Ki és miért lesz Magyarországon jégkorongelnök

   

Sok ponton homályos a szövetség és jogelődeinek múltja, de érdekes részletekkel teli. Kovács Csaba az önállósodás utáni hetedik MJSZ-elnök.

Magyarország a BKE révén 1927-től tagja a Nemzetközi Jégkorong Szövetségnek. 1934-ben a jégkorongsport betagozódott az MOKSZ-ba, ez a korcsolyázók szövetsége volt hajdanán. Önálló Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) először 1942-ben jött létre, az első főtitkára Margó György volt. A második világháború utáni források jégkorong és gyeplabdaszövetségként említik. Az biztos, hogy 1956-ban ismét önállóan a jégkorongszövetség lett a sportág vezetése, de pillanatok alatt újra korcsolyázó, majd jégsport néven futott, és ez utóbbi formáció, a legtöbb jeges sportágat tömörítő Magyar Jégsport Szövetség, amelyben a jégkorong sportág csak egy szakbizottság volt, egészen 1988-ig tartotta magát. A jégkorong szakbizottság utolsó vezetője Pásztor György volt, akit 1988-ban az MJSZ alelnökének, majd később tiszteletbeli elnökének választottak.  1988 novemberében lett újra önálló a magyar jégkorongsport sportági szövetségi, ismét MJSZ néven.

Jelen cikkünk a magyar jégkorong krónikása, Regős Péter alapos segítségével készült, aki elmondta, hogy ez a téma még nem feldolgozott, így biztos források a kezdetektől máig folyamatosan sem a szövetség formájáról, sem a vezetőjéről nem lelhetők fel. A kiváló dokumentarista hozzátette, valószínűleg hiánytalanul már sosem lesznek meg ezek az adatok, sajnos forráshiányos a magyar jégkorong történelme.

Az önálló Magyar Jégkorong Szövetség vezetői:

1988. 11. 01.?1998: Sárközy Tamás. Először az ÁISH (Állami Ifjúsági és Sporthivatal) megbízottjaként, majd közgyűlésen megválasztva lett elnök, 48 évesen. Egyetemi tanár, jogász. Megválasztásakor igazságügyminiszter-helyettes az utolsó MSZMP-kormányban. Legendás mondása: “A jégkorong gyermekkori szerelmem volt, hiszen én puhány vagyok, a jégkorong pedig a legkeményebb és leggyorsabb sport.”

1998. 06. 26.?1999: Hudák János. Megválasztásakor egy ingatlanforgalmazó kft. ügyvezető igazgatója. 57 évesen került az MJSZ élére. Sportvezető, az FTC jégkorong-szakosztályának volt vezetője és elnökségi tagja is. 73 éves korában, 2014-ben hunyt el, a Magyar Jégkorong Szövetség tiszteletbeli elnökségi tagjaként.

1999. 12. 08.?2001. 06. 22.: Inotay Balázs. 37 évesen lett elnök, amikor a Compuworx Rt. vezérigazgatója volt. OB I.-es és utánpótlás-bajnok jégkorongozó. TF-et és Közgázt végzett, informatikai rendszereket fejlesztő cégeket vezetett. Megválasztásakor további jelöltek voltak: Aranyos József és Bólya Lajos.

2001. 06. 22.?2003. 06. 11.: Fertő László. 40 éves korában választották elnöknek, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnökeként. 2006-ban kilépett a Fideszből, a mai napig politizál. Közművelődés-pedagógia szakos tanár, politikus. Kinevezése után nem hosszabbította meg Kercsó Árpád szövetségi kapitányi kinevezését, amely lépéssel kapcsolatban a mesteredző emlékezetes nyilatkozatot adott.

2003. 06. 11.?2010. 06. 11.: Studniczky Ferenc. 50 évesen vette át az MJSZ irányítását, és Sárközy professzor után a legnagyobb sikereket érte el. Műszaki, közgazdász és TF-diplomával is rendelkezik. 1988-ig a Magyar Jégsport Szövetség, majd azt követően a megalakuló MJSZ főtitkára egészen 1991. december 1-jéig. Később a Budapest Sportcsarnok igazgatója és az Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) elnökhelyettese, majd elnöke. Miniszteri tanácsadóból a Hungaroring Rt. elnök-vezérigazgatójává választották. Sok sportágban volt vezető, a vitorlázóknál társelnök, két éve pedig a curlingezők elnöke. Főállásban a mai napig az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. 2006-ban aláírta a Schmitt Pál MOB-elnök megbuktatását támogató beadványt, MSZP-s kapcsolatai mellett leginkább ezért kellett a 2010-es kormányváltáskor távoznia az MJSZ éléről, hivatalos megfogalmazás szerint lejárt mandátumának meghosszabbítására nem pályázott. A Csányi Sándor biztosította OTP-s hátszele miatt pillanatokon belül folytatódott sportvezetői karrierje, az MLSZ-nél magas, bizalmi beosztásba került, a stadionfejlesztési bizottság vezetője lett, később a versenybizottság vezetését is megkapta. Az MJSZ örökös tiszteletbeli elnöke.

2010. 06. 11.?2015. 05. 19.: Németh Miklós. A Simicska Lajoshoz kötődő építőipari cég, a Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója a Fidesz-kormány szándékainak megfelelő és alkalmas vezető volt az új TAO-rendszer bevezetéséhez és sportági menedzseléséhez. Kiváló vállalatvezetői képességekkel megáldott hokisapuka, a jégkorong szerelmese, aki a fideszes kétharmados győzelem előtti két évben is támogatta a sportágat a Közgépen keresztül. MJSZ-elnökként az elsőtől az utolsó pillanatig tartotta magát ahhoz az ígéretéhez, hogy nem szól bele a szakmai kérdésekbe. Az A csoportba jutás után lemondott posztjáról, a csúcson kell abbahagyni kijelentéssel, de tartja magát az a vélekedés, hogy az Orbán?Simicska-háború miatt meggyengült Közgép-pozíciók állnak a háttérben. Hogy politikai nyomás nem állt a döntés hátterében, az látható abból is, hogy helyére nem ültettek senkit a pártközpontból ? és alkalmas önjelölt sem volt a holdudvarból ?, a mai napig nem sikerült megfelelő elnököt találni az MJSZ élére.

2015. 05. 19.?2015. 06. 30. Kovács Csaba, ügyvezetőként. Németh Miklós lemondása után szakmai alelnökként vezette az MJSZ ügyintézését az elnökválasztó rendkívüli közgyűlésig. Az Újpesti Dózsa hatszoros magyar bajnok jégkorongozója, több mint egy évtizedig a válogatott alapembere, 217-szer viselte a nemzeti mezt, az 1983-as BS-beli C csoportos vb-siker szereplője. Jégkorongozó-pályafutása után családi és baráti vállalkozásban trafiko(ka)t nyitott, majd egy 70 négyzetméteres pincehelyiségben indult vállalkozásból épített fel sokmilliárdos árbevételű, több mint ezer főt foglalkoztató cégcsoportot, a békeidőbeli maszek világból jutott el a sikeres nagyvállalkozó státusig, csapat- és válogatottbeli társa, Kovalcsik Péter partnereként vezette a játékok gyártásával, kis- és nagykereskedelmével foglalkozó Gulliver Kft.-t és -csoportot. 13 éve az MJSZ egyik meghatározó elnökségi tagja, szakmai alelnök.

2015. 06. 30.? Kovács Csaba. A rendkívüli tisztújító közgyűlés megválasztotta elnöknek, 61 évesen. Az MJSZ közleménye szerint “Kovács Csaba a küldöttgyűlésen jelezte, hogy csak ideiglenes jelleggel vállalja el a feladatot, és egyúttal lemondott az alelnöki pozícióról.” Mint az új elnök hozzátette: “Elsősorban azért vállaltam el ideiglenesen az elnökséget, hogy a szövetség jogfolytonossága meglegyen.” Az MJSZ várhatóan szeptemberben, egy újabb rendkívüli közgyűlésen választja meg azt az elnököt, aki hosszú távon is betölti majd a posztot.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum