Greg Lindqvist: Karácsony óta tervezzük az új csapatot

   

Példátlannak mondható dolog történt a Ferencvárosnál nemrégiben: a klub 1+1 évvel meghosszabbította Greg Lindqvist vezetőedző szerződését. Ez a lépés megért nekünk egy nagyobb interjút a svéd mesterrel.

Azzal együtt is, hogy az utóbbi meccseken ismét elfogyott a korábban kőkemény munkával összehozott különbség a Fradi és a Csíkszereda között, és továbbra sem tudni, a két gárda közül melyik jut végül a legjobb hat közé. Kedd este ugyanakkor döntés születhet: ha a zöld-fehérek rendes játékidőben nyernek Pesterzsébeten, ott lesznek a rájátszásban.

Minden cinizmus nélkül: az utóbbi néhány év nem a zöld-fehérekről szólt a MOL Ligában. A rekordbajnok az alapszakasz végén rendre búcsúzott, és igazán figyelemre méltó eredményt hosszú idő óta nem tud felmutatni. Ez a szezon sem kezdődött tökéletesen, voltak periódusok az ősz folyamán, amikor a szurkolók már le is mondtak a playoffról. Korán temetkeztek, a csapat lendületből fityiszt mutatott a pesszimistáknak, és egy karácsony utáni nagy sorozattal a legjobb hat közé kapaszkodott. Néhány körrel ezelőtt 9 pont előnye is volt az üldöző SC Csíkszeredával szemben, és bár a különbség vesztett pontok tekintetében elfogyott, továbbra is a saját kezében van a sorsa.

Mindezek tükrében akár magától értetődőnek is érezhettük volna a szerződéshosszabbítást az edzővel ? amire még a pörgősebb időszakban került sor ?, mi mégis meglepődtünk kicsit, mivel nem voltunk hozzászokva a hosszú távú tervezéshez. Ez a fejlemény természetesen és vitán felül örömtelinek nevezhető.

Lindqvist MISFTC2

Fotó: Bán Olivér

Greg Lindqvisttel 2015 nyarán sem zsákbamacskát vett a Ferencváros vezetősége, a svéd szakembert évek óta jól ismeri mindenki, aki követi a magyar bázisú nemzetközi bajnokságot. Lindqvist 24 évesen lett edző, a mostani zsinórban a 26. szezonja. Az első két évet leszámítva mindvégig felnőttcsapatnál dolgozott, és minden évben volt munkája, amitől idény közben alig néhány alkalommal kellett megválnia. Ez is azt mutatja, hogy valamit bizonyosan jól csinál. Hazájában a harmad- és negyedvonalban tevékenykedett, majd Norvégiában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban dolgozott. Pályafutása csúcsát megítélésünk szerint a Red Bull Salzburg jelentette, amely az ő vezetésével jutott az első osztályba, igaz, az élvonalban csak december végéig maradhatott a csapat élén Lindqvist.

A Miskolc hozta őt a MOL Ligába 2011-ben, az azóta megszűnt kisebbik grazi csapattól, az ATSE-től. ELső szezonjában egy ötvenszázalékos alapszakasz után a döntőbe vezette a Jegesmedvéket ? a HSC Csíkszereda bravúros legyőzésével ?, ahol aztán 4-0-ra nyert a Dab.Docler. A következő idényben Brassóban dolgozott, de nem tudott csodát tenni, a Corona az 5. helyen végzett. 2013/14-ben vezetőedzőként kezdte a szezont ugyanott, majd Kari Rauhanen váltotta, aki azonban maga mellett tartotta kollégáját, és együtt nagyon jó párost alkottak, döntőbe vezették a Brassót. Itt 4-2-re maradtak alul a HC Nové Zámky ellenében. Eközben a román szövetség is szerződtette Lindqvistet, a legutóbbi két világbajnokságon a nagyválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott.

Hogy érzi magát Budapesten?

Nagyon jól, bár az utóbbi napokban nem voltam teljesen elégedett az időjárással. A viccet félretéve, szerencsésnek mondhatom magam. Kilenc országban élhettem eddig, és nyugodt szívvel állíthatom, hogy Budapest az egyik legcsodálatosabb hely, ahol valaha jártam. Különösen szeretem, hogy kiváló a tömegközlekedés, a legtöbb helyre gyorsan és egyszerűen eljutok, autóra sincs szükségem.

Magyarország egyik legnagyobb múltú egyesületében, a rekordbajnoknál tevékenykedhet. Ez mit jelent önnek?

Igen jó érzés. Pontosan tisztában vagyok vele, hogy milyen nagyszerű eredményekkel és milyen kiváló szurkolókkal büszkélkedhet a klub, tudom, hogy mit jelent nekik az FTC. Igaz, a jégkorong kissé háttérbe szorult itt, de ezzel nem foglalkozunk, szerény költségvetésünk ellenére fokozatosan fejlesztjük az infrastruktúrát, vannak terveink, figyeljük a játékospiacot, és ha úgy adódik, erősítünk a kereten.

Hogyan született meg a döntés, hogy hosszabb távon folytatja a munkát?

Az évek során számos edző és játékos megfordult a klubnál, nagy volt a fluktuáció, de a vezetőség az idén a folytonosság mellett döntött, bizalmat szavaztak nekem. Úgy érzem, jól tudunk együttműködni, komoly elismerés számomra, hogy megbízik bennem a menedzsment, a szakmai döntéseknél szabad kezet kapok. Az új ajánlaton nem gondolkodtam sokat, ötpercnyi tárgyalás után egyezségre jutottunk. Boldog vagyok, mivel nem szerettem volna klubot váltani.

A szezon elején nem úgy ment a játék, ahogyan eltervezte, sokszor kapott ki a Fradi. December második felétől azonban minden megváltozott, sikerült megtalálnia a játékosok helyét a csapatban, kívülről úgy tűnik, jó az összhang a jégen. Mi volt itt a titok?

A megfelelő pillanatokban sikerült pozitív hatású változtatásokat végrehajtani. Érkezett néhány új játékos, akik beleillenek a csapatba, elégedett vagyok velük. A szezon elején a legnagyobb probléma az volt, hogy néhány hokis nem volt megfelelő állapotban, nem dolgoztak eleget nyáron, ráadásul a stílusomat és az elképzeléseimet is szoknia kellett a csapatnak. Elismerem, hogy nem lehetett könnyű, hiszen szezonról szezonra más és más impulzusok érték őket. Mostanra elég időt töltöttünk együtt, és rengeteget tettünk azért, hogy fejlődjünk. Szerencsére mindenkinek megfelelő az erőnléte, és a sérülések is elkerülnek minket, egyszóval pozitívan látom a jövőt.

A szezon közbeni igazolások sikeressége szerencse kérdése?

Sokszor igen, bár nem mindig. Ha külföldről hozol egy játékost, ráadásul idény közben, az sokszor kockázatos. Ő addig egy másik játékrendszerben edződött, és kérdéses az is, hogy milyen hatással lesz rá a környezetváltozás. A magyarországi jégkorongozókkal más a helyzet, jól ismerjük a ligát, a játékosokat, tudjuk, hogy mire számíthatunk.

Csökkent a különbség az utóbbi meccseken a csíkiakkal szemben. Meglesz a rájátszás?

Mind a két csapat tovább akar jutni. A mi szempontunkból a kérdés leegyszerűsödött. Aki kedden este győz, az megy a playoffba. Azt mindenesetre tudjuk, hogy meg tudjuk verni a Csíkszeredát, hiszen megtettük már ebben a szezonban, tehát képesek kell legyünk rá. A feladatunk az, hogy az utolsó találkozónkon olyan állapotban legyünk, mint múlt héten, amikor 4-1-re nyertünk.

Ebben a szezonban meddig juthat a csapata?

Ezzel a kérdéssel ráérünk akkor foglalkozni, ha a legfontosabb lépést megtettük. Ez pedig az, hogy bejussunk a rájátszásba. Ha megvan, akkor gondolkodhatunk tovább. Meccsről meccsre tervezünk, holnap fontos feladatunk van, mással nem foglalkozunk. Vasárnap egy olyan csapattal játszottunk, amelynek a honosítottakkal együtt több import játékosa van, mint hazai nevelésű, kedden egy olyannal fogunk, amely nyolc légióssal állhat fel, a Dunaújváros, amellyel a vetélytársunk utánunk találkozik, sorban engedi el a légiósait az alapszakasz vége előtt. Eseménydús és változatos szezonon vagyunk túl, ahol csak magunkra számíthatunk, nem reménykedhetünk abban, hogy mások megsegítenek bennünket. De van ez még tovább is: ha a rájátszásba jutunk, egy olyan csapattal találkozhatunk, amelyik a légiósai mellett az EBEL-keretéből is lejátszathat válogatottakat, tehát akkor sem lesz egyszerű dolgunk. Mindez nem könnyíti meg az életünket, de ezzel kell együtt élnünk.

Lindqvist MISFTC

Fotó: Bán Olivér

Gondol már az új szezonra? Vannak elképzelései arról, hogy kikkel erősítene?

Természetesen. Karácsony óta tervezzük az új csapatot. Játékosokkal persze még nem tárgyaltunk, élő szerződés köti őket klubjaikhoz. De az elképzelések körvonalazódnak, remélem, április végére már tisztábban fogjuk látni a dolgokat, és elkezdhetjük a munkát az új érkezőkkel is.

Gyakran oszt meg mókás videókat a közösségi portálokon. Egy-két hete láthattuk, mi történt a finn légiós Joona Manninennel, amikor a román határnál el kellett hagynia a csapat buszát, mert nem vitte magával az útlevelét. A kemény munka mellett a humor is fontos?

Ha egy klub vezetőedzője vagy, az rengeteg felelősséggel jár. Sok időt töltesz együtt a srácokkal, nem kiabálhatsz mindig velük, nem lehetsz mindig szigorú. Hiszem, hogy a humornak közösségépítő hatása van.

Ha önnek kellene kitalálnia, hogyan fejlesszük a MOL Ligát, mi lenne az első javaslata?

A legfontosabb, hogy a gyerekekkel megszerettessük ezt a sportot, hiszen ők jelentik a jövőt. Az utánpótlás a legelső, onnan kerülnek ki a későbbi idők meghatározó játékosai. Meglátásom szerint tizenöt éves kor alatt egyforma jégidőt kell biztosítani minden fiatalnak, hiszen akkor még nem láthatod tisztán, hogy milyen potenciál rejlik az egyes tehetségekben. Számos esettel találkoztam már, amikor valakiről azt mondták tizennyolc éves korában is, hogy semmi különös, de megkapta a megfelelő jégidőt, és egy-két év után kiváló játékos lett belőle.

Azt mondják önről, hogy igazi jégkorongőrült, nem tud a sport nélkül élni, szabadidejében rendszeresen ott van más csapatok meccsein.

Ez így igaz, ez a szakmám, ez az életem. De ha az időm engedi, futballra és kézilabdára is szívesen megyek, noha természetesen mindig a hoki az első.

Lindqvist MACFTC

Fotó: Maneses István

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum