Killornnak bejött a Harvard

 

A Tampa Bay csatára a döntő egyik legkellemesebb meglepetése eddig. Azonban mint oly sokak a csapatból, ő sem a szokványos utat járta be az NHL-ig. Hogy mást ne mondjunk, ő lett az első harvardi diplomával rendelkező hokis, aki gólt lőtt a Stanley Kupa döntőjében.

Blogunkon legutóbb Glen Williamson emelte ki, hogy mennyire fontos, hogy a jégkorongozók ne egydimenziós emberek legyenek, már fiatal korban is nagy hangsúlyt fektessenek a tanulásra is a jégkorong mellett. Nem vélekedtek erről másként Alex Killorn családjában sem. Bármilyen nehéznek is tűnt, igyekeztek két, egyformán nehéz vasat tartani a tűzben, a legmagasabb szintet megcélozva a hokiban és az iskolában egyaránt. Matt Killorn, a játékos édesapja így nyilatkozott erről az nhl.com-on jelent meg egy kiváló írásban: “Emlékszem, mennyit vitatkoztunk erről a feleségemmel akkoriban. Az ő hivatása tanár, így nagyon kemény kiállt a tanulás fontossága mellett és természetesen ez volt a legjobb döntés. De bennem folyamatosan ott munkált a kétely, hogy vajon tényleg ez a legjobb út-e. Nagyon sokan mondták, hogy ha a Harvardot választjuk, akkor azzal valójában nemet mondunk a profi hokira, mert akkoriban a Harvard nem számított a hokit komolyan vevő iskolák közé.”

killorn

Alex Killorn azonban össze tudta egyeztetni a kettőt és politikatudományból diplomázott 2012-ben, ma pedig már Steven Stamkos mellett hasítja a jeget az NHL döntőjében, mi több, ő lőtte a döntő első gólját. Ez korábban még senkinek sem sikerült. Ez volt egyébként a 8. gólja, 22. meccsén 17 pontnál jár a playoffban, míg az alapszakaszban 71 meccsen 38 pontig jutott. Apja továbbra is őszintén emlékszik vissza egykori saját magára: “Mindig is azt gondoltam, rendben, meglesz a diplomája és jó hokis lesz. De azt egyáltalán nem hittem reálisnak, hogy ilyen korán ilyen magasra jut majd.?

Killorn sikerének titka, hogy a tanulásban is ugyanazokra a tulajdonságokra van szükség, mint a hokiban, ő pedig az iskolai karrierje során is végig okos, türelmes, de ha arra volt szükség agresszív is volt. Kevés olyan 15 éves játékos van ugyanis a világon, akit montreali születésűként 15 évesen draftolnak a QMJHL-be, ám ő ehelyett egy massachussettsi középiskolát választ. Márpedig Killorn pontosan ezt tette, bár az igen előkelő 42. helyen draftolták a QMJHL-ben, ő inkább a 18. században alapított, igen előkelő amerikai bentlakásos iskolát, a Deerfield Academyt választotta. Családjában mindenki komoly egyetemi tanulmányokat folytatott, édesanyja tanár, édesapja gyógyszerész, nővére orvosnak tanult, húga üzleti tudományokat végzett.

Maga a játékos minderről így vélekedett: “Amikor úgy döntöttem, a Harvardra megyek, nem láttam magam előtt, hogy a Stanley Kupa döntőjében Steven Stamkos sortársa leszek. Ezek olyan dolgok, amelyekben reménykedsz ugyan, de nem számítasz rá. Nem arról van szó, hogy nem hittem volna magamban, tudtam, hogy játszani fogok, de úgy voltam vele, akármilyen karrierem lesz, annak 35, 36 vagy 37 éves koromban mindenképpen vége. Engem pedig elég sok dolog érdekel, hogy ezt követően is kezdeni akarjak valamit magammal.”

killorn tampa

A Deerfieldben komoly fizikai erősítéseket végzett, mégsem tudta, mi lesz vele, hiszen az NHL Draft Combine-on minden csapatnak megmondta, hogy a Harvardra megy, rá négy évig ne is számítsanak. A Tampának ennek ellenére is kellett, 2007-ben a 77. helyen kiválasztották. “Emlékszem, azt mondták, tesznek egy próbát velem, és hogy ez egy kötéltánc lesz, vagy bejön, vagy nem. Azt én is tudtam, hogy a felnőtt játékossá válásom több időt vesz majd igénybe, mint általában.” Saját bevallása szerint ez végül negyedik harvardi évében jött el, ekkor vált csapata meghatározó játékosává, 34 meccsen 46 pontot termelt, csapatával döntőbe jutott, beválasztották az NCAA All Star-válogatottjába is. Ezt követően került az AHL-es Norfolk Admirals csapatába, ahol Jon Cooper keze alatt első évében bajnok lett, 17 meccsen 12 pontot rakott bele a közösbe. Edzőjét követve a 2012/13-as szezonban már az NHL-ben is pályára lépett, Stamkos és Martin St. Louis sortársaként 38 meccsen 19 pontot ért el. Tavaly már teljes szezonja volt, 82 meccsen 17 gólt és 41 pontot regisztrált.

“Elég speciális karrier ? mondja zárásként Matt Killorn. ? Őszintén szólva közben mindig voltak kétségeim, hogy ez működhet-e. De fantasztikus, hogy sikerült, nagyszerű érzés látni, hogy milyen szenvedélyesen űzi ezt a sportot. Ha azt csinálhatod, amiben igazán örömödet leled és még meg is tudsz belőle élni, akkor igazán szerencsésnek érezheted magad.”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum