A statisztika nem tud a kapusokkal mit kezdeni

 

Évről évre felbukkan ez a téma a nyári holtszezonban, gyakorlatilag semmilyen statisztikai kapcsolat nincs egy kapus statisztikailag mérhető teljesítménye és a fizetése között.

Legutóbb Travis Yost, a tsn.ca kolumnistája értekezett erről nagyon röviden. Mint elmondja, tavaly egy szakvezető azzal a kérdéssel fordult hozzá, hogy az NHL-ben egyre népszerűbb fejlett statisztikai módszerek hol adtak hozzá a legtöbbet a meglévő tudásunkhoz. A szakíró válasza némi hezitálás után az volt, hogy a hátvédek esetében, ahol az egyetlen iránymutató a ponterősség és a +/- mutató voltak. Márpedig mindkettő meglehetősen tökéletlen eszköz arra, hogy ténylegesen azt a teljesítményt mérje, amitől egy játékos jó hátvéd lesz. A korongbirtoklásról megjelenő statisztikák sokkal jobban képesek ezt visszaadni.

A kérdés másik fele úgy hangzott, hogy melyik az a poszt, ahol a statisztikák továbbra is elégtelen támpontot adnak az általános igazgatóknak. Erre a kérdésre, mint mondja Yost, sokkal egyszerűbb volt válaszolni, mint az előzőre, a kapusok esetében ugyanis továbbra is teljes homályban tapogatózik a szakma. A fő problémát az jelenti, hogy a kapusok teljesítményének mérésére használt mutatók, mint a védési hatékonyság vagy a meccsenkénti kapott gólátlag, egyszerűen túl sok tényezőtől függnek, amelyek között elvész a kapus által hozzáadott vagy elvett érték. Ennek következménye, hogy a kapusok teljesítménye idényről idényre rengeteget változik, képtelenség azt valamilyen elfogadható megbízhatósági szinten előre jelezni, teljesen véletlenszerűnek tűnik annak alakulása.

goalies12

Mindez persze leginkább anyagi oldalról érdekli a GM-eket, akik így jobb híján megérzéseikre kénytelenek hagyatkozni. Természetesen nem a liga legjobb kapusai kapcsán égető igazán ez a probléma, hiszen Lundqvistról, Quickről, vagy Raskról minden különösebb statisztikai elemzés nélkül is tudjuk, hogy a legjobbak közül valók. De mi van a többiekkel? Hogyan lehetne jobban kiszűrni az utánpótlás legjobbjait?

Erre talán részben megoldás lesz majd a player tracking technológia és az egyéb fejlesztések. Most azonban még sötétben tapogatózunk, amit jól szemléltet két grafikon. Az elsőn a csatárok által egy évben megtermelt pontok száma szerepel a függőleges tengelyen, míg a vízszintesen az éves átlagos fizetésük (AAV). Ezen jól látszik, hogy kisebb nagyobb eltérések mellett viszonylag szoros a kapcsolat.

forwards

A második ábrán a kapusok esetében mutatja a fizetések és az egyenlő létszám mellett mutatott védési hatékonyság kapcsolatát, amely erősen közelít a nullás értékhez.

goalies1

Mivel a kapusok esetében is egyre nagyobb fizetésekről van szó, ezért biztosak lehetünk benne, hogy az ő esetükben is mielőbb kitalálnak valami sokkal korszerűbb mutatót a teljesítmény mérésére.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR INFO
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum