Indul a Hokki 33

 

Nem egyedülálló dolog a sportok világában, hogy egyes sportágak kifejlesztették a saját maguk egyszerűsített szabályrendszerű és csökkentett létszámmal játszható változatát. Ezek egyike-másika sikerességében felülmúlta az eredeti sportágat is. Jégkorongban is alakul valami, magyar közreműködéssel.

Gondoljunk csak például a kézilabdára, amelyet valaha labdarúgópálya méretű játéktéren játszottak, ám mára erre a sportra jóformán csak a 60 felettiek emlékeznek, a kispályás változat teljesen kiszorította. A röplabda megalkotta a strandröplabdát, amely mára népszerű olimpiai sportág, a labdarúgás a futsalt és a strandfocit, a kosárlabda pedig a streetball alapjain a 3×3 kosárlabdát, de például az olimpián 2016-ban debütáló rugby sevens vagy a krikett twenty 20 is ide, az eredeti sportág könnyebben játszható mutációi közé sorolható.

Magyarországon rengeteg kis méretű jégpálya épült az elmúlt években, amelyeken a versenysport csak 10 éves korig művelhető a nagy pályán dolgozó klubokkal egyenlő feltételek között. Ugyanakkor a létükről nem tudomást venni struccpolitika lenne, a kis pályán dolgozó klubok közül is sokan rendkívül értékes utánpótlás-nevelő munkát folytatnak, válogatott játékosok, légiósok kezdték ilyenen pályafutásukat. Ezek a pályák a sportág népszerűsítésében is elengedhetetlenül fontosak, olyan településekre viszik el a jégkorongot és adnak róla testközeli élményt, ahol szabványpályát várni dőreség lenne, ezenfelül az amatőr jégkorongnak talán még a szabványos pályáknál is fontosabb bázisai. Bekapcsolásuk a jégkorong versenyrendszerének vérkeringésébe a sportág elemi érdeke.

A legtöbb pályán rendszeresen szerveznek amatőrbajnokságokat, kupákat, amelyeket egy friss kezdeményezés nyomán most országos sorozattá próbálnak kiterjeszteni. Az MJSZ is a kezdeményezés mellé állt, segítséget nyújtva a kezdeményezésnek.

“A kosárlabdában, labdarúgásban, röplabdában rendkívül népszerűek azok a versenyek, amelyeken kisebb pályán, kisebb létszám mellett versenyeznek ? mondta blogunknak Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára. ? A strandröplabda már eljutott az olimpiára, és jó esélye van erre a streetballból kifejlesztett 3×3 kosárlabdának is. Ez utóbbi sportág az elmúlt 10 évben hihetetlen fejlődésen ment keresztül, a FIBA immár világbajnokságokat is rendez, a legutóbbit az U18-as korosztályban idén éppen Magyarországon, Debrecenben.

3 on 3

Sokat gondolkodtunk, hogy hogyan lehetne bevonni a nem szabványméretű pályákat a versenyrendszerünkbe, hiszen számtalan egyesület dolgozik ezeken. Nem mindenki tud eljutni a nagy egyesületekbe az itt nevelkedő gyermekek közül, viszont jelenleg csak az U10-es korosztályig lehet ilyen pályákon versenyezni. Ha sikerül létrehozni egy olyan szabályrendszert, ami ilyen pályákon is lehetőséget ad a játékra a nagyobb korosztályokban, de akár felnőttben is, akkor ezek a játékosok sem kényszerülnének abbahagyni az épphogy megkezdett jégkorongozást.

Ráadásul további lehetőségeket is látunk ebben. Sok olyan ország van, amelyben mutatkozik érdeklődés arra, hogy elkezdjenek a jégkoronggal foglalkozni, azonban az infrastruktúra nem felel meg az IIHF előírásainak. Rengeteg országban csak kis méretű pályák vannak, például bevásárlóközpontokban, ezeken a hagyományos 5+1 fős csapatok nem férnek el, de egy ezekre a pályákra kitalált szabályrendszerrel élvezetes jégkorongos élet alakulhatna ki. Ez elvezethetne akár egy önálló jégkorongos szakág létrejöttéhez is, amely ráadásul kicsit hosszabb távon akár olimpiai sportággá is válhatna.

A téli olimpiákon az egyetlen csapatsport a jégkorong, meggyőződésem, hogy ügyes politikával ezt a kispályás jégkorongot is a műsor részévé lehetne tenni, és ez olyan országok számára is meg tudná nyitni az olimpiai szereplés lehetőségét, amelyek jelenleg esélytelenek erre. Ráadásul a kispályás hokit mintha egyenesen arra teremtették volna, hogy hokifesztiválokat rendezzenek nagy, összefüggő jégfelületen, amely a sportág népszerűsítését is nagyszerűen szolgálja, hiszen az ilyen eseményekre a média is mindig kíváncsi.

Éppen ezért meg is kerestem az IIHF főtitkárát és az IIHF fejlesztési bizottságát, hogy foglalkozzanak az ötlettel, hátha a nemzetközi szövetség is lát fantáziát ebben.”

Rengeteg kis pályán játszanak amatőr bajnokságokat, kupákat,  ezért az MJSZ szakmai támogatásával igyekeznek összefogni ezeket. Ennek keretében hirdették meg a HOKKI33 Magyar Kupa nevű eseménysorozatot. A kezdeményezés lényege, hogy minden, a kis méretű pályákon meghirdetett helyi torna, kupa győztese továbbjut az országos döntőbe, amelyre az első ízben megrendezendő Magyar Jégkorong Napja keretében kerülne sor, 2016. január 23-án, a Városligeti Műjégpálya hokipályáján. A helyi tornákat a helyben szokásos szabályokkal bonyolíthatják le, a feltétel csupán annyi, hogy legalább 4 csapat vegyen részt és 3 a 3 elleni mérkőzéseket rendezzenek.

US-Pond-Hockey-0107

Eddig már több jégpálya jelezte, hogy bekapcsolódik a sorozatba, az első győztes kiléte is ismert már, a Kőbányai Jégpálya tornájának győztese a PUSE (Piski Utcai Sportegyesület). Erről a tornáról itt olvashatnak remek beszámolót és ide kattintva láthatnak képgalériát.

A döntőben a csapatok oklevelet kapnak, az 1?3. helyezettek ezen felül kupa- és éremdíjazásban részesülnek. Kötelező a teljes védőfelszerelés (figyelembe véve az életkori előírásokat is, pl. arcvédő rács), a játékot kis méretű kapura játsszák. A játékidő a kupadöntőben 2×7 perc lesz, félidőben térfélcserével. A minimális létszám 3 fő, a maximális 9 fő. Tilos lesz a pattintott lövés és a bodicsek. Döntetlen esetén félpályáról üres kapura lövésekkel (3-3 játékos) döntik el a győztesek kilétét, a kiállítások helyett ugyancsak üres kapura félpályáról büntetőlövést lőhetnek a vétlen felek. A kapu előtti 1 méter sugarú félkörben nem lehet bent maradni, csak átkorcsolyázni. A pályára lépő játékosok életkora a mérkőzés napján legalább betöltött 15 év kell legyen.

Fontos tudnivaló, hogy amatőr tornáról van szó, a sportorvosi engedély nem feltétel, így a részt vevő csapatok játékosai a versenysorozatban az amatőr-tömegsportban, szabadidősportban szokásos módon, saját felelősségükre vesznek részt.

Ha akad még olyan jégpálya, amely szívesen bekapcsolódna a sorozatba, az előzetesen vegye fel a kapcsolatot a torna koordinátorával, Somkuti Gáborral a következő elérhetőségeken: jeghokki33@gmail.com, vagy a 06-20 954-6172 telefonszámon. Tőle minden szükséges információ megtudható. A legutolsó határidő január 15., eddig kell lebonyolítani az előzetesen jelentkezett pályákon minden tornát, és a továbbjutó csapatok adatait (csapat neve, játékosok névsora és életkora) január 17-éig kell eljuttatni Somkuti Gáborhoz.

3 on 3 HUN

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM INFO
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA INFO
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum