A CSAPAT

   

Rég írtam a blogra rendes posztot – mostanában máshol térítek, hisz tudják –, de most kikívánkozott belőlem egy inkább ide illő gyorsértékelés.

Kezdhetném azzal, hogy na hát én megmondtam – az ilyesmi a normál emberi hiúság okán adja magát –, de ez tényleg nem számít. Oké, okos vagyok, ügyes, szerencsés – Szapporó után ráadásul már másodszor –, csak hát ez mind ártalmatlan játék és bohóság. Pláne ahhoz képest, amit a csapat véghezvitt.

Mármint A CSAPAT.

Nos, Szapporo és Zürich óta a magyar jégkorong nagyon sokat változott.

Két dologra gondolok itt.

Az egyik, hogy a hét évvel ezelőtti feljutás átírta a szurkolói hozzáállást. Mindenki úgy volt vele, hogy ami egyszer sikerült, annak sikerülnie kéne másodszor is. Főként, hogy közel jártunk ehhez többször. Például 2010-ben, amikor szintén pontelőnnyel fordultunk az utolsó körre és a Szlovénia elleni döntőre. Simán buktuk. Egy évvel később itthon fináléztunk az olaszokkal, hosszabbításig vittük a történetet. Két évvel ezelőtt Kazahsztánt is elkaptuk, de a taljánok megint odatörték a borsot az orrunk alá.

Törvényszerű volt, hogy egyszer össze kell jönnie? Igen, de azt nem tudhattuk, hogy mikor. Különösen Gojang után nem tudhattuk, amikor úgy lettünk ötödikek, hogy egy igazán meggyőző meccsünk sem volt. Különösen ennek a szezonnak a végén nem tudhattuk, amikor kiesett a divíziójából a junior- és az ifjúsági válogatott is, és a felnőttek sem tündököltek az idény EIHC-tornáin, ráadásul meghatározónak számító játékosok estek ki a keretből a felkészülés végén. A juniorok kudarca után rengetegen követelték Rich “1-3-1” Chernomaz szövetségi kapitány fejét és úgy hallani, nem is múlott sokon, hogy menessze őt a szövetség.

Miért mondtam mégis – az első, 4-2-es osztrákveréssel véget ért, de korántsem parádés felkészülési meccs után –, hogy jussunk fel, ott leszünk jó helyen? Sok oka van, de egyik sem perdöntő. Amikor megtudtuk, hogy Frank Banham és Andrew Sarauer magyar lesz, cseteltünk F. Kapussal, és olyasmit írtam, talán tréfából, talán nem, hogy oké, nekem valahol itt van a toleranciahatárom a honosításokkal kapcsolatban – különben is, tényleg megszerettem Frankyt újabban –, de akkor most már jussunk fel. Abban maradtunk, hogy naná, és onnantól ehhez tartottam magam.

Persze tisztában voltam vele, hogy nem két jó fej kanadain múlik. Meg nem is csak azon, hogy – nekik is hála – mennyire leszünk jók támadásban. Hanem azon, hogy csapat lesz-e a csapat.

Kinézett négy jó támadótrió, de világos volt, hogy klassz kapusok és magabiztos védők nélkül ez a játék ezen a szinten nem elég a felfelé menő lifthez.

Itt jutottunk el a lényeghez. A magyar válogatott ezen a világbajnokságon minden vonalon 100+ százalékosan teljesített. A második osztrákverés után azt mondtam FK-nak, rég láttam ilyen extatikus-pörgős játékot a csapattól. Gojangban pl. egyáltalán nem. Aztán ugyanez ment a szlovénok ellen és ugyanez az összes krakkói meccsen is. Még a kazahok elleni kudarc első harmadában is. Azt elengedtük végül, de ott nem volt mit tenni.

Az összes többit nagyszerű kapusteljesítménnyel, tökéletes védekezéssel, kreatív előrejátékkal nyertük meg.

De mindenekelőtt rengeteg munkával.

Ez az, ami számít: hogy volt kohézió, kémia, akarás, meló, és mindezeknek hála dominancia. Amikor az ellenfelek vezettek, akkor is látszott, mi vagyunk az erősebbek, a jobbak, képesek vagyunk fordítani. Biztosak nem lehettünk benne – gyakran csak nüanszokon múlik –, de tudhattuk, hogy ott van bennünk a kraft. És mindig össze is jött. A jégkorong igazságos sport.

Elöl is összejött, és hátul is. Mondom, tartottunk tőle, hogy a kapunk előtt mi lesz – erre az lett, hogy lényegében a miénk volt a legjobban védekező válogatott ezen a világbajnokságon.

Ilyenkor azt esik jól leírni, hogy minden edző és minden játékos emberfelettit nyújtott – kicsit sem számít ebben a pillanatban, hogy vannak, akik ütőjében benne maradt pár gól, majd beverik ezeket jövőre –, és nem feltétlen fair kiemelni egyeseket a többiekkel szemben. Én most mégis megteszem, mert egyikük-másikuk különösen megérdemli.

Rajna Miklós nem ígéret többé, jó kapus lett ezen a világbajnokságon. Vas Márton fantasztikus védőnek bizonyult, mind a többiek is helytálltak hátul, Pozsgaival, Kiss D.-vel és az élete eddigi legfontosabb gólját szerző Szirányival az élen. Kóger Dániel az EBEL-szezon második felétől elképesztően jól állt a lábán, most is azt tette, és Sofron meg Hári is oszlopa lesz ennek a csapatnak sokáig. A tinédzser Erdélyen is látszott, van benne fantázia, és akkor a csodálatos negyedik sorról – Nagy Krisztiánnal, Magosival, a szorgalom mintaképe Benkkel – még nem is beszéltünk. Banhamnek és Sarauernek pedig külön köszönjük.

Két dologra gondolok, írtam az elején. A másik most jön.

Sokan hitték, állították, hogy ha kifut az aranygeneráció, megborul a magyar jégkorong szekere. Nem hittem így, vitatkoztam velük. Bíztam benne, hogy annyira nem lesz nehéz az átmenet.

Hiszen ha tehetségek vannak – márpedig vannak –, és munka is van, akkor minden lehetséges. Ilyen egyszerű ez. Lehet, hogy Szapporo csoda volt, de ami tegnap Krakkóban történt, az már nem csoda – hanem eredmény.

Hogy mi jön ezután? Hogy mire leszünk elegek Moszkvában vagy Szentpéterváron? Szerintem az most nem fontos. Betörtünk a liftezők mezőnyébe, ez egyelőre pont elég.

Többen kérték – hahaha –, jósoljak valamit 2016-ra. Nem teszem. Tudjátok, mikor teszek ilyet megint? Amikor esetleg a nyolc közé jutás esélye felvillan. Tíz év múlva? Később? Amikor a hamut is mamunak mondom már? Mindegy. Ezekben a napokban semmi keresnivalónk az álmok birodalmában. Ugyanis a földön járni éppen elég szuper dolog.

DSC_4802_resize

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 18., szombat
U18 11:40 KMHDAB 7-2VÉGE
U18 13:00 SZGÓHA 5-4 BVÉGE
U18 13:25 FTCSZA 4-5VÉGE
MK 15:30 MISAVS 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
MK 19:00 FTCMAC 1-0VÉGE
január 19., vasárnap
MK 12:00 MISMAC 4-7VÉGE
    • M4 SPORT
U21 12:20 DHKETO 6-2VÉGE
U21 13:40 VASMAC 3-4 HVÉGE
MK 15:30 AVSFTC 3-6VÉGE
    • M4 SPORT
U21 16:40 PHCDAB 1-3VÉGE
U18 17:00 FTCSZA 2-8VÉGE
január 20., hétfő
U21 19:15 UTEDAB 5-4 HVÉGE
január 21., kedd
ELF 17:30 SCCBRA 0-0ÉLŐ
ELF 18:00 DABDEB INFO
ELA 18:10 VASHKB INFO
EXL 18:30 MISDUM INFO
    • DIGI SPORT 3
EXL 19:00 MACDTR INFO
U21 19:40 PHCKMH INFO
január 22., szerda
U21 18:00 MACETO 
U21 18:15 MISAVS 
U21 19:40 FTCKMH 
január 23., csütörtök
ELF 17:30 BRAFTC 
ELA 18:30 TITHKB 
ELA 18:40 VASGYE 
U21 19:25 UTEPHC 
január 24., péntek
ELF 17:30 SCCFTC 
EXL 18:30 NZÁMIS 
EXL 19:00 MACLMI 
EBEL 19:15 AVSRBS 
    • DIGI SPORT 2
január 25., szombat
U18 13:00 SZGDAB 
ELA 17:30 TITVAS 
ELA 18:30 UTEGYE 
U18 19:10 MISUTE 
U18 19:30 ÓHAKMH 
január 26., vasárnap
U21 15:40 AVSDHK 
EXL 17:00 SBAMIS 
EXL 17:00 ZVOMAC 
U21 18:05 MISMAC 
ELF 18:30 DEBDAB 
U21 18:40 PHCKMH 
U21 19:00 ETOVAS 
Partnerünk