Türelmesnek kell lennünk, ki kell várnunk a mi időnket

   

Kedden este választ kaptunk arra, hogy miért A csoportosak immár 9 éve a franciák. Ladányi Balázs elemez.

“Nagy várakozás előzte meg a mérkőzést, de a 60 perc alatt sajnos választ kaptunk arra, hogy miért A csoportosak immár 9 éve a franciák. Ritkán küzdenek kiesési gondokkal, néha jó eredményt is elérnek, sok nagy csapat skalpját gyűjtötték be ezalatt. Most 5 fontos hiányzójukkal is magabiztosan oldották meg a feladatukat, bár az eredmény messze nem tükrözi a látottakat. Az első harmadban úgy tűnt, van keresnivalónk a mérkőzésen, de a 3-1-es vezetésüket követően olyan magabiztossággal jöttek ki a középső játékrészre, hogy nem tűrtek ellenmondást. Amikor rájuk mentünk, nyomtunk, kicsit visszakapaszkodtunk, rögtön találtak egy gólt. Ez az A csoportos rutin.”

Sok magyar szurkoló számára tűnhet úgy, hogy az első három meccsen nem volt igazán szerencséje a csapatnak. Szlovákia ellen sok lövés maradt ki az utolsó harmadban, Kanada ellen ziccereink voltak, a franciáknak két kapuvast is ütöttünk. Megkérdeztük Ladányitól, hogy valóban a szerencsével állunk-e hadilábon: “Természetesen ez is benne van a pakliban, de szerintem inkább az A csoportos rutin hiányzik. Múltkor említettem, hogy lépcsőfokról lépcsőfokra kell felfelé haladnunk, és nem hagyhatjuk ki a liftező fázist. Ausztria és Szlovénia jó pár éve liftezik, a kiesést követően szinte mindig visszajutnak, de meccset ők is csak ritkán fognak. Mindig van egy-két csapat, amelyek eséllyel pályáznak a bennmaradásra, de általában mégis ugyanazok az együttesek lifteznek. Türelmesnek kell lennünk, ki kell várnunk a mi időnket. De leírni sem szabad a csapatot, 4 mérkőzésünk még hátra van, és szerencsével, jól pattanó korongokkal megszorítható egy-két ellenfél. De esélytelenebb csapatként csak extra kapusteljesítménnyel és kiváló mezőnyjátékkal lehet szoros mérkőzést játszani, ami esélyt adhat a győzelemre.”

A szakértőnk által is sokszor említett rutin viszont nemcsak a világbajnokságokon szerezhető meg. “Nézzük csak meg, hogy a 3 gólt szerző Sacha Treille milyen bajnokságokban játszott: svéd SHL-es, cseh extraligás, német DEL-es csapatokban volt meghatározó ember. Magyar játékosok nem igazán játszottak huzamosabb ideig ilyen szinten és minőségben. Előbb talán jó menedzseléssel a magyar játékosokat is olyan jól kellene eladni, mint a franciákat vagy a szlovénokat. Hihetetlen milyen csapatokba kerülnek be szlovén hokisok. A francia válogatott pedig még náluk is jobb.”

A magyar válogatott tagjai sokszor kiemelték a világbajnokság előtt, hogy nem akarnak görcsösen játszani: “Sokan mondták, hogy nem akarnak úgy rágörcsölni a győzelemre, mint ahogy anno Pat Cortina tette Zürichben. De eredményt is akarunk elérni, ehhez pedig edzői nyomásra van szükség, különben nem lesz olyan hőfokú a játék. Lehet az a realitás, hogy a franciák 6-2-re vernek minket, de az első harmad megint bizakodásra adott okot. A második periódusban már nem tudtunk olyan energikusan játszani. Említettem is, hogy a franciák sokszor engedték el a nagy csapatokkal vívott meccseiket, hogy az ilyen mérkőzéseken mindent egy lapra téve rohamozhassanak. Igazi túlélők. De nincs szomorkodni valónk, inkább örülnünk kell, hogy itt lehetünk, hogy a franciákkal játszhatunk tétmeccset. Ez sem történhetett volna meg a feljutás nélkül. Nincs katasztrófa, csupán az esélyesebb együttes győzedelmeskedett. Ugyanakkor volt lehetőségünk, hogy nyíltabbá tegyük a mérkőzést.”

040

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Ladányi, mint mindig, ezúttal is a pozitívumokat ragadta meg: “Szívjunk magunkba minél több tapasztalatot. Az ilyen mérkőzéseket akkor fogjuk tudni egyszerűen megoldani, ha már nem kell a tempót felvennünk, mert a játékosok az ilyen színvonalú mérkőzésekhez vannak szokva a klubcsapataikban is. Szezon közben mindenki 100%-kal teljesít, itt most 120%-ra lenne szükség, amit nagyon nehéz 60 percen keresztül fenntartani. A saját játékunkra kell figyelnünk, és ha esetleg összejön egy meglepetés, akkor nagyon örülünk. Irreális jelenleg arról beszélni, hogy meg kell vernünk bármelyik ellenfelet. De a magyar válogatott játékszellemét és küzdeni tudását hűen tükrözi a magyar szurkolók jelenléte. Rengetegen vannak kint Szentpéterváron, a külföldi sportsajtó folyton velük foglalkozik. Ez rettentő jó dolog! Kitűnő hangulatot teremtenek, mint megannyi korábbi világbajnokságon is.”

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA INFO
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum