Scotty Bowman-trófea? 1. rész

 

Az NHL Edzők Szövetsége javasolja az Év edzője díj nevének megváltoztatását. A történelem felülírhatja a különdíjak elnevezéseit?

Az NHL Coaches Association próbálkozása nem újkeletű dolog, nem ez az első eset, hogy egy trófea átnevezése terítékre kerül. A legtöbb egyéni díj neve olyan szakemberek, vezetők, játékosok nevét viseli, akik 80-100 éve voltak a csúcson. Tiszteletük és megbecsülésük megkérdőjelezhetetlen, ám az évtizedek során jöttek olyan emberek, akik jobbak és sikeresebbek voltak, mint az adott trófea névadói.

Jelen esetben itt van Jack Adams is, aki 36 évig menedzserként, közte 20 évig edzőként állt a Detroit élén. Edzőként három bajnoki cím került a neve mellé, de több olyan mester is akadt, aki lekörözte az évek alatt, ilyen volt például Glen Sather, Al Arbour, Toe Blake, vagy éppen a rekorder, Scotty Bowman, a maga kilenc elsőségével. Ezek után nincs semmi meglepő az NHLCA próbálkozásában.

Ennek kapcsán érdemes végignézni az NHL-trófeák listáját, hogyan változhatnak az elnevezéseik. Ezt vettük sorrendbe két részben. Íme az első.

Art Ross-trófea, pontkirályi cím
Névadó: Art Ross
Miért kell változtatni: Ross kiváló edző volt három bajnoki címet szerzett a Boston csapatával 1902 és 1918 között. De játékosmúltja gyakorlatilag egyenlő a nullával, nem volt egy pontgyáros, három meccsen egy gólt szerzett NHL-pályafutása során.
Új név: Wayne Gretzky-trófea. Ez annyira egyértelmű, hogy magyarázni sem kell. A “Great One” csúcsai és rekordjai még jó néhány évtizedig biztos lábakon állnak.

ross gretzky

Hart-trófea, a legértékesebb játékosnak
Névadó: dr. David Hart
Miért kell változtatni: dr. Hartnak semmi köze sem volt az NHL-hez, mindössze annyi, hogy ő volt az apja annak a Cecil Hartnak, aki edzőként két Stanley Kupát nyert a Montreallal, 1930-ban és 1931-ben.
Új név: Gordie Howe-trófea. Ezzel sem lehet vitatkozni, hiszen a Gretzky-éra előtt Mr. Hockey hat-hat alkalommal volt pontkirály és a liga legértékesebb játékosa.

howehart

Conn Smythe-trófea, a rájátszás legjobbjának
Névadó: Conn Smythe
Miért kell változtatni: Smythe, aki a Toronto edzője és menedzsere volt, a liga történetének egyik legutáltabb és legellentmondásosabb személyisége volt. Terrorizálta a játékosokat, tiltotta, hogy szakszervezetbe tömörüljenek, sőt voltak olyanok, akiket lefokozott, mert az engedélye nélkül nősültek meg. Nem véletlen, hogy a háta mögött kis diktátornak hívták.
Új név: Jean Beliveau-trófea. Ő volt a díj első nyertese, aki játékosként tíz alkalommal emelhette fel a kupát. A Canadiens centerét ezen felül az egyik legelegánsabb játékosként tartották számon a pályán és a jégen kívül egyaránt.

smythe beliveau

Lady Byng-trófea, a legsportszerűbb játékosnak
Névadó: Evelyn Byng
Miért kell változtatni: A grófnőnek semmi köze nem volt a jégkoronghoz. 1925-ben, amikor alapították a díjat, ő volt Kanada főkormányzójának a felesége.
Új név: Guy LaFleur-trófea. A Canadiens centere sosem nyerte el a díjat, pedig egy igazi gentleman volt a pályán. LaFleur minden hatodik mérkőzésére jutott egy kis büntetés, pedig több mint 1100 alkalommal lépett jégre.

hart

Georges Vezina-trófea, a legjobb kapusnak
Névadó: Georges Vezina
Miért kell változtatni: A díjat a kapus 1926-os halála után alapították. Kétségtelen, hogy Vezina korának egyik legjobbja volt, ám azóta rengeteget fejlődött a játék, a kapusoknak sokkal nehezebb dolguk van, mint az NHL hajnalán volt.
Új név: Patrick Roy-trófea. A Király alapjaiban változtatta meg a kapusokról kialakult képet stílusával és mentalitásával. Mindemellett sikeres is volt, eredménysora önmagáért beszél, háromszor volt az év legjobb kapusa, háromszor a playoff legértékesebbje és négyszer bajnok.

vezina

William M. Jennings-trófea, a legjobb gólátlaggal rendelkező kapusnak
Névadó: William M. Jennings, a New York Rangers korábbi elnöke
Miért kell változtatni: Egy kapusdíj, amihez a névadónak semmi köze.
Új név: Martin Brodeur-trófea. A díj bevezetése óta a statisztika és a számok is azt bizonyítják, hogy a Devils hálóőre volt a legjobb. Nem mellékesen ötször nyerte a el a trófeát, amivel osztozik az első helyen Patrick Royval.

jennings

Mark Messier Leadership-díj, a legjobb vezetőnek
Névadó: Mark Messier, az egyetlen játékos, aki két csapat kapitányaként vehette át a Stanley Kupát.
Miért kell változtatni: Nem kell, ez egy tökéletes választás, nem lehet vele vitatkozni. Edmontonban pótolni tudta a Gretzky után keletkezett űrt, New Yorkban pedig garanciát vállalt a győzelemre és a bajnoki címre.

messier

Ted Lindsay-díj, a legjobb játékosnak a játékostársaktól
Névadó: Ted Lindsay, a Detroit négyszeres bajnok bal szélsője
Miért kell változtatni: Zárásként még egy olyan díj, ami teljesen rendben van és felesleges lenne hozzányúlni. Köztudomású, hogy a Hall of Fame-tag játékost bosszúból adták el a Chicagónak, de ez sem törte meg a csúcson maradt. Játékostársai elismerték ezt az akaratot és küzdeni tudást, az anyaegyesülete viszont nem. Csak hét évvel később enyhültek meg, amikor utolsó szezonjában visszament a Red Wingsbe levezetni.

lindsay

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum