Csődbe ment a Füssen

 

A legendás német klub a hatodosztályban kezdheti újra.

Ferencvárosi szurkolók a mai napig emlegetik azt a bizonyos legendás, Füssen elleni BEK-párharcot 1973-ból. Az EV Füssen 16., máig utolsó bajnoki címét követő idényben sikerült a zöld-fehéreknek a világra szóló bravúr. A bajorországi klub a 40-estől a 70-es évekig uralta a német jégkorongsportot, 16 bajnoki címével és 2 Spengler Kupa-győzelmével a mai napig a második legeredményesebb jégkorong-egyesület Németországban. A Füssennek először volt Németországban saját jégpályája, de most súlyos bajba került.

Az nem újdonság, hogy a 14 ezres kisváros csapata a 70-es években robbanásszerűen fejlődő profi sportban nem tudta a lépést tartani a nagyvárosi csapatokkal, és így fokozatosan a 3. vonalba szorult. Az utóbbi években azonban a gazdálkodása itt sem volt egyensúlyban, évek óta túlköltekezett, aminek eredményeként az idei nyárra mintegy félmillió eurós adósságot halmozott fel. A klub július 27-én fizetésképtelenséget jelentett, és felszámolást kezdeményezett maga ellen.

fussen

Ahhoz, hogy a felnőtthoki folytatódhasson a bajor kisvárosban, mihamarabb új egyesületet kell alapítani, amelyik viszont a legalsó, tehát a hatodosztályban, a bajor körzeti bajnokságban kezdheti újra. Szerencsére azóta kiderült, az utánpótlás külön szervezetben működik, így őket a csőd nem érinti, maradhatnak abban a bajnokságban, ahol eddig játszottak.

Ez annál is inkább fontos, mert a Füssen szakmai háttere és infrastruktúrája egyedülálló még németországi viszonyok között is. A csodaszép füsseni jégcsarnok és elődje, a most csak 1-es csarnokként emlegetett épület egyben két jégpályás szövetségi edzőközpont is. A jéghoki 90 éve része a kisváros mindennapjainak, a mindenkori német válogatottakban számos füsseni illetőségű játékos játszott. A maiak közül például Füssenben született és tanult meg jégkorongozni az NHL-es kapus, Thomas Greiss.

A német jégkorongban is egyre több az ilyen történet, idén egy másik neves csapat, a DEL2 egyik oszlopa, a Landshut lába alól is kicsúszott a szilárd talaj, de ő megúszta egy osztály visszasorolással, jövőre a harmadik vonalban folytatja.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum