Scotty Bowman-trófea? 2. rész

   

Az NHL Edzők Szövetsége javasolja az Év edzője díj nevének megváltoztatását. A történelem felülírhatja a különdíjak elnevezéseit? Befejezzük a megkezdett sorozatot.

Az NHL Coaches Association próbálkozása nem újkeletű dolog, nem ez az első eset, hogy egy trófea átnevezése terítékre kerül. A legtöbb egyéni díj neve olyan szakemberek, vezetők, játékosok nevét viseli, akik 80-100 éve voltak a csúcson. Tiszteletük és megbecsülésük megkérdőjelezhetetlen, ám az évtizedek során jöttek olyan emberek, akik jobbak és sikeresebbek voltak, mint az adott trófea névadói.

Jelen esetben itt van Jack Adams is, aki 36 évig menedzserként, közte 20 évig edzőként állt a Detroit élén. Edzőként három bajnoki cím került a neve mellé, de több olyan mester is akadt, aki lekörözte az évek alatt, ilyen volt például Glen SatherAl ArbourToe Blake, vagy éppen a rekorder, Scotty Bowman, a maga kilenc elsőségével. Ezek után nincs semmi meglepő az NHLCA próbálkozásában.

Ennek kapcsán érdemes végignézni az NHL-trófeák listáját, hogyan változhatnak az elnevezéseik. Ezt vettük sorrendbe két részben. Íme a második.

Calder Memorial-trófea, a legjobb újoncnak
Névadó: Frank Calder, az NHL korábbi elnöke
Miért kell változtatni: A díjat egy olyan játékosról kell/kellene elnevezni, aki kivételes pályát futott be és akinek a belépőjét nem lehet felülmúlni.
Új név: The Mario Lemieux-trófea. A fenti kitételnek a legjobban a Penguins korábbi játékosa felel meg. A legendás #66-os 43 góllal és kerek 100 ponttal fejezte be az első szezonját egy vérszegény Pittsburgh-ben. És ami a legfontosabb. Az első mérkőzésén, az első shiftben elcsente a korongot Ray Bourque botjáról, majd az első lövésből megszerezte az első gólját.

calder

James Norris Memorial-trófea, a legjobb védőnek
Névadó: A Detroit Red Wings egykori tulajdonosa és a Chicago majd a NY Rangers résztulajdonosa.
Miért kell változtatni: A díjat a névadó halála után alapították, aki sikeresen elnökölt a Detroit élén, de jégre sosem lépett.
Új név: Ez a legnehezebb választás, rögtön ketté kellene bontani támadó és védő szekcióra. Az elsőt Bobby Orr kapná, aki hátvédként képes volt pontkirályi címet nyerni. A másodikat pedig Ray Bourque-ről, aki ötször vitte haza a trófeát.

norris

Selke-trófea, a legjobban védekező csatárnak
Névadó: Frank J. Selke, a Toronto Maple Leafs és a Montreal Canadiens korábbi menedzsere.
Miért kell változtatni: Csupán egy újabb díj az Original Six-érából, amelyet valakiről el kellett nevezni.
Új név: Bob Gainey-trófea. A Canadiens korábbi csatára igazi védőspecialista volt, aki simán besöpörte a díjat az első négy évben. Ha hamarabb alapítják a díjat, akkor valószínűleg még ennél is több lenne Gainey vitrinjében. A négy siker természetesen rekord, négy játékos jutott három elismerésig.

selke

Bill Masterton Memorial-trófea, a legsportszerűbb sztárnak
Névadó: Bill Masterton, az egyetlen olyan játékos, aki NHL-mérkőzésen hunyt el.
Miért kell változtatni: nem kell
Új név: A díj, amely nemcsak a sportszerűséget és az odaadást tükrözi, de egyben felhívja a figyelmet arra is, hogy a jégkorong nem egy veszélytelen sportág.

masterton

Jack Adams-díj, a legjobb edzőnek
Névadó: Jack Adams, aki játékosként kettő, menedzserként és edzőként további hét kupagyőzelmet szerzett.
Miért kell változtatni: Adams nem rossz választás, de van, ami ellene szól. Az első a Ted Lindsay botrány amikor többször hazudott a játékosával kapcsolatban, a második, hogy akárcsak Conn Smythe, ő is sokszor terrorizálta játékosait.
Új név: Scotty Bowman-trófea. Az okok között említhettük volna Bowmant is, hiszen lekörözte elődjét, összesen kilenc alkalommal emelhette magasba a kupát edzőként.

adams

King Clancy Memorial-trófea, a humanitárius munkáért
Névadó: Francis ?King? Clancy, aki HHOF-tag, pályafutása után 11 évig játékvezetőként, négy évig edzőként is dolgozott az NHL-ben.
Miért kell változtatni: Ezt a díjat gyakorlatilag nyugdíjazni lehetne, hiszen a liga megalapította az NHL Foundation Awardot, amely elismeri egy-egy játékos jótékonysági területen végzett munkáját.
Új név: ?

clancy

Rocket Richard-trófea, a gólkirálynak
Névadó: Maurice “Rocket” Richard, az első játékos, aki 50 gólt szerzett egy szezonban, és az első, aki elérte az 500 gólos határt. Visszavonulásakor az NHL történetének legeredményesebb játékosa volt.
Miért kell változtatni: Nem kell, tökéletes választás, a gond csak az, hogy elég későn vezették be. Hivatalosan 1999 óta adják át a díjat az aktuális gólkirálynak, és csak a legendás játékos halála után keresztelték el Rocket Richard-trófeának.
Új név: ?

richard

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR INFO
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum