A Debrecennek bravúrokra van szüksége a rájátszáshoz

   

Bár a csapat egyelőre ötödik helyen áll, az elmúlt idők formája és a menetrend alapján gyökeres változásokra van szükség ahhoz, hogy ez az alapszakasz végén is így maradjon. Pénteken a tabellaelső Miskolchoz utaznak.

Igazi kémiát teremtő mérkőzésen van túl a Miskolc, amely szerdán a MOL Liga szuperrangadóján fordulatos és gólokban gazdag mérkőzésen múlta felül az ambiciózus MAC csapatát. A Jegesmedvék többször mélypontra került a meccs folyamán, de mindannyiszor fel tudott állni belőle és a harmadik harmadot 4-0-ra megnyerve besöpörte a három pontot. Nem véletlen, hogy Jason Morgan, a csapat új vezetőedzője is visszatért a szerdai teljesítményre: „A mérkőzés első tíz percében egy kicsit meglepett bennünket a MAC, és öt perc alatt lőttek is két gólt. A játékrész második felében már egy kicsit visszajöttünk a meccsbe, de a második harmad elején ismét kaptunk két gyors gólt. A csapat mentális erejét bizonyítja, hogy nem estek kétségbe, hanem még keményebben álltak bele a meccsbe, és ez gyorsan gólokhoz vezetett, amivel fel tudtunk zárkózni. A második szünetben azt mondtam a srácoknak, hogy felejtsék el az első két harmadot, az ott elkövetett hibákat. A befejező harmadban tiszta lappal rakjanak ki mindent a jégre, az utolsó másodpercig küzdjenek, és ha így tesznek, annak meg lesz az eredménye. A hoki egyik szépsége, hogy 2-3 gólos hátrány viszonylag gyorsan ledolgozható, és ezt most mi is bizonyítottuk, hiszen két és fél perc alatt három találattal megfordítottuk a meccset. Nem is mondhatok mást: valóban büszke voltam az egész csapatra.”

A MAC elleni győzelemnek azonban igazán akkor van értéke, ha közben a csapat tartósan is stabilizálni tudja teljesítményét és nem hullajt pontokat az alacsonyabban rangsorolt ellenfelekkel szemben. Ehhez elsősorban a védekezést kell rendbe tenni, szerdán a meccs elején a MAC fényévekkel volt gyorsabb náluk, rendszeresen húztak el a szélen, miközben a kapu elé is agresszíven érkeztek, ami láthatóan készületlenül érte a vendégeket. Ennek megakadályozása a Debrecen ellen kiemelt fontosságú lesz, hiszen Bertáék is közel olyan gyors csapat, mint a fővárosiak. Eddig kétszer játszottak egymással Miskolcon, mindkétszer simán nyertek a hazaiak, bár legutóbb 5-1-ről engedték magukhoz közel riválisukat, amire kis híján ráfáztak.

A DHK jelentősnek mondható lejtmenetben van, 38 meccsen szerzett 53 pontjával ötödik helyen áll a tabellán. A gondok nem újkeletűek, nem pusztán arról van szó, hogy az utóbbi négy meccsükön mindössze egyetlen pontot szereztek. A szezon eddigi első fele kiválóan sikerült, ám azóta is ebből él a csapat. A helyzetet jól jellemzi, hogy az utóbbi 19 mérkőzésen mindössze 17 pontot szereztek, míg az első 19 találkozón ennek több mint a dupláját, 35-öt. E 17 pontból 15-öt a Brassó és a DAB ellen, mellettük az UTE és a Fradi ellen sikerült a pontszerzés. Márpedig mostanában e kettőnél is csak keményebb ellenfelek várnak a csapatra, ráadásul erőltetett menetben. A következő bő két hétben hét meccset játszanak, kétszer a Miskolccal és a Fehérvárral, egyszer a MAC-cal, a Fradival és a Brassóval. Ebben a két hétben fog eldőlni, hogy a csapat meg tudja-e tartani rájátszást érő helyét. Jelenleg hat pont az előnyük a Fradival és nyolc pont a Csíkszeredával szemben, de előbbieknél egy, utóbbiaknál két meccsel többet játszottak. Látva a Debrecen és az ellenfelek formáját, valamint a menetrendet, igazi bravúrra van szükség a rájátszásba kerüléshez.

Jason Morgan (vezetőedző, Miskolc): Új nap, új meccs, ilyenkor a múlt már nem számít. A Debrecen egy veszélyes csapat, mivel vannak olyan tapasztalt játékosaik, akik egy-egy villanással meg tudják lepni az ellenfelüket. A mi feladatunk az lesz, hogy az első perctől kezdve a saját feladatunkra koncentrálva, keményen menjünk előre. Nekünk kell diktálni a tempót, uralni a meccset, hogy a Debrecen ne tudja kibontani a saját játékát. A védekezésünket meg kell szilárdítani, hiszen ez a sikeres meccs alapja. Erre kell felépítenünk azt a támadójátékot, amely a csapat erősségének számít.

MISDHK

Fotó: Bán Olivér

Miskolc–Debrecen 1-2

   

Totógyilkos eredmény született Miskolcon. A Debrecen első harmadban szerzett két góljával idegenben legyőzte a MOL Liga egyik nagy esélyesét. Ezúttal nem sikerült a fordítás a Jegesmedvéknek.

A MAC ellen szerdán győztes csapatból a második harmadban megsérült Jon Booras nem állhatott Jason Morgan rendelkezésére, így három sort tudtak nevezni a miskolciak a találkozóra. A másik oldalon Jevgenyij Muhin közel teljes csapatot tudott nevezni, két betöltetlen hely híján teljes 4 sorral álltak fel a piros-fehérek. Ahogy azt várni lehetett, a Miskolc kezdett erősebben, a 6. percben ezt egy kiállítás is jelezte debreceni oldalon. Az emberelőny azonban nem úgy sült el, ahogy azt a sárga-fekete hívek elképzelték, a Könczei-Hári duó 9 másodperc alatt kihasználta. A 11. percben jött az újabb hideg zuhany, ekkor az eredetileg miskolci nevelésű, ugyancsak fiatal Godó Dániel szerzett újabb gólt a debrecenieknek, Hetényi és Wéber passzából. Kísértett a MAC elleni rossz kezdés emléke, 5 debreceni lövésből született két gól, Jason Morgan kapust is cserélt, Adorján helyére Kiss Bence állt be. A nagyobbik baj az volt, hogy ezúttal a szépítés sem érkezett meg az első harmadban, és egyáltalán nem volt olyan borzasztó nagy a miskolci fölény a kaput eltaláló lövések számát nézve, Vay Ádámnak mindössze kilenc alkalommal kellett közbeavatkoznia az első szünetig, pedig még egyszer játszhatott előnyben a Miskolc.

MISDHK

A meddő hazai játék folytatódott a második harmad elején is. A vendégek Vay vezetésével hol magabiztosan, hol szerencsével őrizték kapujukat a góltól, és időnként ellentámadásokra is futotta. A 31. percig tartotta magát a debreceni vár, ekkor Hajós, Galanisz és a büntetőpadról épphogy visszatérő Dansereau hozta össze a miskolciak szépítő gólját. Volt még hátra közel fél óra az egyenlítésig, az erőviszonyok ismeretében alighanem a szurkolók túlnyomó többsége arra gondolt, csak idő kérdése, hogy a címvédő fordítson. Annál is inkább, mert a gólt követően szinte azonnal kiállítást kapott a Debrecen, egy perc múúlva pedig még egyet, így három percig játszhatott előnyben a Miskolc, ebből egy percig két emberrel többen lehettek a jégen. A nagy lehetőség azonban kimaradt, ahogy a mérkőzés végéig kapott további három miskolci emberelőny is, pedig a harmadik harmadban szinte felborult a pálya. A végén Cseter és Popovics kiállítása egy kis levegőt adhatott a vendégeknek, akik az utolsó, több, mint 2 percben üres kapu ellen játszhattak. Gól azonban sem itt, sem ott nem született már, a Debrecen óriási meglepetést okozva Miskolcon győzte le a címvédőt. A vendégek számára minden valószínűség szerint életbevágóan fontos 3 pont került a zsákba, és lehet, hogy az alapszakasz végén Miskolcon is nagyon fognak hiányozni a mérkőzés elherdált pontjai.

Vay Ádám hihetetlen formában védett

   

A Miskolc és a Debrecen edzője is a vendégcsapat kapusát dicsérte a meglepetés DHK-győzelem után.

Jason Morgan (vezetőedző, Miskolc): Nagyon lassan kezdtünk, és kétgólos hátrányba kerültünk. Hiába töltöttünk utána 50 percet a támadó harmadban, az ellenfél kapusa fantasztikusan védett. A nagyon felfokozott hangulatú MAC elleni meccs után a csapat talán nem tudott 100 százalékban fókuszálni. Ilyen a sport, ez előfordul. Ebből is tanulnunk kell.

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): A mai napon a három pont volt a legfontosabb. Sikerült az elején két gólt ütnünk, utána pedig keményen védekeztünk. A kapusunk hihetetlen formában védett, és néha szerencsénk is volt, de ez összességében igazi csapatmunka volt.

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1290 néző. Játékvezetők: Gangel, Halassy, Pálkövi, Kis-király.
Kiss: 88,2% (Adorján: 100%)
K
Vay: 96,8% (Borogyin)
Gőz, Dudas, Somogyi, Miskolczi, Cseter
1
Hetényi, Kovács, Dancsfalvi, Berta, Vaszjunyin
Sagert, Leppanen, Hajós, Galanisz, Dansereau
2
Kunajev, Popkov, Hári, Könczei, Kozlovszkij
Vojtkó, Popovics, Pavuk, Ritó
3
Csíki, Wéber, Vincze, Godó, Izsák
Fekti
4
Szerman, György, Tanka
Morgan Jason, Kontsas Jukka
E
Muhin Jevgenyij, Razov Igor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 05:25 DHK SH Hári Könczei
0-2 10:23 DHK Godó Izsák
1-2 30:19 MIS Dansereau Galanisz Hajós
31 Kapura lövések száma 20
20 Kiállításpercek 18

A Miskolc–Debrecen galériája

 

A Miskolc–Debrecen videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA ÉLŐ
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum