Jöjjön akkor az a francia?fehérorosz!

   

Minket legjobban ez a délutáni szentpétervári találkozó érdekel, de lesz más is a hatmeccses vb-maratonon. A nap egy Szlovákia?USA ki-ki meccsel kezdődik, a tétje a negyeddöntő, este pedig örök klasszikusokat játszanak.

A szlovákoknak csak egy esélyük maradt, hogy bejussanak a legjobb nyolc közé, ehhez le kell győzniük az USA-t. Jelen pillanatban az amerikaiak negyedikek 9 ponttal, Szlovákiának 6 pontja van, ezzel ötödik, ha rendes játékidőben nyer, pontegyenlőség alakul ki, és az egymás elleni eredmény északi szomszédunk javukra billentené a mérleget. A szlovákok régen nem látott rossz formában vannak, minket és a franciákat verték, ám azóta kikaptak a németektől, a fehéroroszoktól, a kanadaiaktól és a finnektől is, hét harmad óta gólt sem lőttek, a csoport két topcsapata, Kanada és Finnország egyaránt 5-0-val intézte el őket. Ezzel szemben az USA tanulságos meccsen van túl a németek ellen, amelyen nem volt elég, hogy többet lőtt kapura, de az sem, hogy a meccs legnagyobb részében ügyesebb és gyorsabb volt ellenfelénél, a vége előtt fél perccel egy általunk is jól ismert kék vonalas bomba megpecsételte a sorsát. Ezek után a szlovákoknak igencsak össze kéne kapniuk magukat, de legutóbb a finnek ellen sem tudtak teljes csapattal kiállni, a sérülések miatt mindössze három sor és két plusz csatár szerepelt a keretben.

Moszkvában a csehek számára a csoportelsőség, a svájciaknak a négy közé kerülés a tét. Csehország 15 ponttal első, két legerősebb ellenfelét, Oroszországot és Svédországot legyőzte, tehát ha délben megszerzi a papírforma alapján neki kinéző három pontot, első helyen jut tovább, és játszhat a negyeddöntőben az USA?Szlovákia győztesével. A svájciak emlékezetes mérkőzésen, hosszabbításban verték Dániát, ez az utolsó szál, amibe még kapaszkodhatnak. Egyelőre ugyanis a dánok állnak továbbjutó helyen, Svájc lemaradása épp három pont, tehát csak rendes játékidős győzelemmel foszthatja meg a skandinávokat attól, hogy bejussanak a legjobb nyolc közé. Erre a dán jégkorong történetében mindössze egyszer, 2010-ben volt példa, akkor a svédek 4-2-re győztek a negyeddöntőben, de azóta is erről a sikerről beszél az ország.

Ugyanennek a csoportnak a délutáni mérkőzésén Lettország találkozik Norvégiával. Ennek a meccsnek nincs igazi tétje, a negyeddöntőbe egyikük sem juthat be. A lettek 6 ponttal hatodik, a norvégok 5-tel a hetedik helyen állnak. Bármelyik csapat feljöhet az ötödik helyre, amennyiben Svájc rendes játékidőben kikap Csehországtól. Kiesni egyikük sem tud.

A nap általunk legjobban várt mérkőzése negyed négykor kezdődik Szentpéterváron, ahol a franciák játszanak a fehéroroszokkal. Ha a kék-fehérek rendes játékidőben legyőzik Kosztyicinéket, a magyar jégkorong mennybe megy. Erre rá is szolgált válogatottunk, amely fantasztikus mérkőzésen volt kőkemény ellenfele a csoportharmadik Németországnak csakúgy, mint a mezőny összes többi tagjának. Nem könyöradományra várunk tehát, hanem arra, hogy a hoki Rich Chernomaz által sokszor emlegetett istenei a fehérorosz meccs után másodszor is velünk legyenek. A franciák hétfőn Kanadával meccseltek. Keretükben több sérülés miatt változásokat kellett eszközölni, ez főleg a védelmet gyengítette. Ennek fényében a 4-0-s vereség vállalható, hogy szorosabb legyen, ahhoz az kellett volna, hogy a nem túl sok helyzet egyikét-másikát gólra váltsák. A meccs hőse így is a kapus Quemener volt, aki Szélig Viktorral együtt nyert francia bajnokságot a Briancon történelmében először. A kiváló hálóőr a négy gól mellett 42 lövést fogott, ez 91,3%-os teljesítmény. Ahogy Stéphane Barin másodedző a mérkőzés után fogalmazott: “Készülünk a keddi meccsre, amelyen egy hozzánk sokkal közelebb álló színvonalú csapattal találkozunk.”
fra
Van néhány ok, ami miatt a franciák nagyon komolyan odatehetik magukat. A presztízs mellett ilyen az is, hogy ha nyernek, akár ötödikként ? tehát vb-kilencedikként vagy -tizedikként ? is zárhatnak, és ez a jövő évi csoportbeosztás és sorsolás miatt is fontos lehet. Izgatottan várjuk, hogy mi jön.

Mindkét csoportban estére maradtak a legnagyobb rangadók. Az élre kívánkozik a szentpétervári csoport két hibátlan mérleggel rendelkező csapatának meccse, a Kanada?Finnország találkozó. Eddig Kanada mutatta a meggyőzőbb teljesítményt a két csapat közül, de a világbajnokság előrehaladtával, a topcsapatok formájának élesedésével ennek egyre kevésbé lesz jelentősége. A finneket az első két sor húzza, az elsőben Barkov szélein Laine és Jokinen mennek, a másodikban a csapatkapitány Koivu centerezik, Komarov és Granlund a szélsői. A házi kanadai táblázatot Laine vezeti 6+4-gyel, a második Barkov 3+6-tal, harmadik Granlund és Jokinen 2+6-tal és 1+7-tel. Nagy kérdés, hogy mennyire lesz képes villogni az idei 1/1-es drafthelyre pályázó Laine. A kanadaiaknál egyedül a Hall, Perry, Brassard trió mondható stabilnak, a többieket kevergeti Bill Peters szövetségi kapitány. Ez meg is látszik a kanadai tabellán, amelyet a 9 pontos Brassard vezet, Hallnak és Perrynek 8-8 pontja van. Melléjük Matt Duchene fért oda, akinek Perryhez hasonlóan 4-4 gólja és gólpassza van. A tét az első hely megszerzése, ez azért is fontos, mert csak az első kerül el igazán nehéz ellenfelet, hiszen a másik csoport harmadik helyéről az oroszokat és a svédeket is megkaphatja az esti vesztes.

A moszkvai csoport első három helyén három igazi nagyágyú, Csehország, Oroszország és Svédország található, előbbi kettőnek 15-15 pontja van, a svédeknek 13. Mivel a csehek mindkét ellenfelüket legyőzték, így eldőlt, hogy ők az első két hely valamelyikén végeznek. Ha délután a csehek három pontot szereznek, este már csak a második helyért folyik a csata, ha azonban veszítenek, még Oroszország is odaérhet. Svédországnak csak akkor van esélye az elsőségre, ha Svájc rendes játékidőben győzi le Plekanecéket.

A két csapat közül az oroszok tűnnek esélyesebbnek. Egyrészt a keretük egyre inkább kezd hasonlítani egy olimpiai tornán is győzelmi esélyekkel bevethető játékosállományhoz, ami teljesen érthető egy hazai rendezésű világbajnokságon. A kanadai táblázatot náluk a Sipacsov, Panarin, Dadonov trió vezeti, de szorosan ott liheg a nyomukban az a Ljubimov, akit Budapesten is láthattunk, amint két orosz gólt is parádésan készít elő. A vb-n góllövésben is jeleskedik, 3+3-mal áll. Dacjuk hat gólpasszt adott, de figyelemre méltó teljesítményt nyújt Ivan Tyelegin is. A novokuznyecki születésű 24 éves játékos korán kikerült a tengerentúlra, 20 évesen bemutatkozhatott az AHL-ben is. Ott egy súlyos agyrázkódás kis híján véget vetett az addigra már junior-világbajnoki ezüstérmes tehetség karrierjének. Végül hazaköltözött, és egy év teljes szünet után a CSZKA Moszkvában kezdte felépíteni magát. A 2014/15-ös szezonban 31 meccsen lépett pályára, 4 pontot szerzett, idén 41 mérkőzésen 9 egységig jutott. De egyre feljebb küzdötte magát a csapaton belül is, a rájátszásban már 18 meccsen 3+5-öt termelt. A vb-n 3 gólnál jár, Ljubimovval együtt a negyedik sorból rohamoznak, érdemes rájuk külön is figyelni. A svédeknek az egész torna kicsit döcögősen megy eddig, a csehektől kikaptak, a letteket csak hosszabbításban, Svájcot szétlövésben verték, Norvégia ellen is kevés híja volt a ráadásnak. De persze ismerjük a svéd jégkorong mélységeit, bármikor képesek feltámadni, nekik inkább csak most kezdődik a torna.

Cimkék: , , , , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum