszenek az elképzelései- mondta róla Lubo Visnovsky. – Nagyon sok mindenben egyetértünk azzal kapcsolatban is, hogy min kell változtatni. Azt hiszem, nagyon jól tudna dolgozni a szövetség élén.”

01kohut

Az egy évvel ezelőtt, Lintner-féle kampányhoz való hasonlóságok láttán talán nem is meglepő, hogy maga Richard Lintner is Kohut mögé sorakozott fel. “Úgy döntöttem, hogy ezt a megoldást támogatom, kiindulva az előző szezon tapasztalataiból – mondta Lintner. – Belülről láttam a szövetség működését és láttam, hogy a legnagyobb problémák a vezetésben vannak. Meg vagyok győződve róla, hogy az SZLH-nak válságmenedzserre van szüksége, aki az egész rendszert jogszerűen működővé teszi, és aki képes lesz világosan elhatárolni a feladatokat, jogköröket és felelősségeket. Hiszek abban, hogy a legmegfelelőbb embereket alkalmazva sikerülhet ez a nagy feladat. Meg vagyok győződve arról, hogy ő az egyik, ha nem a legjobb ember azok közül, akik segíthetnek a szlovák hokinak. Az elmúlt egy évben folyamatosan értékeltük a lehetőségeket. Meg vagyok győződve arról, hogy Kohut jelölése a lehető legjobb megoldás a szlovák jégkorong számára.”

A jelölt néhány szóval ugyancsak bemutatkozott, és röviden beszélt a legfontosabb elképzeléseiről is. mint elmondta, a szövetség működésének javításán túl négy fő területet szeretne kiemelten kezelni a mandátuma alatt. A nagy létesítmények korszerűsítésével el akarja érni, hogy Szlováki az infrastruktúra mennyiségét és minőségét tekintve a világ élmezőnyébe kerüljön. Másodikként a fiatalok támogatásáról beszélt, 2017-től hokiakadémiai rendszert kíván bevezetni. 2019-re legalább 80%-kal szeretné növelni a fiatalok képzésére fordítható összegeket. Emelni akarja a szakmai munka minőségét, végül pedig szeretné úgy átalakítani a bajnoki rendszert hogy az vonzó legyen a szurkolók, a szponzorok és a hokiközvélemény számára egyaránt.

Az új elnököt és az elnökséget egyaránt 3 évre választja majd meg a szövetség közgyűlése.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum