A fiatalítás majd csak most kezdődik el igazán

 

Furcsa ezt mondani, miközben két év alatt a keret jó része kicserélődött. Néhány nap ülepedési idő után tettük fel kérdéseinket Rich Chernomaz szövetségi kapitánynak, aki az A csoportba vezette Krakkóban a magyar válogatottat. Rengeteg munka áll a játékosok előtt.

Közel egy hét távlatából hogyan értékeli a krakkói világbajnokságot?

A világbajnokság előtt igyekeztünk minden lehetséges információt begyűjteni ellenfeleinkről. A lengyelekkel, olaszokkal, ukránokkal találkoztunk is a szezon során felkészülési tornákon, de azt tudni kell, hogy azokat mindenki arra használja fel, hogy játékosokat, taktikai variációkat próbáljon ki. Így igazából az első mérkőzések során lehetett valós képet alkotni a csoportban szereplő válogatottakról. Mi játszottuk az első meccset Japánnal, amelyet meg is nyertünk. A nap további része arról szólt minden stábtagnak, hogy elemezze a többiek játékát, feltérképezze, mire lehet számítani tőlük, mivel érdemes készülni ellenük. A játékerőt illetően megerősítést nyert, hogy Kazahsztán a várakozásoknak megfelelően kiemelkedik a mezőnyből, a másik 5 csapat között viszont az fog dönteni, ki mennyire képes felkészülni az ellenfelekből és megvalósítani az elképzeléseket. Szerencsére ebben az összehasonlításban mi jobbak voltunk a többieknél, és ez sokat tett az ezüstérem megszerzéséhez. Ami például az előző évhez képest nagy különbség volt, az az, hogy nem kaptunk túl sok kiállítást, ez alól egyedül a kazahok elleni mérkőzésünk volt a kivétel. Ez rendkívül fontos tényező volt, hiszen az emberhátrányok sok energiát fogyasztanak, növelik az esélyt arra, hogy gólt kapunk, és csökkentik az esélyünket a gólszerzésre. Külön ki kell emelnem, hogy Krakkóban a kapusaink nagyszerű teljesítményt nyújtottak, biztosan tartották hátul a csapatot, ezzel komoly részt vállaltak a jó szereplésből. De a kapusokon kívül is mindenki megtette a magáét, a maximumot hozta ki magából és ezzel kivette a részét a sikerből.

A kapusok teljesítményét azért is emeltem ki külön, mert sok kétségünk volt a szezon alatt. Ez ugyanis kulcsfontosságú poszt, és rengeteg tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy valaki megbízható, jó kapus legyen. Hetényi Zoltán betegségével gyakorlatilag korán eldőlt, hogy Bálizs Bence és Rajna Miklós lesz az a két kapus, akiket nevezni fogunk. Februárban az edzőtáborban ezt jeleztük is nekik. A szezonban Bálizs első számú kapus volt Miskolcon, de Rajna  viszonylag kevésszer kapott szerepet egy a MOL Ligánál erősebb bajnokságban. Mindketten megértették az üzenetünket és rengeteg munkát végeztek, így Krakkóban nyugodtan állíthattuk be őket a kapuba.

Chernomaz vb 2

A többi játékosról is csak jókat mondhatok. Az első két támadósorunk tagjai remekül megértették egymást. Jók voltak a játékkapcsolatok közöttük, életveszélyesek voltak, rengeteg nagy helyzetet alakítottak ki, nemcsak egyéni akciókkal, hanem az ellenfelet kijátszva. Megoldották azt is, hogy Sofron István az első két mérkőzésen nem játszhatott. Erdély Csanád, Kovács Csaba és Vas János energikusan játszott, védekezésben rendkívül szilárdak voltak, előre nagy nyomást tudtak gyakorolni az ellenfélre. A negyedik sorban Benk András, Nagy Krisztián és Magosi Bálint hihetetlen energiákat mozgósított. Nemcsak az ellenfél támadásait semlegesítették, hanem remekül támadtak is. Fontos volt, hogy segítségükkel fölényben voltunk a korongbirtoklásban, és folyamatos nyomás alatt tarthattuk az ellenfeleket. Vincze Péter az első két mérkőzést követően kevesebb szóhoz jutott, de amikor csak jégen volt, megmutatta, hogy érdemes volt őt beválogatni. Remek tapasztalatokat szerzett, remélem, hogy ez további lendületet ad a fejlődéséhez.

A védők között Vas Márton igazi vezére volt a csapatnak. Ő volt a kapitány a jégen, és ezt nem csak a C betű tette a mezén, hanem a fellépése, a játéka is azzá tette. Nagyon megbízható volt, mindig lehetett rá számítani. Kiss Dániel nagyon kellemes meglepetést jelentett. Erős volt, fegyelmezett és sallangmentesen oldotta meg a feladatát. Gőz Balázs jól használta a sebességét a korongkihozataloknál, fegyelmezetten játszott. Ugyanez mondható el Pozsgai Tamásról is. Orbán Attila is a rendkívül egyszerű játékával, a gyors korongkihozatalaival tűnt ki. Megbízható volt. Szirányi Bence kiválóan segítette a támadásokat, védőfeladatai ellátása mellett sokat tört előre, nagyszerű lövései vannak. Külön ki kell emelnem Tyler Metcalfe-ot. Belőle az utolsó pillanatban csináltunk hátvédet. A felkészülési meccseken eleinte érződött, hogy vadonatúj szerepkört kapott, de meccsről meccsre javult, és ez a javulás folytatódott a vb-n is. Ő eredetileg center, és a centerek feladatában a védekezés hangsúlyosabb, mint a szélsőknél, ezért könnyebben szoknak bele a védő szerepbe. Metcalfe egyáltalán nem okozott csalódást, sőt, nagyon megbízható játékot nyújtott, nyugodt szívvel számíthattunk rá bekként is.

Mindenki hangsúlyozta, hogy ez közös siker volt. Hogyan kell ezt érteni?

A krakkói sikerben elévülhetetlen szerepük van a stábtagoknak is. Biztos sokan kérdezték, miért ment ekkora stáb a csapattal, miért volt erre szükség, egyáltalán, szükség volt-e rá. A válaszom határozott igen. A tornán 7 nap alatt játszottunk 5 mérkőzést, ez a szakmai és a technikai stáb számára is komoly feladat. Egyetlen edző nem tud mindent elvégezni.  A technikai stábnak gondoskodnia kellett a játékosok felszereléséről, fizikai állapotáról. 22 játékost kellett a meccsek előtt és után legyúrni, ha szükséges volt, a sérüléseiket orvosolni, fizikai felkészülésüket segíteni.

Kinek mi volt a konkrét feladata a stábból?

Majoross Gergely és Diego Scandella feladata elsősorban az ellenfelek feltérképezése, a saját mérkőzéseink értékelése volt. Ehhez hihetetlen mennyiségű videofelvételt kellett feldolgozniuk. Sille Tamás elsősorban a játékosok egyéni felkészítésében segített, Gary Clark a kapusokkal foglalkozott. Tokaji Viktor számára talán lezárult a válogatottban a játékoskarrier, de ő egy olyan vezető típusú egyéniség, aki összekötő kapocs tudott lenni a játékosok és a stáb között. Rengeteg hasznos meglátása volt, és betekinthetett abba, hogyan dolgozik egy edzői stáb a válogatott körül. Ez bizonyára a későbbi pályája során is hasznára lesz. A kollégáim munkájában tökéletesen megbíztam és megbízom, így az én feladatom elsősorban a munka koordinálása, az egyes vélemények összegzése és annak alapján a fő irányok eldöntése volt. Igazi csapatmunkát végeztünk.

Melyik mérkőzés volt a kedvence?

A legjobb meccsünket talán az olaszok ellen játszottuk. Ott tényleg majdnem minden a helyén volt. Szinte mindent úgy tudtunk megvalósítani, ahogy azt a mérkőzésre való felkészülés során elterveztük. Rendben volt a letámadás, a visszatámadás, a védekezés, a kapusjáték, minden. Az volt a legkomplettebb mérkőzésünk. A legfrusztrálóbb meccsünk pedig az ukránok elleni volt. Ott is nagy fölényben játszottunk, az első harmad után gólokkal kellett volna vezetnünk. Semmi nem ment be, aztán kaptunk két gólt, és innen kellett felállnunk. Óriási munkával sikerült megtennünk ezt. Rengeteget tanultunk ebből a meccsből, és azt hiszem, mentálisan is megerősödtünk tőle.

Chernomaz vb 3

Hároméves programot vállalt, ebből kettő eltelt. Megindult vagy véget ért a fiatalítás?

Amikor megbíztak a kapitányi teendőkkel, az volt az egyik kérés, hogy kezdjük el a válogatott megfiatalítását. Azt mondhatom, hogy a fiatalítás majd csak most kezdődik el igazán. Talán furcsa ezt mondani, miközben két év alatt a keret jó része kicserélődött. Azt értem ezalatt, hogy a pár éve Glen Williamson közreműködésével elkezdett utánpótlás-fejlesztési program majd csak most fogja megmutatni az első eredményeit. Miközben az elmúlt években bekerült a csapatba Sebők, Nagy Krisztián, Erdély vagy Vincze, egyre több fiatal játékos kopogtat majd a válogatott ajtaján. Elég csak a mostani utolsó keretszűkítéskor kimaradó Sárpátkira vagy Reiterre gondolni. Nekik például az lesz a legfontosabb feladatuk, hogy minél több izmot szedjenek magukra. Az egyre több válogatottjelölt pedig a versenyhelyzetet erősíti majd. Régi igazság, hogy a fejlődést legjobban a versenyhelyzet segíti. Természetesen a feltörekvő fiatalok mellett vannak más, szintén nem idős játékosok is, akik egy kicsit több munkával bekerülhetnek a csapatba. Egyre több játékosból válogathatunk majd, és ez mindennél jobbat tesz. Annál is inkább, mert jövőre óriási feladat előtt állunk. Meg kell próbálnunk bentmaradni az elitben.

Fel tudunk nőni a feladathoz, lehet ekkorát előrelépni egy év alatt?

Rengeteg munka áll a játékosok előtt, ha helyt szeretnének állni. Nekünk idén volt egy jó első, egy jó második, egy jó harmadik és egy jó negyedik sorunk, voltak jó hátvédjeink és kapusaink. De a mi mércénkkel mérve a stabil A csoportos válogatottaknak van sok jó első soruk és rengeteg legjobb hátvédjük. A mi játékosainknak egész évben nagyon erős munkát kell végezniük, fejleszteniük kell a tudásukat, ki kell lépniük a komfortzónájukból. Remélhetőleg a feljutás segít abban is, hogy többen juthassanak külföldre. Egy jó külföldi bajnokságban szereplő külföldi csapatnál nincs jobb kihívás. Idegenlégiósként egy játékosnak húzóembernek kell lennie, folyamatosan jobban kell teljesítenie a hazaiaknál, ez segíthet abban, hogy jobb játékossá váljék.

Van olyan a játékoskeretben, akinek szerződést kínálna, vagy van esélye például Németországba igazolni?

Ha tehetem, igyekszem minden segítséget megadni a játékosoknak ahhoz, hogy külföldön fejlődhessenek tovább, de azt tudni kell, hogy ez elsősorban a játékosokon és menedzsereiken múlik. Amiben én tudok segíteni, az a referenciák adása, ajánlások, edzők figyelmének felhívása. Egy kicsit meg tudjuk könnyíteni az utat, de az utat mindenképpen a játékosnak kell végigjárnia, nélküle nem fog menni. Másrészről pedig ha találunk olyan külföldi állampolgárságú játékosokat, aki szívesen lennének magyar válogatottak, és ugyanúgy megtesznek mindent a csapatért, ahogy a Krakkóban szereplő játékosok egytől egyig megtettek, és velük jobb lehet a csapat, akkor természetesen e játékosok segítségét is igénybe lehet és kell venni.

Chernomaz vb

Cimkék: , ,

Összes (44)

Utolsó hozzászólások

 1. qwer1803
    #39
  qwer1803,   

  @promontor: +1
  Igen ez az utolsó mondat nekem is kicsit negatívum volt a nyilatkozatból. Félreértés ne essék nagyon szeretem Franky-t és Sarauer-t, de azért ne essünk át a ló túloldalára. 2 honosított játékos( értsd: nem pannon magyar ill. nincsenek magyar felmenői) nekem még belefér, sőt legalább egy kis versenyhelyzetet teremt, de egy sornyi külfödi már nem fér bele. Ez csak személyes vélemény volt. Remélem a kritikáért nem leszek bannolva, még így frissen a vb után. :)
  További szép napot! :)

 2.   #40
  szurkolo23,   

  @qwer1803: Nekem az a véleményem, hogy ez az egész elvi kérdés. Vagy bárki, vagy senki. Hol lehet meghúzni a létszámkorlátot? És miért is kéne? Ha kettő lehet, akkor több is lehet. Ha az a válgatott és a hoki érdekében történik.

 3. Anke
    #41
  Anke,   

  @szurkolo23: Bár én is a magyar felmenőkkel nem rendelkező hokisok honosítása ELLEN vagyok, Franky és Andrew honosítását egyszeri alkalomnak tekintem.
  Ahogy anno fogalmaztam: vis maior. Ezt úgy értem, hogy ellenfeleink meggyengülése (Olaszország, Ukrajna, illetve, hogy Szlovénia és Ausztria éppen fenn van) miatt megnyílt a lehetőség arra, hogy minimális beavatkozással át tudjuk lépni azt az A-csoportos küszöböt, amit saját erőből, még Sikorcin, Bartalis, Hete, esetleg Nagy Gergő rendelkezésre állása mellett sem biztos, hogy meg tudtunk volna lépni.
  A további, "tömeges" honosításnak, hálistennek, van egy csóróságunkból adódó korlátja: kevés, honosítésra érdemes minőségi légióst tudunk 2 évre itt tartani :)

 4.   #42
  muranyikutya,   

  Az u14-es kölyökválogatott

  Szerintem ha Erdélyék generációja beérik az olyan"veteránokkal" kiegészülve mint Sofi, Kóger, Hári, Gőz, Sebők,stb. már akkor bentragadhatunk az A-ban. Ezt olyan öt év múlva képzelem el kb. És pont a krakkói extázis napjaiban vert meg igen komoly ellenfeleket az u14-es kölyökválogatott, pl azokat a letteket 3-0-ra, akik ha jól tudom mindkét ifi vb-n a tízcsapatos A-ban vannak. Szerintem ha jól csináljuk a dolgokat, tíz év múlva stabil A-sok lehetünk és a honosítást el lehet felejteni. Összben persze így amit most írtam úgy hangzik, mint az egyik jól ismert EDDA-sláger...

 5.   #43
  muranyikutya,   

  Kicsit elcsúszott a hsz-m

 6. Anke
    #44
  Anke,   

  @muranyikutya: Minden tiszteletem az U14-es (pontosabban 2001-es) csapaté, de azért messzemenő következtetéseket nem vonnék le ebből az egy tornából:)
  Ennek a társaságnak jó, ha a fele megéri az U20-at.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk