Jövő héten lehet végleges a MOL Liga-menetrend

   

Gőzerővel zajlik a nemzetközi bajnokság programigazítása, már csak alig több mint tucatnyi román bajnokit kell elmozdítani ahhoz, hogy a Brassó és a Csíkszereda átfedés nélkül tudja lejátszani az összesen 88 ? a román bajnokságban 40, a MOL Ligában 48 ? mérkőzéses alapszakaszt.

Az MJSZ elnöksége egy héttel ezelőtt biztosított kedvezményeket a MOL Liga két erdélyi csapatának, annak érdekében, hogy a HSC és a Brassó minél kisebb hátránnyal indulhasson a szezonnak. Azóta a két csapat elküldte az MJSZ-nek a módosítási kérelmeket, ez alapján a magyar szövetség elkészítette a MOL Liga-naptár második verzióját. A Brassó és a HSC Csíkszereda azt szeretné elérni, hogy ne legyen átfedés a MOL Liga és a román bajnokság programjában, tehát ne kelljen két teljes csapatot fenntartaniuk. Ezt a szeredaiak nem is tudnák megtenni, de Brassóban is komoly nehézséget és minőségromlást okozna.

Ennek érdekében a változtatás fő csapásvonala a következő: elsősorban a magyarországi csapatok erdélyi túráinak az időpontja módosul, nem feltétlen hétvégére esnek majd ezek a meccsek. Mint az icehockey.hu-n megtalálható aktuális kiírásban is látható, az első portyára a MAC Budapest megy, vasárnap és hétfőn játszik. A következő héten a DVTK és a Debrecen hétfőn és kedden lép jégre Brassóban, illetve Szeredában. Így az erdélyiek le tudják játszani a hétvégére kiírt román bajnoki meccseiket.

Az erdélyi csapatok magyarországi kiszállásai lényegében nem változnak, fő szabály szerint péntektől hétfőig három meccset zavarnak le országunkban.

mol_kupa-DSC_4686

Mindezt úgy alakította ki az MJSZ versenybírósága, hogy a lehető legkevesebb román bajnoki meccset kelljen más időpontra tenni. A MOL Liga módosított menetrendjét hétfőn küldte el véleményezésre az összes MOL Liga-csapatnak. Ha mindenki számára elfogadható ez a kompromisszumos sorsolás, akkor jön még a neheze, le kell egyeztetni mindezt az RJSZ-szel. És ez a lépés a leginkább bizonytalan. A sorsoláskészítés során bevetett minden szándék, akarat és fifika ellenére is 14-15 HSC- és Brassó-mérkőzést arrébb kellene pakolni a román versenynaptárban is. A két erdélyi csapat ezenkívül még arra kér engedélyt az RJSZ-től, hogy az egymás elleni meccseiket a MOL Liga-naptárban szereplő időpontban játsszák le. Az MJSZ már korábban engedélyezte, hogy ezek a meccsek a román bajnoki szabályok szerint kerüljenek megrendezésre ? eltérés van például a légióslétszám, a hosszabbítás és a hazai kapusok szerepeltetése között ?, és mindkét ligába beszámoltassanak.

Márpedig az RJSZ hozott egy szigorú szabályt az időpont-módosításokra. Ennek értelmében szezononként két meccset módosíthatnak a csapatok díjmentesen, efölött akkor is fizetniük kell, ha meg tudnak állapodni az ellenféllel az új dátumban. Ráadásul annyit kell kicsengetni, amennyit gyakorlatilag nem lehet. Mérkőzésenként 1000 lejjel nő a díj, tehát a 3. meccs 3000 lej, a 10. pedig 10 000 lej. Ez azt jelenti, hogy 15 mérkőzés esetében több mint 8 millió forintot kell fizetni az érvényben lévő szabályok szerint. Csíkszeredából származó információink szerint a romániai csapatokkal minden bizonnyal meg tudnak egyezni az időpontok módosításában, és nagyon remélik, az RJSZ is belátó lesz. Egyelőre nem gondolnak arra az esetre, hogy nem kapják meg a könnyítést Bukaresttől. Ha az RJSZ merev lesz, akkor két megoldás marad: vagy kifizetik a büntetést, vagy lejátsszák az eredeti időpontokban a meccseket, de ez esetben ezek a bajnokik átfedésben lesznek a MOL Liga-meccseivel, nem kétséges, gyengébb csapattal tudnak kiállni, mintha máskor játszhatnának.

A MOL Liga-sorsolás tehát most forrja ki magát, előbb a nemzetközi liga csapatai, majd a román szövetség véleményezi az ötletrendszert. Legjobb esetben is jövő hét közepén, valamikor szeptember 1-je körül lehet végleges, minden érintett által elfogadott MOL Liga-menetrend.

Az viszont már szinte biztos, hogy a nemzetközi bajnokság szeptember 11-én kezdődik.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum