Nem csak az eredmény miatt jó emlékezni Krakkóra

   

Ezt Szélig Viktor mondta, aki nagyon elégedett volt nem pusztán az eredménnyel, hanem a mutatott játékkal is. A jelenleg a csapatépítés csínját-bínját Brianconban tanuló egykori válogatott játékos azt is kifejti, mi hiányzik és mi nem a magyar játékosokból ahhoz, hogy nagyobb számban külföldre tudjanak szerződni.

Mennyiben más az első nyara nem játékosként, mint az elmúlt két évtizedben?

Ennél sokkal különbözőbb már nem is nagyon lehetne. Eddig a nyaraim edzéssel teltek, fizikailag jelentett komoly igénybe vételt. Most többnyire a fejemet kell használnom és egyelőre edzeni, a fizikumommal foglalkozni sajnos nincs időm. Nagyon szerteágazó a feladatköröm, igazi mindenes vagyok jelenleg a klubnál. Tárgyalok játékosokkal, most rakjuk össze a következő szezon programját, illetve ehhez kapcsolódóan a felkészülést is. Emellett rá kell nézni az utánpótlás-korosztályokra is, hogy ott minden rendben megy-e, mire van szükség, mit hogyan tudunk megoldani. Rengeteg a tennivaló és mivel számomra új a feladat, ezért az időmet még nem tudom a leghatékonyabban beosztani. De nagyon élvezem, amit csinálok.

Edo Terglav, az eddigi vezetőedző közvetlenül a szezon után a nagy rivális Grenoble-hoz igazolt. Mennyire volt ez váratlan?

Engem személy szerint meglepett és ami még furcsább volt, hogy minden nagyon gyorsan történt. Az egész gyakorlatilag egy hét alatt lezajlott. Elkezdtük közösen fejben összerakni a szezont, filozófiát, célokat, keretet, aztán egyszer csak egyedül maradtam mindezzel. Természetesen a személyes jó kapcsolatunkat ez nem befolyásolja, anyagilag és magánéletileg számára ez egy fontos és jó döntés volt, nem nagyon van mire megsértődni ilyenkor, menni kell tovább.

Milyen az új edző?

Még csak rengeteget telefonálunk, hiszen a jövő héten érkezik, de már nagyon várom, talán a leterheltségemen is enyhít valamennyit, még ha nem is az első héten. Egyébként Patrick Wenernek hívják, Svédországból érkezik. Nem gondoltam volna, amikor elkezdtem edzőt keresni, hogy lényegében az egyetlen olyan jelentkezőt fogom kiválasztani, akit nem ismerősök ajánlottak be, hanem teljesen ismeretlenül adta be a jelentkezését, de végül így történt. A kiválasztásnál nagyon sok szempontot kellett figyelembe venni. Mivel viszonylag kis klub vagyunk, ezért egy kicsit neki is mindenesnek kell lennie. Fontos volt, hogy legyen felnőtt játékosokkal tapasztalata, de emellett mivel sok fiatal játékosunk lesz, az utánpótláshoz és az egyéni fejlesztésekhez is kell értenie. Az is előnyös volt számunkra, hogy az Allsvenskanban szerzett már általános menedzseri tapasztalatot, tehát elég sok szomszédos területet jól ismer, nem csak vezetőedző volt.

Chernomaz Szelig

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Meddig kerülgetjük még a forró kását, ön tulajdonképpen most általános menedzser a Brianconnál?

Nevezhetjük bárminek a feladatkörömet, sportigazgató vagy GM, de nem ez a fontos, hanem hogy minden rendben legyen a klub háza környékén sportvonalon, ez az én felelősségem.

Milyen lesz a játékoskeret?

Lassan a keretünk is összeáll, de azért még van pár lyuk, 4-5 játékos hiányzik. Összességében fiatal, de ambiciózus csapatot szeretnénk, sok függ a többiektől is, hogy ez mire lesz elég a bajnokságban. De szeretnénk, ha önerőből, magunkhoz képest is jelentősen fejlődnénk.

A legfrissebb hírek szerint Magosi Bálinttal erősödött a csapat. Miért éppen őt igazolta le, tervez-e másokat is szerződtetni?

Magó nekem mindig is tetszett, mint játékos, és úgy gondolom, hogy többet is ki tud hozni magából, mint amennyit az előző szezonokban sikerült neki. Egy jó versenyző típus, akinek jót fog tenni a környezetváltozás és a tiszta lappal indulás. Jó felépítésű, harcos csapatember, ilyen srácokra van szükségünk a következő szezonra. Egyelőre csak vele számolok mint honfitársammal a 2015/16-os kiírásban, de ki tudja még, hogy mit hoz a jövő!

Mit szól a válogatott vb-szerepléséhez?

Természetesen nagyon örülök neki, hatalmas dolgot vittek véghez a srácok. A világbajnokság előtt sokan temették a csapatot, többen a kieséstől féltették, és ezek sem voltak alaptalan aggodalmak, hiszen az új rendszerben nagyon kiegyenlített a mezőny. Azonban mindenképpen szeretném ehhez hozzátenni, hogy nem csak az eredmény miatt jó emlékezni Krakkóra, hanem a mutatott játék miatt is. Magyar csapattól szokatlan módon sikerült végig kiemelkedően magas teljesítménnyel játszanunk az egész torna folyamán. A kazahok természetesen kiemelkedtek a mezőnyből, de ezt az egy meccset leszámítva végig nagyon jól pörgött mindenki. A társaságon látszott, hogy nagyon érzik egymást a játékosok, nagyon tudnak küzdeni, mindenki támadott, mindenki védekezett. Emellett nem esetleges dolgokat, hanem nagyon is tudatos elemeket láttunk a magyar válogatottól, szemre is tetszetős mutatvány volt, öröm volt nézni.

Szelig HUNPOL

Mi hiányzik a magyar játékosokból ahhoz, hogy nagyobb számban tudjanak külföldre, mondjuk Franciaországba igazolni?

Nem elsősorban a játékosokból hiányzik valami, hanem a mögöttük formálódó és őket támogató kapcsolatrendszerből. A jégkorongban nemzetközi szinten dolgozó szakemberek között szövődő kapcsolatokról, a kölcsönös szakmai referenciák, vélemények és ajánlások olyan láthatatlan rendszeréről van szó, amely a sok hasonló képességű játékos közül éppen a magyart fogja eljuttatni jó külföldi bajnokságokba. Ennek hiányában marad az útlevél mint referenciapont, a hokiban pedig magyar háttérrel egyelőre nem lehet messze jutni. Ennek a hálónak a kialakulásához persze idő kell, és kell az A csoport, mert ugyan sokan voltak Krakkóban is, de azért minden játékosmegfigyelő csak az A vb-n van ott. Kell egy NHL-es játékos, mert azért lássuk be, lehetett akármilyen jó a szlovén utánpótlás, az országot Anze Kopitar rakta fel a jégkorong nemzetközi térképére. Kellenek továbbá profi menedzserek, akik segítik a játékosokat.

Ön mit tud tenni ez ügyben?

Nem nagyon lepődnék meg, ha jövőre már újabb magyar játékos játszana a francia bajnokságban.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum