Képes-e tényleg új szériát kezdeni a MAC?

   

A MOL Liga elődöntőjében 2-2-re áll a fővárosi csapat a Fehérvárral szemben, a legnagyobb kérdés, meg tud-e újulni annyira, hogy kiharcolja magának a Miskolc elleni döntő lehetőségét.

A MOL Liga történetében ritkán rendeztek annyira kiélezett párharcot, mint amit a MAC és a Fehérvár versengése hozott. Az egyik ilyen volt a Miskolc és a Csíkszereda csatája 2012 februárjában. Az akkor még három nyert meccsig tartó küzdelemben az erdélyi csapat 2-0-s előnyre tett szert, a harmadik találkozón pedig 29 perc elteltével 2-0-ra vezetett. Innen fordítottak a borsodiak, majd a párharcot is behúzták, hogy aztán a döntőben söpréssel múlja felül őket a DAB. Idén a MAC is behúzta az első két mérkőzést, majd a harmadikon 4-0-ra vezetett, innen állt talpra a Volán, 2-1-re szépítve összesítésben, a következő meccsen pedig 8-2-vel gázolt át ellenfelén. Így most 2-2 az állás. És bár a vezetőedzők mindkét oldalon úgy nyilatkoztak, hogy ez nem jelent semmit, nyilvánvalóan mégis van jelentőségük a történteknek.

Azért, mert ebben a csatában nem gépek állnak szemben egymással, hanem érzelmektől fűtött hús-vér emberek, akikben a megelőző mérkőzések nyomot hagynak. Ebből adódóan kár lenne tagadni, hogy a lélektani előny a Fehérvárnál van, ahogy korábban is írtuk, a katartikus vasárnapi mérkőzésen megrogyasztotta, hétfőn pedig padlóra küldte ellenfelét a Fejér megyei csapat. Majoross Gergely elsődleges edzői feladata, hogy elhitesse játékosaival: új párharc indul a sorozatban, amelyben nem számít, hogy eddig mi történt. A további sikerek egyik alapfeltétele, hogy a csapat milyen mértékben tudja magát függetleníteni a lelki tényezőktől. A lélektanon kívül is van azonban számos dolog, ami a Volán javára billenti most a mérleg nyelvét.

MACAVS SF2 4

Fotók: Mudra László (MAC)

Ezek közül a legfontosabb maga a mutatott játék. Közhely, hogy a rájátszásban a siker kulcstényezője, hogy a szérián belül melyik csapat képes többet fejlődni. Ebben a tanulási folyamatban jelen pillanatban a Volán kétségkívül lépéselőnyben van, játéka egyre inkább összeáll, a negyedik mérkőzésen mutatott agresszív letámadáson alapuló taktika meglepte a MAC-ot, ez még akkor is igaz, ha a kiütéses győzelem elsősorban a lélektani előny és a fáradtság kiaknázásának köszönhető. Tyler Dietrich vezetőedző a négy meccs során fokozatosan alakította át a sorokat. Rajna Miklós kapus és Varga Arnold hátvéd mellett három csatárt kölcsönzött az EBEL-es csapatból, Bartalis Istvánt, Sárpátki Tamást és Vincze Pétert, plusz visszatért a MOL-keretbe Brance Orban. Az első meccsen Bartalist az első sorba tette, Holmberg és Orban mellé, míg Sárpátki a harmadik, Vincze a negyedik sorban kapott helyet. Utóbbi két játékos egyre feljebb került a későbbiekben, az utolsó meccsen ráadásul Bartalis és Sárpátki összekerült a második sorban, amitől Becze Tihamér játéka is látványosan feljavult. Az új összetételű sorokkal sikerült kiaknázni azt az előnyt, hogy a Fehérvárnak négy jó sora van, amivel szemben Majoross Gergely csak hármat tud felmutatni, a fiatal tehetségekből álló negyedik fontos feladatokat lát el a hátrányos védekezésben, de jégidőben nem veszi fel a versenyt a Reisz, Kocsis, Tóth Gergő alkotta trióval.

Az egy sor plusz a fizikai állapotban bizonyulhat döntőnek. Ezzel el is érkeztünk azokhoz a tényezőkhöz, amelyek a MAC mellett szólnak. Mert azt azért fontos leszögezni, hogy a Volán nagy csatákat nyert ugyan, a párharcnak azonban még koránt sincs vége. Itt van például az ütemezés. Mint azt Majoross Gergely is megjegyezte, eddig hat nap alatt játszottak négy meccset, ezt követően azonban háromnaponként kerül sor a találkozókra. A több pihenőidő pedig kulcsfontosságú lehet a rövidebb pad miatt. Másrészt abban is biztosak lehetünk, hogy Majoross Gergely, aki évekig készített videóelemzéseket Rich Chernomaz számára a válogatottnál, alaposan kivesézte a fehérváriak játékrendszerét is. A már említett tanulási folyamatban immár a MAC térfelén pattog a labda, most nekik kell előhúzni valami újat a cilinderből, amivel meglephetik ellenfelüket. Szintén nagy lökést adhat a csapatnak, hogy a MAC-os remények szerint visszatérhet a jégre Nico Saarenpaa, vele a második sor sokkal veszélyesebb és hasznosabb lehet.

Új széria kezdődik tehát csütörtökön, amelynek során két győzelem megszerzése a cél. A MAC-nak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy függetlenítse magát az utolsó két meccsen történtektől, illetve hogy megtalálja az egyre jobban összeálló Volán játékának ellenszerét. Mondani sem kell, aki ebben a párharcban az első győzelmet megszerzi, óriási lépést tesz a döntőbe jutás felé vezető roppant izgalmas úton.

A mérkőzést élőben közvetíti a MOL Liga Tv.

Balizs MACAVS

Majoross Gergely, a MAC vezetőedzője komoly szakmai kihívás előtt áll hétfő este óta. El kell feledtetnie csapatával a 8-2-es kiütést, miközben vissza kell állítania együttesét a maximális energiaszintre. Minderre két teljes nap állt rendelkezésére. “Feltöltődtünk, és egy-két apróságon változtattunk az elmúlt két napban, nagyon várjuk az esti összecsapást. Saarenpaa ‎felépült, visszatér a csapatba, egyedül Arany Gergely fog hiányozni. Már az előző mérkőzés alatt sem érezte jól magát, miután a múlt héten a fejét találta el egy lövés. Néhány napot pihennie kell, de semmi komoly baja nincs szerencsére.”

Érezhetően kiemelt esemény lett a MAC–Volán elődöntőből, hatalmas az érdeklődés és a pozitív értelemben vett feszültség. Arról érdeklődtünk, hogy véleménye szerint hogy dolgozza ezt fel a csapata? “Természetesen nagyon örülünk, hogy nagy az érdeklődés, ez az egyik legfontosabb cél az élsportban. Remélem, egyre több és több ember fog jégkorongmérkőzésekre járni. Mivel nekünk idén van először felnőttcsapatunk, most alakul ki a nézőbázisunk is, így minden ilyen összecsapás nagy előrelépést jelenthet ezen a téren. Mindannyian nagyon várjuk, hogy végre elkezdődjön.”

A MOL Liga-keretből néhányan játszottak hét közben Innsbruckban az EBEL U20-as meccsen. Jót tesz a 3-4. soros játékosoknak, hogy kicsivel több jégidőt kapnak egy másik bajnokságban? “Schmál Kristóf és Egyed Róbert utazott az U20-szal, és sikerült győzelemmel hazatérniük. Ma este már nálunk szerepelnek, de ez nem gond nekik, kiváló állapotban vannak, fiatalok, bírják a terhelést. 20 évesen nem kis élmény egy ilyen elődöntő részesévé válni, minden fizikai nehézségen átsegít az adrenalin.”

A presztízsszéria 5. menete következik. Mire számíthatunk csütörtök este? “Úgy tekintünk erre, mint az új miniszéria első mérkőzésére. Nehéz megtippelni, hogy mit tartogat ez a meccs. Azt gondolom, hogy nagy tempó lesz, szikrázó jelenetekkel‎, két kicsit különböző erényekkel rendelkező, de nagyjából azonos erejű csapat kiváló sportélményt fog nyújtani.”

Majoross MACAVS

Tyler Dietrich, a Fehérvár vezetőedzője igyekszik levenni az esélyesség terhét játékosai válláról: “Sokan mondják, hogy mentális előnyünk van, de ez szerintem nem így van. Fontos győzelmekkel visszajöttünk a párharcba, most jobban hiszünk magunkban, de csütörtök 19 órától egy teljesen új párharc kezdődik, amelyben egyik csapatnak sincs előnye. Ahhoz, hogy meccset tudjunk fogni idegenben, ugyanúgy kell játszanunk, mint eddig a szériában. Meg kell becsülnünk a korongot, minél kevesebb helyzetet kell engednünk a MAC-nak, mert tehetséges csapat, amely sok gólt szerzett az egész szezonban. A szilárd védekezés következményeként lehetnek csak sikeresek a támadásaink.”

A fiatal csapat jelentős fejlődésen ment keresztül a szezon folyamán, megkérdeztük, melyik játékos teljesítménye a legnagyobb meglepetés a rájátszásban. Dietrich szokásához híven diplomatikus választ adott: “Mindenki hozzájárul a sikerhez, ahelyett hogy kiemelnék egy játékost, leginkább az lepett meg engem, hogy mindenki a lehető legjobbját nyújtja, ami hatalmas lökést ad nekünk.”

A legjobb +/- statisztikával (+7) a rájátszásban az aranysisakos Mitch Holmberggel holtversenyben Szabó Dániel áll. A fiatal hátvéd mutatója az alapszakasz során elért +1-hez képest hatalmas javulás: “Önbizalommal telve játszik Szabó Dániel. Ő és Vokla Roland is a tavalyi év folyamán váltott pozíciót, amibe bele kellett tanulniuk. A szezon előrehaladtával egyre komfortosabban érezték magukat a posztjukon. Mindketten nagyon jól játszanak most, gyorsan korcsolyáznak és kitűnően olvassák a játékot is. Ezért lehetnek sikeresek, mi pedig örülünk, hogy ilyen remek játékra képesek hátvédként is.”

Hegyi Ádám tartósnak látszó sérülése miatt Preston Shupe a Volán-farm csapatkapitánya a rájátszásban, aki remekül teljesít, 6 meccsen eddig 6 gólt termelt, míg az alapszakasz folyamán 48 meccsen csak 19-ig jutott. Dietrich szerint Shupe sikere a kapu előtti munkában rejlik: “Keményen támadja a kapu előtti teret, a rájátszásban pedig lepattanókból, második esélyekből születnek a gólok. Nagyon elszántan játszik, fáradozása pedig kifizetődő. A többiek jó helyzetbe hozzák, ő pedig kihasználja azokat. Kulcsteljesítményt nyújt.”

A Ferencváros ellen combizomsérülést Bodóról csak ennyit mondott a szakember: “A héten minden nap jégen edz, minden egyes tréning után egyre jobban érzi magát. Az orvosok zöld lámpájára várnak, izgatott, hogy mikor játszhat újból!”

Dietrich MACAVS

MAC–Fehérvár 4-3

   

Shupe csodagólja után két MAC-os junior tette a siker kulcsát a zárba. A meccs közepén negyed órán át kilátástalanul játszott, majd 1-3-ról fordított a hazai csapat. Újabb pszichohorror-mérkőzést játszott a két kék-fehér együttes a MOL Liga-elődöntőben, ezúttal is a hazai csapat nyert. Fokozhatatlannak tűnik, de mindig eggyel magasabbra tekerik a feszültséggombot a küzdő felek. Hálásak lehetnek ezért a magyar hoki szurkolói.

Gyakorlatilag megtelt a Tüskecsarnok a MOL Liga-döntő 5. meccsére. A hazaiaknál Saarenpaa, a vendégeknél Láday tért vissza az előző meccshez képest a keretbe, de ahogy az egyik oldalon Szappanos, úgy a másikon Láday sem nagyon került jégre a meccsen. A Volánt 300 szurkolója biztatta a vendégszektorban, a klub nevéhez híven busszal utaztatta fel a térítésmentes közösségi élményre vágyó fanokat.

Az első ziccer a 2. percben Németh Attila előtt alakult ki, Rajna bravúrral mutatkozhatott be, nagyon szépen és magabiztosan mentett lábbal a buli után. A harmad első felében a MAC akarata érvényesült, a Fehérvár pedig biztonsági védekező játékot játszott. Az oda-vissza rohanások során jóval több hazai lehetőség alakult ki. A második Németh Attila-megmozdulás a 8. percben már ziccer volt. Pozsgai mesés átadásával egyedül húzhatott kapura, ismét Rajna nyerte a szellemi párbajt. Szinte hihetetlen, de ismét a harmadik MAC-os sor került helyzetbe a 11. percben. Roczanov rohant el a jobb oldalon, centerezésére Németh érkezett, de lövése elhalt a Volán parádézó kapusán. Az első igazán jelentős Fehérvár-lehetőséget a 13. percben jegyezhettük fel, ekkor a MAC nagyot hibázott korongkihozatal közben, így Grieve váratlanul ajtó-ablak helyzetbe, néhány másodperc alatt kétszer is, de nem tudta megoldani a Bálizs Bence emelte akadályt. Átvette az irányítást a vendégcsapat, egyre többször kerültek játékosai a MAC kapuja elé. Ezt gyorsan gólra is váltotta. Brance Orban húzott el keresztben a kapu előtt, Bálizst kimozdította a helyéről, és az akció végén a szinte üresen maradt kapuba lőtte a korongot. A 15. percben 0-1 állt a táblán. A következő percekben a második Volán-sor  pillanatai jöttek. A Sárpátki, Bartalis, Becze székely trió kevergetett kiválóan, több helyzetet is kialakítottak, de nem tudták gólra váltani egyiket sem. Saarenpaa lövése a ritka ellencsapás egyike volt, Rajna szerencséjére a kapu mögé pattant a lepkéssel hárított korong. Ezt Németh negyedik nagy helyzete követte, igaz, ez volt a legkisebb. A 19. percben egyenlített a MAC. Terbócs megnyerte a bulit, Saarenpaa pedig egy pillanat múlva bevágta a hosszú felsőbe. 1-1. A gól megfogta a Volánt, a végén örülhetett, hogy kihúzta iksszel. Az első harmad a mezőnyben kiegyenlített játékot hozott, de sokkal több MAC-helyzetet. Gólt azonban csak egyet-egyet.

A második harmad ismét egyértelműen a Fehérváré volt. Az elején a pontatlanná váló MAC hibáiból építkeztek, azután pedig igazán lendületbe kerültek, és sokkal többször választottak jobb megoldást, mint riválisuk. A 22. percben egy MAC-ziccer után lőtt gólt a Fehérvár. Olson ziccerezése tisztán találta Hayest középen, Rajna verve volt, de a légiós elütött a korong felett, Orban és Holmberg rohant el 2 az 1-ben, előbbi egyedül oldotta meg a feladatot, bevágta közelről, máris 1-2. Vokla ült ki gáncsolásért egyből utána, majd Varga vágta orrba Terbócsot, aki vérzett, így a rövid kettős előnnyel együtt közel hat percig játszhatott előnyben a MAC. Saarenpaa és Tokaji is ziccerbe került, de nem sikerült egyenlíteniük, majd Nagy Krisztián hibázott, kiállt ő is, alig maradt valami az előnyből a 4 a 4 elleni játék utánra. Óriási lehetőséget szalasztott el Majoross Gergely csapata, igazi fordulópont volt ez. Hátul csökkent a koncentráció, egyre többször élhetett alapszakaszbeli kedvenc fegyverével a Volán, rendre el tudtak futni a koronggal létszámfölényben. A 26. perc Holmberg szólózott, de Bálizs mentett. A harmad feléhez közeledve érett a harmadik vendéggól, de amit Preston Shupe a 29. percben elővezetett, az minden képzeletet felülmúlt. A légiós csatár akciója komoly MAC-os válságjeleket mutatott. Előbb Quinnt, majd Bálizst korizta körbe, végül bevágta a harmadik vendéggólt. Parádés jelenet volt, Bartalis István hosszabbításban lőtt góljával vetekedő esztétikai lezárással. 1-3. A MAC kapusa nehéz helyzetbe került, folyamatosan kiszolgáltatottan állt a kapuban. Emberelőnyben Bartalis közeli pattintását fogta, szépen hozta fel magát a válogatott kapusa. A harmad második felében magához tért a MAC, számos jó akciót vezetett, de nem volt elég hatékony a játéka ebben az időszakban. A kialakult szituáció jobban feküdt a vendégeknek, éltek a kínálkozó lehetőséggel, és biztosan fogták a kétgólos vezetést a lefújásig.

A MAC feladata azonos volt azzal, ami a Volánra várt a harmadik mérkőzésen. Kétgólos hátrányból kellett felállnia az utolsó harmadban. Nem indult ehhez képest jól a történet, az emberelőnyös játék besült, a végét nem is élték meg, mert ezúttal Roczanov szabálytalankodott feleslegesen a támadóharmadban. A Volán csak csorgatta az időt előny, ráfázott, ahogy kiegészült a MAC, Saarenpaa szépített egy kontra végén. 2-3 a 47. percben. Ekkor fordult másodszor óriási a mérkőzés kereke. Egy percen belül ugyanis már az egyenlítésért támadott Nagy Krisztián, de kifelé pattant a korong a végén. A Volán lefagyott, a MAC pedig sorra vezette gólt ígérő akcióit. Az 52. percben Nagy K. szögről lőtt, de Rajna hibátlanul fogta nehéz technikával. Két perc múlva Krogh nagyot hibázott, Németh Attila ismét szólót vezetett, Rajna védett. Két fordulás után McDonald a másik oldalról próbálkozott, fölé lőtte, pedig ő is egyedül volt a kapussal. Az 55. percre teljesen behorpadt a Volán védelmi vonala, és megérett az egyenlítés. Az egyetlen magyar gólt láthattuk az este folyamán, két MAC-os junior hozta össze a nagy részét. Terbócs korongvezetése után Stipsicz még bele tudott érni a korongba, 3-3-ra alakította az eredményt. Nem állt le a Majoross-legénység, és 2:44-gyel a vége előtt megszerezte a vezetést is a MAC. Egy újabb hátvédgóllal, Quinn szép bal oldali akciója végén. A 4-3-ra nem tudott reagálni a Fehérvár, igazi helyzet már nem volt a vendégek tarsolyában, így a maradék idő izgalmas, de nem túl mozgalmas hokival telt.

Egy nagyon sportszerű meccsen a MAC megőrizte a hazai pálya előnyét, 3-2-re vezet az elődöntőben. A felek vasárnap találkoznak legközelebb, akkor Székesfehérváron a Volán a túlélésért, a MAC a döntőbe jutásért lép jégre.

Stipsicz MACAVS SF2 3

Fotó: Mudra László (MAC)

Elképesztő, milyen lélektana van ennek a szériának

   

Majoross a második szünetben hazaküldte volna azt, aki nem hitt a fordításban. Dietrich elismerte, 3-1-es vezetésükig sem játszottak igazán jól.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Elképesztő, milyen lélektan van ennek a szériának, mindenki megjárta már a mennyet, a poklot, meccseken belül, meccsek között. Valószínűleg lehet ebben annak is része, hogy ilyen sok a fiatal, és talán ezért is ilyen szélsőséges. Örülök, hogy meg tudtunk újulni. A második harmad után feltettem a kérdést az öltözőben, hogy van-e olyan, aki nem hisz abban, hogy mi ezt meg tudjuk csinálni. Akkor vetkőzzön le, húzza be a zsákját és menjen haza. Senki nem tett így, és azt hiszem, a harmadik harmadban kiváló választ adtak a játékosok a kérdésemre. A ma történtekből semmit nem lehet továbbvinni a következő meccsre, én ennek vagyok a híve. Beszélhetünk itt lélektani előnyről, meg mindenféle felesleges frázisról, de látszik, hogy olyan gyorsan változnak ezek a dolgok, hogy erre alapozni felesleges. Nagyon sok energiát kell hoznunk, azt hiszem, hogy ebben volt adósságunk a mérkőzés első felében. Erre a jövőben jobban oda kell figyelnünk, és kettőből egyet be kell húznunk.

Tyler Dietrich (vezetőedző, Fehérvár): Kezünkben volt a mérkőzés. Bár nagyon jó esélyünk volt, inkább úgy fogalmaznék, hogy jó pozícióba kerültünk, mert igazán jól nem játszottunk a találkozón. Az első és a második harmadban jó időpontokban szereztük a gólokat, de nem ment olyan jól a játék, ahogy szerettük volna. A MAC nagyon jól használta ki a kontráit, és amikor jött egy lehetőségük, energiává változtatták azt, és ezt a dinamizmust tovább tudták vinni a meccs végéig. A hatodik meccset így is, úgy is le kellett volna játszanunk és meg kellett volna nyernünk, ebben nincs változás a mostani vereség után. Vasárnap megpróbáljuk valahogy kibrusztolni a hetedik meccset.

Erste Liga, Tüskecsarnok, 2082 néző. Játékvezetők: Németh, Babic, Juhász, Soós.
Bálizs: 90,0% (Zaka)
K
Rajna: 91,8% (Kalnins)
Olson, Tokaji, Klempa, McDonald, Hayes
1
Krogh, Reiter A., Holmberg, Shupe, Orban
Quinn, Stipsicz, Nagy K., Saarenpaa, Terbócs
2
Varga A., Szaller, Bartalis, Becze, Sárpátki
Pozsgai, Mestyán, Roczanov, Tóth R., Németh A.
3
Szabó Dániel, Vokla, Szabó K., Grieve, Vincze
Nagy P., Egyed, Silló, Schmál, Szappanos
4
Reiter R., Láday, Reisz, Kocsis, Tóth Gergő
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Dietrich Tyler, Énekes Lajos
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 14:35 FHA Orban Reiter A. Krogh
1-1 18:57 MÚB Saarenpaa Terbócs
1-2 21:33 FHA Orban
1-3 28:50 FHA Shupe Orban Holmberg
2-3 46:06 MÚB Saarenpaa Klempa
3-3 54:58 MÚB Stipsicz McDonald Terbócs
4-3 57:16 MÚB Quinn Hayes Saarenpaa
49 Kapura lövések száma 30
6 Kiállításpercek 10

A MAC–Fehérvár képes összefoglalója

   

A MAC–Fehérvár összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum