A legjobb formában lévő csapatok elődöntőznek délután

   

A végéhez közeledik a világbajnokság, Finnország és Oroszország délutáni csatájában a torna egyetlen továbbra is hibátlan csapatát próbálják meg legyőzni az egyre jobb formába lendülő házigazdák.

A finnek az utóbbi években nagyon meggyőző teljesítményt nyújtanak a világbajnokságokon, 2011-ben aranyéremmel távoztak, 2014-ben másodikok lettek, a kettő között lévő két alkalommal is éremért mentek. Ez a nyerő széria tavaly apróbb törést szenvedett, hiszen már a negyeddöntőben kiestek. Akkor egy végletekig kiélezett mérkőzésen Csehország ellen Jaromír Jágr jelentette a különbséget a két csapat között, a legnagyobb aktív hokiikon két góllal és egy gólpasszal vette ki részét az 5-3-as győzelemből. Pedig a finneknek akkor is nagyon impresszív csapatuk volt, a csoportkörben csak az amerikaiaktól kaptak ki rögtön a legelső mérkőzésen, ezt követően közel 300 percre lehúzták a rolót és bár Fehéroroszország pontot rabolt tőlük, az oroszokat ők győzték le szétlövésben. Az egyenes kiesés azonban más, a végül negyedik helyen végző csehek az első adandó alkalommal kiejtették őket.

Idén is bivalyerős csapattal érkeztek, amely a legmegbízhatóbb teljesítményt nyújtja már az első percektől kezdve. Eddig még pontot sem vesztettek, egyedül az USA tudta őket megszorítani, de Kanada például teljesen tanácstalannak bizonyult ellenük a csoportrangadón 4-0-ra elveszített mérkőzésen. Mindennek jutalma a dánok elleni negyeddöntő volt, a történetük során másodszor nyolc közé jutó dánok legyőzése pedig nem jelentett gondot Lainéék számára. Oroszországban azonban ellenfelükre akadtak, a házigazdák ugyanis a kezdeti botladozás után nem kevésbé parádés formát mutatnak, mint szombati ellenfelük. Az utóbbi hat mérkőzésen összesen négy gólt kaptak Ovecskinék, amivel szemben kereken 30-at lőttek. A dánokat 10-1-re, a svédeket és a torna meglepetéscsapatát, Németországot egyaránt 4-1-gyel intézték el. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a világbajnokság két pillanatnyilag legjobb formában lévő csapata küzd meg egymással szombaton negyed négytől.

Malkin RUSFIN

Mindez meglátszik a torna kanadai táblázatán, ahol az első öt helyen három orosz és két finn játékost találunk. Közülük is kiemelkedik a szinte földöntúli formában játszó Sipacsov, aki 5 gólja mellett 11 gólpasszt adott eddig, a németek ellen 2+1-gyel zárt. Panarinnal és Dadonovval a torna legfélelmetesebb támadótrióját alkotják, hármuknak összesen 39 pontjuk van. A finneknél továbbra is az ifjú titán, a 18 éves Laine viszi prímet, ő 7 gólnál, 11 pontnál jár, mögötte Granlund a második 4+7-tel. A kapuban is parádés teljesítményekkel találkozunk, az első számú kapusok közül Bobrovszkij vezet 94,2%-os teljesítménnyel, de Koskinenre sem lehet panasz a maga 93,5%-os hatékonyságával. De akkor sincs vész, ha a második számú hálóőrökre kerül a sor, Szorokin és Saros még nem kaptak gólt ezen a világbajnokságon.

A két csapat között a legnagyobb különbség a speciális egységek teljesítményében található, mégpedig a finnek javára, akiknek előnyben két perccel kevesebb időre van szükségük a gólszerzéshez, hátrányban viszont szintén két perccel tovább bírják. A finnek ráadásul eddigi nyolc meccsükön mindössze 50 büntetéspercet szedtek össze, az oroszoknál ez a szám 77. A finnek legutóbb 2011-ben futottak össze az oroszokkal az elődöntőben, akkor 3-0-ra nyertek és meg sem álltak az aranyig, a döntőben 6-1-re iskolázták le a svédeket. Az oroszok 2014-ben, Minszkben vettek elégtételt, ahol a döntőben 5-2-re mosták le Kontioláékat. Most szinte megjósolhatatlan, mire mennek egymással, a hazai pálya és a keret mélysége talán az oroszok felé billenti a mérleget, mint ahogy Barkov lehetséges hiánya is. A 20 éves termetes finn csatár a dánok elleni találkozót influenza miatt kihagyni volt kénytelen, hiánya az oroszok ellen minden bizonnyal fájóbb lenne, visszatéréséről egyelőre nem lehet biztosat tudni.

Finnország–Oroszország 3-1

   

A világbajnokság két legkreatívabb válogatottjának csatáját a fegyelmezettebb, taktikusabb és nyugodtabb finnek nyerték.

Ellentmondást nem tűrő tempóban kezdtek az oroszok, a villámgyors támadásokat hajszálpontos letámadással párosították, a harmad első felében kapura lőni sem tudtak a finnek. A házigazda a 3. percben megszerezte a vezetést, Tyelegin kiváló passza után Sirokov rátette, a korong visszapattant elé, másodjára beverte. Hogy az első találatuk egyben az utolsó is lesz ezen a napon, azt ekkor még senki sem gondolhatta. Ezek után mindenesetre, ha lehet, még lendületesebbé váltak Panarinék, ám újabb gólig nem jutottak. A finneket a találkozó első emberelőnye hozta fel, összehoztak néhány veszélyes helyzetet, de csak kapuvasat találtak, Barkov éles szögből megeresztett lövése után Bobrovszkij lába alá-mellé jött vissza a pakk, a bírók korábban fújták le az akciót a kelleténél. Utána orosz fór jött egy zseniális Kuznyecov-trükkel és egy nagy védéssel, majd lassanként kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Az utolsó időszakban jó iramú ide-oda játék zajlott, de az eredmény nem változott a szünetig.

A második húsz percben viszont változott, méghozzá hatalmasat. Kezdetben maradt a hasonló erők küzdelme – egy hihetetlenül dinamikus Ovecskin-megugrás során nem sok hiányzott az újabb hazai találathoz –, apránként azonban átvették az irányítását a finnek. Rendezték a védekezésüket, pontosabb lett az előrejátékuk, ebben az is a kezükre játszott, hogy Aho hajszálpontos lövéssel értékesítette csapata második fórját. Az oroszok ekkor még nem ijedtek meg, meglódultak ügyesen, kaptak két emberelőnyt, szépen szervezték az elsőt és a másodikat is, de az utolsó pillanatokban rendre túlcifrázták, mindig közbejött valami. Nem úgy a túloldalon, amikor is a 36. percben Laine grandiózus assziszttal szolgálta ki a kaput suttyomban megkerülő Jokinent, ő meg bevágta. Ezzel sem volt vége, kicsivel később az újabb előny kihasználásához mindössze 16 másodpercre volt szükségük a finneknek, a helyzetfelismerésből jelesre vizsgázó Aho volt eredményes újfent, 3-1-nél tartottak a csapatok.

finrussf

A harmadik felvonásban a finnek inkább csak a különbség megtartására koncentráltak, de ha a túloldalról nézzük, azt is mondhatjuk: az oroszok mindent egy lapra feltéve támadtak. Jellemző, hogy ebben a periódusban a kapura lövéseket 13-2-re nyerték az oroszok, csakhogy semmit sem értek vele, Koskinen mindent védett. Jellemző, hogy a meccsen pont nélkül maradt nemcsak a vb-n eleve csupán 1+1-ig jutó, tehát szokás szerint komoly csalódást keltő Ovecskin, hanem a torna csodatriója is, a Panarin–Sipacsov–Dadonov hármast kikapcsolták a finnek. Az utolsó percekre – amikor egy újabb emberelőnyben a kapus lehozatalával hat a négyre mentek az oroszok – sajnos jutott egy olyan jelenet is, amilyet nagyon nem szeretünk látni: Ohtamaa hátvéd szétütötte bottal a kapu előtt iparkodó Tyelegin térdét. Az agilis csatár összeesett, csúszva-mászva tett meg métereket, nem tudott lábra állni.

Finnország 3-1-re nyert, teljesen megérdemelten, ötven percen keresztül az történt, amit a kékek szerettek volna. Az ezt megelőző moszkvai világbajnokságon, 2007-ben ugyancsak Oroszország–Finnország elődöntőt rendeztek, akkor is az észak-európaiak győztek, mégpedig hosszabbításban. De akkor sokkal kevésbé játszottak friss és szellemes jégkorongot. A történtek után – értelemszerűen még mindig 100 százalékosak – továbbra is bátran mondhatjuk, ők a végső siker nagy esélyesei. Ha megcsinálják, tripláznak: ebben a szezonban az ifjúsági és a junior-világbajnokságot is behúzták. Hatalmas tett lenne, ha összejönne.

VB, 2016. máj. 21., szombat.
Koskinen: 96,6% (Saros)
K
Bobrovszkij: 81,2% (Szorokin)
Jaakola, Hietanen, Koivu, Granlund, Komarov
1
Vojnov, Jemelin, Kuznyecov, Ovecskin, Sirokov
Pokka, Lindell, Barkov, Laine, Jokinen
2
Orlov, Mozjakin, Plotnyikov, Dacjuk, Szannyikov
Kivistö, Ohtamaa, Pyörala, Koskiranta, Aho
3
Csugyinov, Belov, Panarin, Dadonov, Sipacsov
Lajunen, Pulkkinen, Pihlström, Sallinen, Rantanen
4
Zajcev, Marcsenko, Tyelegin, Ljubimov, Kalinyin
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 02:52 RUS Sirokov Tyelegin Marcsenko
1-1 25:34 FIN PP Aho Granlund Lindell
2-1 35:50 FIN Jokinen Laine
3-1 38:15 FIN PP Aho Koivu Koskiranta
16 Kapura lövések száma 29
10 Kiállításpercek 8

A Finnország–Oroszország góljai

 

Az európai csapatok által lejátszott elődöntő találatai alant megtekinthetőek.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN INFO
VB 16:00 ITAKOR INFO
VB 19:30 HUNSLO INFO
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum