Nem csak a szabvány pályáké a világ

   

Mekkora pályát érdemes építeni? Legyenek-e kisebbek, ha 60×30-as jégfelületekre nincs elég pénz? Mennyire fontosak a kis pályák és a kis egyesületek a magyar jégkorong számára?

2015. január 30-án az ifj. Ocskay Gábor Jégkorongakadémia vehette át a Magyar Olimpiai Bizottság székházában a hónap utánpótlásműhelye díjat. A díjátadáson a klub vezetői mellett megjelent néhány fehérvári hokispalánta is, köztük Kiss Ádám. Ádám Baján, az ottani kisméretű pályán ismerkedett meg a jégkorongozás alapjaival. Kedvet kapott hozzá, tehetségesnek bizonyult, így Fehérvárra került.

2015. április 25-én a krakkói Tauron Arénában a magyar–lengyel mérkőzés 42. percében Hári János belőtte a magyar csapat vezető gólját. A mérkőzés végén őt választották a meccs legjobb magyar játékosának. Gólja jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország 2008 után ismét feljutott a világelitbe. Hári 1998-ban, hatévesen a Pólus Center zsebkendőnyi pályáján dolgozó Pólus Pingvinekben kezdett jégkorongozni. Kedvet kapott hozzá, tehetségesnek bizonyult, a többi már történelem.

2015. április 28-án Vértes Nátán nyerte az ifjúsági téli olimpia magyarországi Skills Challenge-selejtezőjét, így jogot szerzett arra, hogy Finnországban a magyar színeket képviselve megküzdjön az olimpiai szereplésért. A Fehérvár játékosa a Lobogó utcai kis jégpályán kezdett korcsolyázni.

Kiss, Hári és Vértes példája nem egyedi. Például az ifj. Ocskay Gábor Jégkorongakadémiában vagy a magyar válogatottakban is vannak még többen, akik kis pályán, vagy kis egyesületben kezdtek hokizni. A fehérvári U12-es csapatokban 25 meccsen lépett jégre Megyeri Zsolt Zsigmond, aki négy évig ugyancsak Baján védett. Fodor Balázs és Rácz Levente is Bajáról került Fehérvárra, ahogy Tapodi Eric és William is, ők azóta már Németországban játszanak. Az U14-es csapat egyik csatára, Varga Balázs, aki a Budai Bocsokban tanulta az alapokat. De ugyanígy példának hozhatnánk fel más magyarországi klubokat, játékosokat is. Farkas Roland, a kölyökválogatott legjobb kapusa, aki az A csoportos mezőnyben 93% felett védett a pozsonyi tornán, szintén évekig a Budai Bocsok mini pályáján játszott. A női válogatott első számú kapusa, Németh Anikó például a Lobogó utcai jégpályán tanulta az alapokat. Kiskőrösről került a Schwenninger Wild Wingshez Márkus Iván, Dunaújvárosba Kudron Kristóf és Szekeres Tamás. De vannak már fiatal játékosok nagy egyesületeknél Szekszárdról, vagy éppen Veszprémből is. Alighanem még hosszan lehetne sorolni a neveket.

gepard2

A magyar jégkorong válogatottak a felnőttől az utánpótlásig a Budapest Sportcsarnok felépülése előtt a zsebkendőnyi területű, egyik oldalán palánk nélküli, Jégszínházban kialakított pályán edzettek a három hónapos szabadtéri jégszezonon kívül. A magyar junior válogatott 1996-ban még hivatalos mérkőzést is játszott Fokvárosban kisméretű pályán Dél-Afrika legjobbjai ellen.

De akár a külföldi példákat is tekinthetjük. Olyan egyéniségek kezdtek kis pályán korcsolyázni, majd jégkorongozni, mint Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Sidney Crosby, vagy Eric Staal.

Mégis, Magyarországon a kis méretű jégpályák és az azokon dolgozó műhelyek évek óta a megtűrt státusban kénytelenek létezni, keveset tudunk róluk, pedig már csak fenntarthatóságuk miatt is kiemelkedő fontosságúak azokon a helyeken, ahol nincs lehetőség, pénz egyből szabvány méretű pályát építeni.

Közismert tény, hogy az elmúlt évek jelentős bővülése ellenére is a jégkorong az öt kiemelt látványsport között messze a legkisebb sportág. Kevés helyen művelik és az elmúlt 5 év alatti megduplázódás ellenére is kevés játékos játssza. A TAO bevezetése óta a magyar jégkorong létesítményhelyzete jelentősen javult, tömegbázisa pedig nőtt. Ennek ellenére nem nehéz észrevenni a gyenge pontokat. Társasági adókedvezményből jóformán csak szabványméretű pályák és az ott dolgozó klubok támogatására jut, a kisméretű pályákra és az ott dolgozó klubokra alig.

Sajnos nagyon sok támogatott tervet nem sikerül megvalósítani, mert vagy a beruházás hatalmas összegét nem tudja összegyűjteni a szabvány méretű pályára vágyó egyesület, vagy a fenntartására nincs fedezet. A kis méretű pályák elviselhető terhet jelentenek egy-egy kis városnak, közösségnek, egyesületnek, de akár egy vállalkozónak is, nem is beszélve arról, hogy a legtöbb üzemelő kis pályát jelenleg is nullszaldósan, vagy nyereségesen üzemeltetik Magyarországon. Lenne tehát létjogosultságuk további ilyeneknek.

Régi igazság, hogy tehetségek nemcsak ott születnek, ahol a körülmények kifogástalanok. Emlékezhetünk a Vécsen élő Simon Leventére, aki naponta jár Budapestre edzésre, ez oda-vissza 200 km-es utazást jelent neki. Utazik, mert amikor hokizni kezdett, még nem volt a közelében pálya és egyesület. És ugyanez igaz a szurkolókra, támogatókra is, akikből a sportágnak legalább részben meg kellene élnie. Nemcsak ott vannak, ahol úgynevezett minőségi hoki van. Nem is kell mást tennünk, mint megnéznünk a válogatott meccseken látható zászlók feliratait: Mezőtúr, Esztergom, Veszprém, Siófok, és sorolhatnánk még azokat a városokat, ahol ugyan nincs szabványos pálya, de vannak szurkolók. Ha megnézzük Magyarország hokipályatérképét, láthatjuk, hogy a szabványos pályák meglehetősen foghíjasan fedik le az ország területét. Piros színnel a fedett, sárgával a nyitott szabvány méretű pályákat láthatják:

nagypalyak_14-15

Öt megyében (Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Veszprém) egyáltalán nincs működő szabványméretű pálya, Tolnában hiába van ilyen Pakson, nem engedik rá a jégkorongozókat, míg Vasban (Szombathelyen), Komárom-Esztergomban (Tatabányán), Baranyában (Pécsett) és Bács-Kiskunban (Kecskeméten) a nyitott pálya csak 2-3 hónapos jeges szezonra ad lehetőséget. Ez így együtt azt jelenti, hogy a megyék nagyobbik felében nem, vagy csak nagyon korlátozottan működik a jégkorongos élet szabványos méretű pályán.

Ezek mellett fontos megemlíteni, hogy néhány meglévő pálya belakása sem megy egyszerűen.  Többször volt veszélyben a csarnok és a jégkorongozás Zalaegerszegen, az alacsony igény miatt csökkentették a jeges szezon hosszát Kaposváron, Győrben is már csak emlék a hajdani felnőtt csapat, és hiába található az ország második legrégebbi fedett csarnoka Szegeden, a megnyitás óta eltelt közel 20 év sem volt elegendő arra, hogy egy igazán nagy létszámú, stabil szakosztály vesse meg a lábát a városban. Nem csak csarnokra van tehát szükség a jégkorongélet kialakulásához.

Az érem másik oldala pedig, hogy az országban gomba módjára szaporodnak a kis méretű pályák. Elég csak ránézni a térképre és összevetni a szabvány pályák térképével. Látszik, hogy legtöbbjük kisvárosokban, korábban hokiszűznek nevezhető területen működik, közelebb hozza a jeges sportokat az ország azon részeihez is, ahonnan korábban akár 100 kilométert is kellett utazni a legközelebbi jégpályához. Ezek jó része sátras kialakítású, mobil rendszerű pálya, amely gazdaságosan működtethető, és az időjárástól függetlenül lehet sportolni benne. Legtöbbjükön a szervezett hokis élet is beindult már, ezek a létesítmények és az itt dolgozó egyesületek ontják a jégkorongozó gyerekeket, mint a fenti felsorolásunk is mutatja, óriási bázist jelentenek.

kispalyak_14-15-2

Jóval nagyobb lehetőség van a magyar jégkorong számára ezekben a pályákban, mint azt sokan gondolják. A jelenleginél sokkal több helyszínen kisiskolások tömegét lehetne megnyerni a világ legjobb sportja számára egy kis odafigyeléssel. Ennek a haszna nem feltétlenül abban lesz, hogy évente előkerül egy Hári János kaliberű játékos. De olyan emberek tömegével lehet megszerettetni a jégkorongot, akik számára később természetes lesz, hogy nézőként, szülőként, esetleg támogatóként megjelenjenek a sportág körül, netán amatőr játékosként nem tornaterembérlésre költik majd a pénzüket, hanem jégpályabérletre, ezzel is hozzájárulva a létesítmények fennmaradásához.

A TAO eddigi tapasztalata az, hogy sok olyan pénz ragad bent a rendszerben, amelyet a nagy klubok számára ítéltek meg, de azok nem voltak képesek begyűjteni ezt teljes mértékben. Ezek az összegek elvesznek a sportág számára, mert más nem gyűjtheti be. Még nem említettük, de a legfrissebb adatok szerint a kis klubokban játszók száma eléri az ezret, nem jelentéktelen részei tehát ők a magyar jégkorongnak. A teljesség igénye nélkül álljon itt az MJSZ-nél regisztrált játékosok száma néhány klubnál:

Baja 59
Budai Bocsok 69
Hatvani Gigászok 17
HC Kiskőrös 56
Jégkert SE 51
Pólus Pingvinek 40
Soproni JSE 13
Szabolcsi JE 71
Szekszárdi JE 51
Táti Tigrisek 53
Veszprémi Jéglovagok 102
White Sharks HC 71
összesen 653

Az itt felsorolt, általában csak néhány éve működő klubok munkájának komolyságát akkor tudjuk igazán értékelni, ha tudjuk, hogy például a fedett csarnokkal rendelkező Kaposváron 78, Zalaegerszegen 83, Szegeden a felnőtt csapattal és a Szabadkáról átjáró gyerekekkel együtt 120 regisztrált játékos van. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy van hokiélet egyebek mellett Egerben, Szarvason, Szentesen, Makón, indul a hoki Tatán és Várpalotán is.

Megállapítható tehát, hogy a kis méretű pályák és az azokon dolgozó egyesületek mindennapi részei lettek a magyar jégkorongnak. Jelenlétük fontos, a kis pályák és a kis egyesületek a magyar hokiban megkerülhetetlen tényezővé váltak. Az MJSZ egyik eminens feladata az, hogy a lehető legtöbbet profitáljon ebből az egész magyar jégkorongsport.

polus center

Nyilvánvalóan szükség van a szakmai és az anyagi segítségre, akár regionális szinten megszervezett farmcsapatrendszerre, hogy egyetlen tehetség se kallódhasson el, szülessen, jégkorongozzon akárhol is. A felelősségnek pedig arra is ki kell terjednie, hogy azokat, akik kis pályákon kezdték, és azóta is is ott játszanak, minél tovább tartsuk meg a magyar jégkorongnak, hogy ezáltal a lehető legszorosabb kötődése legyen szeretett sportágunkhoz. Ki tudja, lehet, hogy 20 év múlva egy olyan vállalkozó lesz a magyar hoki legnagyobb támogatója, aki egy kis pályán tanulta meg és szerette meg ezt a sportot.

Csinálhatunk akármit, a tíz-egynéhány szabványos pályánkon kívül még van legalább kétszer annyi kis méretű pályánk is, amelyeken jégkorongoznak.

Végezetül álljon itt Hári János visszaemlékezése arról, hogy mit köszönhet ő és Norbert testvére a Pólus Center jégpályájának: “Ha a Pólus Centerben nem lett volna a jégpálya, akkor tuti, hogy nem jégkorongoznék és az öcsém sem ezt a sportágat választja. Ha ott nincs jég, akkor sosem kezdtem volna el ezt a játékot. A Pólusban tanultam meg korizni, mert ott láttam először jeget, nagyon megtetszett, hogy korcsolyáztak rajta. Ha ez nincs, valószínűleg soha nem jut eszembe, hogy jégre menjek, mert nem sok jégpálya volt Budapesten és még mindig nem olyan óriási sport ez Magyarországon. Minden kis jégfelület fontos. Érdekes, hogy Észak-Amerikában is nagyon elterjedt el, a házak kertjében és mindenhol jégkorongoznak, ahol csak lehet. Svédországban nem sok ilyet látni, itt mindenhol van egy jégcsarnok, abba járnak az emberek, mert itt nemzeti sport a hoki. Errefelé könnyű elkezdeni jégkorongozni, mert majdnem mindenkinek a szülei hokiztak, és az ő szüleik is, és így megy ez generációról generációra. Magyarországon viszont még mindig örülni kell bármilyen jégpályának, még mindig nagyon kevés van belőlük.”

Cimkék: , , ,

Összes (42)

Utolsó hozzászólások

 1.   #37
  Szeszter,   

  Amúgy ismét egy remek, áttekintő cikk. Alig várom, hogy legyen majd egyzser gyerek, akit vmelyik pályára cibálhatok :)

 2. lakota
    #38
  lakota,   

  @morio: Van KHC, csak vezetőváltás volt, de ez elég bonyolult sztori nem fér ide.

 3.   #39
  Etele74,   

  Sziasztok! Szeretnék egy kis történetet megosztani Veletek ami a cikkel szorosan összefügg. Volt szerencsém a TAO bizottság előtt érvelni 2 alkalommal is a kispályák mellett, de sajnos nem sok sikerrel. Összeállítottam egy kisebb anyagot arról, hogy szerintem Magyarországon hány olyan település van (szerintem minden 15.000,- Fő feletti település ide esik) ahol lehetne kispályákat üzemeltetni.
  Érveim között szerepeltek:
  1. a fenntarthatóság - szerintem ez a legfontosabb, hisz általában a nagy pályák is Önkormányzati segítség nélkül szenvednek. Egy nagy pálya havi fenntartási díja kb. 3 hónapig elég egy 20 x 40 m-es kispályára főleg ha az egy szigetelt sátorba kerül. Tehát egy szabvány de nyitott pálya 3 hónapos üzemeltetéséből 7-8 hónapig lehet kispályát üzemeltetni.
  2. bekerülési költség - számításaim szerint. kb. 120-150 MFt elég a megépítéshez (ez tény mert most építünk Kőszegre ilyen pályát ebből az összegből). Nem gondolom, hogy csak kis pályát kell építeni, de mondjuk a TAO bizottság előzetes költségvetése szerint kb. 2 MrdFt kell a nagypályához.
  3. tömegbázis - a jégkorongnak többet segítene a kispályák megépítése mint 2-3 nagypálya. Egy kispályára 40-50 gyermeket lehet számítani ez azt jelent hogy 10 pálya megépítése kb. 500 gyereket vonz ehhez a sporthoz. EZEK A GYEREKEK MIND "ÚJJAK" LENNÉNEK AKIK MÉG SOHA SEM HOKIZTAK.
  4. kispályás bajnoki rendszer - sok kispálya lehetőséget nyújtana területi bajnokságokra, ahol a nagyobb korosztályú gyerekek (U12, U14) is tudnak játszani 4 a 4 ellen. Így az az érv, hogy csak U10-ig alkalmas játékra a kispálya megdőlne.
  5. területi központok - Azok a nagypályák ahol már több éve folyik utánpótlás nevelés lennének felelősek a közelükben lévő kispályák fejlődéséért szakmailag. Napi kapcsolatban lennének ezekkel a kispályás egyesületekkel, így a tehetségeket tovább tudnák vinni a saját csapatukba. Ez versenyhelyzetet teremtene mindenhol, ami megint csak a jégkorong magasabb szinten való űzését segítené.
  6. munkahelyek teremtése - Itt elsősorban azokra a játékosokra (juniorok) gondolok, akik nem kapnak lehetőséget olyan csapatban játszani ahol szeretnének, de a sporttól elszakadni nem akarnak. Ők nagyon sok munkát fektettek be és ezt ha nem is játékosként de edzőként ezeken a kispályákon átadhatják a gyerekeknek. A szövetség és a klubok felelőssége lenne, hogy minél több olyan fiatalt tartsanak a sport mellett akik 10 -15 évet szenteltek addig a hokinak. Lehet hogy, akkor az edzőkérdések is megoldódhatnak.
  Persze lehet hogy csak én vagyok elfogult, de nekem jó ötletnek tűnik kispályákat építeni. A szövetségben vannak támogatók, de sajnos nem elegen. Most úgy gondolom nagyon időszerű lenne elgondolkodni azon, hogy mi a fontos hosszútávon és hogy nem jelenthet jó megoldást. Az előbbi hozzászólások megerősítenek abban hogy nem csak egyedül vagyok ezzel a gondolattal.
  Egyébként gratulálok a cikkhez, mert nagyon összeszedett!

 4. szeky
    #40
  szeky,   

  Tisztelt jégkorong sport szimpatizánsok!Saját tapasztalatomat szeretném megosztani veletek a kis pályák mellett de NEM a nagy pályák ellen.
  -minden bizonnyal a legfontosabb hogy a jégkorong sport számára létszámban gazdag és tehetségben bővelkedő gyermekeket csaljunk be a jégre
  -miután elszánt jégkorongozók nevelkedtek ki a "kis egyesületben" delegáljuk őket a "nagy egyesületeknek"(ha a szülő is hajlandó az áldozatvállalásra)
  - ha nem sikerült bejutnia egy "nagy csapatba" akkor nagyon jó eséllyel nevelhető belőle versenybíró vagy játékvezető
  -és netán egyik terv sem sikerült akkor még ott van az Amatőr játéklehetőség esetleg egy nagy cég alkalmazottjaként támogató is lehet a jégkorong sport számára.
  Összegezve: a fenti érvekre hivatkozva tényként kijelenthető hogy a "kis pályák" mérete a racionalitás elvét követi.Természetesen minden kisváros szeretne magának egy jégpályát de jégkorong sportot nem mindenki vállal fel.Az is tény hogy 2-3 hónap jég nem elégséges a szakmai munkához,ilyen esetben jöhet jól az IN-LINE lehetősége.
  Kihasználva az alkalmat GRATULÁLOK a felnőtt válogatottnak és stábjának továbbá minden "nagy egyesületnek" akik hozzájárultak a sikerhez és nem utolsó sorban jó munkát a "kis pályás" műhelyeknek ahol biztosan elöbb-utobb kinevelhető a következő Wayne Gretzky MERT AZ ELVÉGZETT MUNKA MINDIG MEGHOZZA A GYÜMÖLCSÉT. (Rajz Attila)

 5.   #41
  dhorizoli,   

  Szerintem a kerek cikkből, kerek történet kerekedhetne. Sőt! Korongodhatna!!! A hoki iránti igény, a szakmai háttér és az elkötelezettség már régóta meg van.
  "A" fiúk "A" csoportos teljesítménye pedig végérvényesen feltette sportágunkat a magyar sport térképére és akkor még a rajongókról és a szurkolókról nem is szóltam. A magyar hoki jövője a tömegbázis szélesedésén múlik, amelyhez a kispályák létesítése a legjobb eszköz.

 6.   #42
  dhorizoli,   

  @Etele74: Ha csak rajtunk múlna???? :

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk