Nagyon sokat vagyok képes tenni azért, hogy én álljak a kapuban

 

A Debrecen fiatal kapusa eddig egyedül védi végig a szezont, vezeti a kapusrangsort, beverekedte magát a felnőtt válogatott keretbe.

A 21 éves Vay Ádám az év egyik meglepetésembere. A tengerentúlról Debrecenbe tért vissza, ahol a kiváló orosz Borogyin elől elfoglalta a kezdőkapus posztját, és a szezon eddigi összes meccsét végigvédte. Bár éppen kedden kapta a legtöbb gólt, hatot, még mindig a MOL Liga legjobb kapusa, 92,7%-kal véd. Nem csoda, hogy negyedmagával ott van az Rich Chernomaz első idei felnőtt válogatott keretében.

Hogyan került Debrecenbe? Voltak más ajánlatai is?

Amerikában végett ért a juniorkorszakom, két évet húztam le a WSHL-ben induló El Paso Rhinos csapatánál. Szerettem volna felnőtt csapathoz igazolni, körbenéztem a tengerentúlon is, valamint idehaza is. A Ferencvárossal kerültem kapcsolatba, valamint más klubokkal is, de végül a Debrecen ajánlata volt a legvonzóbb számomra.

Itthonról nehéz megítélni, ezért értékelje, valójában milyen erős a WSHL, az amerikai másodvonalbeli juniorliga?

Annyira nem mondható erősnek, nekem ez egy szerencsepróbálásnak indult, illetve nyelvtanulási szándékkal is. Sok cseh, szlovák játékos játszik ebben a ligában szintén az angoltudás fejlesztése miatt.

2010/11-ben már védett a MOL ligában. Össze tudja hasonlítani azt az időszakot az idei szezonnal?

Annyiban más, hogy idén minden meccsen én védek. Akkor még csak 16 éves voltam, a Fehérvárnál léptem tíz meccsen pályára, nem rendelkeztem olyan tudással, mint most, a rutinom is kisebb volt. A liga önmagában nagy fejlődésen ment keresztül, sok légiós játszik itt, ami emeli a színvonalat. Az iram is mindenképpen gyorsult.

A Debrecen jól kezdett a MOL ligában, vezette is a tabellát, de mostanában egy kisebb hullámvölgybe került volna a csapat. Minek tudható ez be?

Kevés pihenőnapunk volt eddig, a múlt héten végre kaptunk kettőt is. Minden nap edzéseink voltak, vagy meccset játszottunk. Fejben szerintem kicsit elfáradtunk, a többiek is, meg én is. Most ezen kell túllépnünk, fel kell fognunk, hogy ki kell másznunk a hullámvölgyből.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Melyik csapat ellen a legnehezebb védeni a MOL ligában?

A legnehezebb a Miskolc ellen. A Miskolcnak nagyon pörgős, jól összerakott csapata van. Mindenképpen őket mondanám legnehezebbnek. Hogy személy szerint ki ellen a legnehezebb védeni? Ezt nem tudom sajnos megmondani.

Behívták a válogatott bő keretébe, számított erre?

Nem igazán, de titkon reménykedtem benne.

Ifjúsági és juniorválogatott is volt, most a felnőtt válogatottságért küzdhet. Eljátszott már a gondolattal, hogy az A csoportos vb-szereplés a következő hónapok tétje?

Nagyon megtisztelő érzés, hogy megmutathatom magam a válogatott keretében is. A kapitány majd eldönti, hogy mennyire tudok a csapat hasznára lenni. Most még elképzelni se merem, hogy ilyen szóba jöhet, annyira örülnék neki.

A tavalyi szezonban kitűnő formát mutatott Borogyin a DHK kapujában. Hogyan szorította ki őt?

Miután ideérkeztem, csak végeztem a dolgomat. Nem mondhatom azt, hogy teljesen kiszorítottam volna, hiszen a keretünk tagja, de a vezetőség úgy gondolja, hogy a légiós korlát miatt a 6 légiós inkább a mezőnyben játsszon, mint a kapuban. Nagyon sok plusz munkát végeztem augusztusban, a napi 2-3 edzés mellett is, a vezetőség láthatta rajtam, hogy nagyon sokat vagyok képes tenni azért, hogy én álljak a kapuban, szerintem ezért védek én.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum