A lengyel kapusteljesítmény és hátrányos védekezés kiemelkedő

   

Szombaton ebben a két mutatóban kell ellenfelünket megroppantani. Amíg a magyar válogatott mellett dolgozó szakmai stáb kidolgozza a megfelelő haditervet Lengyelország legyőzésére, megnéztük, mit mutatnak a számok négy meccs után.

Kezdjük a csapatstatisztikákkal! Ezek alapján a lengyelek egyértelmű erőssége a kapusteljesítmény, illetve az emberhátrányok kivédekezése. Előbbi kapcsán mindenképpen meg kell említeni, hogy az első számú hálóőr, Radziszewski már az első meccsen roppant nehéz helyzetbe hozta csapatát, végleges kiállításba torkolló fegyelmezetlensége révén már a második meccsre ki is került a kapuból. A lengyel válogatott azonban a szükségből kovácsolt erényt, Przemyslaw Odrobny elképesztő formát mutat, 128 perc alatt 96%-kal védett, meccsenkénti kapott gólátlaga egy alatt van, amivel messze kiemelkedik a mezőnyből. Az olaszok ellen a harmadik harmad utolsó 8 percében nem is volt nehéz dolga, de hat löketet így is fogott, a japánok ellen viszont mind a 26 kapujára érkező lövést hárította, míg az ukránok ellen 19 lövésből kapott két gólt. Plachta mester Kazahsztán ellen ki is vette a kapuból, érkezett újra Radziszewski, aki 90% közelébe ért a nem túl hálás szerepben. Ellenünk feltehetően újra Odrobny kezd majd, de persze meglátjuk, mert az eredeti egyes kapus is helyt állt a pótvizsgán.

Az emberhátrányos védekezésük a kazahokéval vetekszik, mindkét válogatott 92% fölött teljesít ebben a mutatóban, ami szintén figyelemre méltó teljesítmény. Összehasonlításul: a mieink a hátrányok csak mintegy háromnegyedét védekezik ki, miközben a két csapat nagyon hasonló mennyiségben fegyelmezetlenkedik. Az előnyökben szintén jóval jobbak a lengyelek, nekünk 6,5 emberelőnyös perc kell egy gólhoz, míg nekik 4 perc és 44 másodperc elég ugyanehhez. Mindennek persze megvan az árnyoldala is, egyenlő létszám mellett eddig a 4 meccsen összesen 3 gólt szereztek, négyet lőttek előnyből, ebből kettőt kettősből, egyet pedig emberhátrányban. A magyar válogatott ezzel szemben, a kazahok elleni nullás meccset leszámítva, mindenki ellen két gólt lőtt egyenlő létszám mellett, egyet-egy emberelőnyből (kettősből egyet sem), ezek mellett pedig volt két üres kapura elért, illetve egy emberhátrányos találata.

A mi egyik erősségünk egyértelműen a góllövés. 93 lövésből szereztünk 12 gólt, a kazah elleni mérkőzést leszámítva minden ellenfelünknek négy gólt lőttünk, amely jó alapot ad arra, hogy győzelmi reményeink legyenek szombaton. A lengyeleknek 86 próbálkozásuk találta el a kaput, ebből 8 alkalommal mattolták az ellenfelek kapusát. Ukrajna ellen ment ez nekik a legjobban, akkor három találatig jutottak, Japán és Kazahsztán ellen kétszer, az olaszok ellen pedig csak egyszer voltak eredményesek. A játékosok közül kiemelkedik a csapatkapitány, Marcin Kolusz. A GKS Tychyvel idén lengyel bajnokságot és kupát nyert csatár négy meccsen két gólt és három asszisztot szerzett. Mariusz Rompkowski hátvéd létére a csapat második legponterősebb játékosa, 2-2 gól és assziszt szerepel a neve mellett, kékvonalas bombája a lengyel támadások egyik legveszélyesebb fegyvere.

De szintén külön érdemes lesz figyelni az egyaránt kétpontos Mateusz Brykre, Sebastian Kowalowkára, Grzegorz Pasiutra és Krysztof Zapalára, nem beszélve a válogatottságtól a magyarok elleni meccsel búcsúzó legendáról, Leszek Laszkiewiczről, akinek ugyan még nincs pontja ezen a világbajnokságon, de az alkalom miatt nyilván kettős elszántsággal veti majd bele magát a küzdelembe. Eddig nem az ő vb-je, de Budapesten megcsillantotta tudását a cseh Extraligában és 1. ligában is játszó Aron Chmielewski.

Ha harmadonként nézzük a lengyelek teljesítményét, feltűnő, hogy az első harmadban még egyszer sem sikerült betalálniuk, reméljük, ellenünk sem javítanak ezen. A középső játékrész már valamivel jobb, három gólt szereztek akkor, egyet az olaszok, egyet az ukránok, egyet pedig a kazahok ellen. Ami viszont egyértelműen az erősségeik közé tartozik, az az utolsó húsz perc. Japánnak és Ukrajnának is két gólt ütöttek ebben a periódusban, ezzel nyerve meg a mérkőzést, de a kazahokkal is tudták tartani a lépést, 1-1-re hozták ezt a játékrészt.

A magyar válogatott teljesítményének eloszlása nem mutat ilyen markáns képet, az olasz válogatottat a nyitó harmadban lőtt két góllal vertük meg, míg az ukránok ellen az utolsó periódusban voltunk szenzációsak és szereztünk három találatot is. Nagyon fontos lesz, hogy ezúttal lehetőleg az első harmadban szerezzük meg a vezetést, mert az eddigi négy találkozóból csak azt a kettőt tudta szombati ellenfelünk megnyerni, amelyen ő lőtte az első gólt. Igaz, a másik két találkozón is csak egy-egy gólon múlt a három pont sorsa. Ráadásul a meccsek végét eddig igen jól bírták fizikailag is.

Nem szakértői szemmel a lengyelek jó felépítésű és technikás játékosokból állnak, akik 60 percen keresztül képesek nagy iramot menni. Hátul az ukránokhoz hasonlóan érvényesítik fizikai fölényüket, nem könnyű talpon maradni a kapus előtti területen. Szervezettségben talán nem veszik fel velünk a versenyt, de a saját kapujuk előtti fizikai fölényt az ellenfél kapujánál is képesek kiharcolni, rengeteg galibát okozva ezzel. Másik fő fegyverük a kontra, szélvészgyorsak és a csatárok többségében megvan a kellő technikai tudás ahhoz, hogy az 1-1, illetve 2-2 elleni helyzeteket kihasználják, hátvédeinknek nem lesz könnyű dolguk.

De alapvetően nem kell mást játszanunk ellenük sem ahhoz képest, ahogyan eddig a torna legnagyobb részében tettük ezt. Bármily váratlan is ezt megállapítani egy meccsel a vb vége előtt, a magyar válogatott legnagyobb erőssége a védekezés, ellenfeleink többségétől egyszerűen elvettük a levegőt, nem engedtük lőni őket. A számok ebben a tekintetben igen impresszívek: 4 meccsen 73-szor lőttek a kapunkra. Ebből 10 gólt kaptunk, amelyek felét Kazahsztán szerezte. Ez azt jelenti, hogy meccsenként átlagosan 18 lövésen tartjuk az ellenfelet. Ez jobb mutató, mint amire maguk a kazahok képesek voltak. Magunkhoz képest pedig egyenesen parádés a fejlődés. Gojangban meccsenként 30 lövést kaptunk, két éve Budapesten egy nagyon hasonló mezőnyben, mint a mostani, 26-ot.

Joggal bízhatunk abban, hogy Kazahsztánon kívül nincs olyan csapat, amely ilyen alacsony lövésszámból képes lenne 5 gólt lőni, mi pedig eddig a velünk egy szinten állók ellen mindig lőttünk 4-et. Ennyi pedig elég is volna szombaton a boldogsághoz.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum