Mindenki annyira erős, amennyire a leggyengébb láncszeme

   

Meglehet, hogy a Szlovénia elleni mérkőzés után két-három játékossal többet tartunk a táborban, de a három edzőmeccs kritikus lesz a játékosok számára a vb-csapatba kerülés szempontjából, mondta Rich Chernomaz a keddi sajtótájékoztatón. A felkészülés tapasztalatai és e szavak alapján komoly küzdelemre számíthatunk szerdán, pénteken és vasárnap.

“Az április 3-án kezdődött felkészülés száraz és jeges edzéseket, értekezleteket és csapatépítést tartalmazó kéthetes programjában három tesztmérkőzés szerepel: április 8-án Bécsben, 10-én Budapesten, a Tüskecsarnokban játszunk Ausztria ellen, ahol 12-én Szlovéniával is meccselünk ? áll a keddi sajtótájékoztatóról kiadott sajtóanyagban. ? A világbajnokság helyszínére, Krakkóba a tervek szerint április 17-én, pénteken utazik a küldöttség. Az április 19-től 25-ig tartó divízió 1/A világbajnokságon sorrendben Japán, Kazahsztán, Olaszország, Ukrajna és a házigazda Lengyelország lesz a mieink ellenfele.

A keretet illető váratlan, de kellemes fejlemény, hogy az agyvelőgyulladásából felépült, és a Rich Chernomaz szövetségi kapitány által a helyszínen megtekintett Magyar Kupa-négyes döntőn visszatérő Hetényi Zoltán is csatlakozhatott a válogatotthoz. A légiósok közül Sebők Balázsra még egy finn másodosztályú bronzmérkőzés vár április 8-án, ő 9-én térhet haza. Nagy Gergő, Vas János és Vas Márton klubjai azonban még versenyben vannak a külföldi rájátszásokban.

Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnöke: “Fontos időszak ez a férfi felnőtt válogatott számára, hiszen elsősorban mindenki szeretne a legjobban felkészülni. A másik szempont, hogy a Hoki Gála az utolsó lehetőség, hogy a vb előtt itthon lássuk a csapatot. A harmadik ok a Tüskecsarnok: remélem, nem lesz elég az ülőhelyek száma, ami péntekre máris igaz, hiszen telt házunk lesz. Újabb otthont kap a jégkorong Budapesten, és aki járt már ott Magyar Kupa-selejtezőn, láthatta, hogy méltó körülményekre lelünk itt. A Hoki Gálán komoly ellenfelekkel találkozunk, hiszen Ausztria és Szlovénia is A csoportos. Ezek az edzőmeccsek lehetőséget biztosítanak a szövetségi kapitánynak, hogy tesztelje a csapatát, és megtalálja az utazó keret tagjait. Krakkóban minden mérkőzés kemény lesz: egy héten belül kell majd ötször csúcsformában lenni, ez nem sétagalopp.

A férfi U18-as világbajnokság Debrecenben lesz, ami szintén nem kis esemény, hiszen a divízió 1/A-ban rendkívül magas a színvonal. Látszik a fejlődés a magyar hokiban, egyre több a játékos és a csapatok száma is nő, ami a válogatottakon is meglátszik, hiszen már igen bő keretekből lehet kiválasztani a 22-es vb-csapatokat. Az ifiknek az alapcélja a bennmaradás lesz.

A bennmaradás elvárás a férfi felnőtt válogatottól: a világranglista-19. helyünk ebben az osztályban dobogós helyet ér papíron. Ugyanakkor mindig várjuk a csodát, ami nyilván a feljutást jelentené. Én a dobogóra várom a csapatot.”

Rich Chernomaz szövetségi kapitány: “Az a célunk, hogy minden meccset megnyerjünk, nem azért utazunk el, hogy veszítsünk. Csapatként kell majd működnünk, keményen játszanunk fizikailag is. A csatárokat tekintve mély a keret, a góllövés lehet a kevésbé nehéz feladat számunkra. Ezzel ellentétesen a kapusaink nem túl rutinosak nemzetközi szinten, ám kiválóan teljesítettek a szezonban, ezért bízunk bennük. Minden játékos fontos, főleg mivel nincs meg az a luxusunk, mint egy klubnak, hogy akár három-négy pluszembert magunkkal vigyünk, akit becserélhetünk, ha valakivel nem vagyunk elégedettek. Sérülés és formahanyatlás azonban így is előfordulhat, ezért kell jó csapatnak lennünk: mindenki annyira erős, amennyire a leggyengébb láncszeme.

Egy vb-n, amikor olyan ellenféllel játszunk, amellyel régen találkoztunk, a győzelmi esély mindig megvan. Tavaly két meccsen is előfordult, hogy nem találtunk be, ezúttal nagyon okos védekező játékot kell majd nyújtanunk, nem engedhetjük meg, hogy bedobjuk a gyeplőt a meccsen, mivel az ellenfelek kiváló csatárokkal rendelkeznek. Egyszerre egy harmaddal, egy mérkőzéssel foglalkozunk.

A tervünk, hogy a három edzőmérkőzés után kiválasszuk a 20 legjobb mezőnyjátékosunkat. Nem szándékozunk újabb csatárokat hátravinni, és kipróbálni hátul.

Három kérdőjelünk van, a Vas testvérek és Nagy Gergő, utóbbi klubja valószínűleg bejut a rájátszásba a tengerentúlon, ezért 95%, hogy ő nem vehet részt a vb-n. Jankó vb-részvételére 75% az esély, és neki fenntartunk egy helyet a csapatban a tudása és tapasztalata miatt, arra az esetre, ha csak a helyszínen tud csatlakozni hozzánk. Ugyanez igaz Marcira is. Meglehet, hogy a Szlovénia elleni mérkőzés után két-három játékossal többet tartunk a táborban, de a három edzőmeccs kritikus lesz a játékosok számára a vb-csapatba kerülés szempontjából.”

Tokaji Viktor, a válogatott csapatkapitánya: “Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már nem 22-23 emberből kell válogatni, hanem vagy 40-ből. A főnök még kivár, mindenkinek megadja a lehetőséget, és majd a pillanatnyi forma dönt. Az utóbbi évek egyik, ha nem a legnehezebb tornája jön. A körbeverések miatt a kieséstől a feljutásig bármi lehet. Lépésről lépésre haladunk, nem gondolkodunk előre. A csapategység nagyon jó, annak ellenére, hogy sokan vagyunk, és vannak hiányzóink. Az az erősségünk, hogy az esetleges vb-hiányzókat, ezeket a nagy kaliberű játékosokat is tudjuk majd pótolni. Ausztria és Szlovénia olimpiát megjárt, A csoportba jutott ellenfelek, amelyek ellen le tudjuk mérni, hol is tartunk, és min kell még javítanunk, mire Krakkóba érünk.

Akit meghívtak a válogatottba, novemberben, februárban, most, azoknak olyan a karakterük, amely illeszkedik a válogatottba, ezért nem érdekes, ki melyik klubból érkezett. Amikor a két nagy riválisból, a Fehérvárból és a Dunaújvárosból érkeztek a válogatott játékosok, akkor sem volt ezzel probléma, most sincs. A táboron belüli zrikálás persze megvan, de ez csak erősíti a csapatszellemet.”

A magyar válogatott bő játékoskerete a krakkói világbajnokságra:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Bálizs Bence 1990 Miskolci Jegesmedvék
Hetényi Zoltán 1988 Fehérvár
Rajna Miklós 1991 Fehérvár
Védők:
Gőz Balázs 1992 Miskolci Jegesmedvék
Gröschl Tamás 1980 Dab.Docler
Kiss Dániel 1991 UTE
Mestyán István 1989 Dab.Docler
Orbán Attila 1990 Fehérvár
Pozsgai Tamás 1988 Dab.Docler
Reiter Attila 1994 Fehérvár
Szirányi Bence 1988 Fehérvár
Tokaji Viktor 1977 Fehérvár
Varga Arnold 1992 Fehérvár
Vas Márton 1980 Löwen Frankfurt (GER-2.)
Támadók:
Azari Zsolt 1986 Dab.Docler
Frank Banham 1975 Fehérvár
Bartalis István 1990 Fehérvár
Benk András 1987 Fehérvár
Berta Ákos 1987 Debreceni HK
Erdély Csanád 1996 Fehérvár
Hajós Roland 1990 Miskolc
Hári János 1992 MODO (SWE)
Kovács Csaba 1984 Fehérvár
Kóger Dániel 1989 Fehérvár
Magosi Bálint 1989 Fehérvár
Metcalfe Tyler 1984 Miskolci Jegesmedvék
Nagy Gergő 1989 Chicago Wolves (AHL)
Nagy Krisztián 1994 Miskolci Jegesmedvék
Andrew Sarauer 1984 Fehérvár
Sárpátki Tamás 1994 Fehérvár
Sebők Balázs 1994 Karpat (FIN)
Sikorcin Ladislav 1985 Fehérvár
Sofron István 1988 Krefeld Pinguine (GER)
Tóth Adrián 1990 Miskolc
Vas János 1984 Slavia Praha (CZE)
Vincze Péter 1995 Fehérvár


A felnőtt válogatott stábja, 2014/15:

Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Edzők: Majoross Gergely, Diego Scandella, Sille Tamás
Kapusedző: Gary Clark
Erőnléti edző: Puskás Sándor
GM: Nagy Attila
Csapatvezető: Imre Lajos
Orvos: Majzik Ernő, Tóth-Bagi Zoltán
Fizioterapeuta: Bagonya Imre, Sashalmi Tamás
Felszerelésmenedzser: Nagy József

A vb-felkészülés programja:

2015. április 8., szerda, 18:00, Ausztria?Magyarország (Bécs) ORF Sport+, laola1.tv (élő)
2015. április 10., péntek, 19:00, Magyarország?Ausztria (Tüskecsarnok) Sport 2 (élő)
2015. április 12., vasárnap, 17:00, Magyarország?Szlovénia (Tüskecsarnok) Sport 1 (élő)

A Tüskecsarnok új helyszínként mutatkozik be a magyar válogatott történetében. A jegyeket 1990, 2990 és 3990 forintos áron értékesíti az IBUSZ. Az irodák mellett online is megvehetik a belépőket, ide kattintva.

Fontos információ:

“A világ leglelkesebb törzs-szurkolótábora dobokkal, zászlókkal és töretlen lelkesedéssel, állva biztatja a magyar válogatottat. Ezért számukra tartjuk fent az ?A?, ?B? és ?P? jelzésű szektorokat. Kérjük ezért, hogy aki szolidabb formában és ülve kívánja végigkísérni a mérkőzést, ne a fenti szektorokba váltsa meg jegyét! A vendégcsapatok szurkolóinak a ?J? jelzésű szektort javasoljuk.”

K-HOKI-FELK-003-15_VB felkeszules_600x422

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
  • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
  • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
  • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
  • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
  • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
  • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum