45 millió a lengyel válogatott prémiuma

   

Lengyelország a régi dicsőségre vágyik. Krakkó készül a a vb-re, a házigazdák nagy terveket szövögetnek, ez derült ki a lengyel szövetség sajtótájékoztatóján.

Az újságírókat a lengyel szövetség vezetője, a válogatott kapitánya és néhány játékosa mellett helyi politikusok is várták. Úgy tűnik, a teljes hokiszerető társadalom megmozdult Lengyelországban és magáénak érzi a rendezvényt, a célok pedig ambiciózusak. “Krakkóban és a Malopolska régióban rengeteget beszélnek már a közelgő világbajnokságról ? mondta a régió önkormányzatának egyik vezetője. – A szemeim előtt látom a tömeget, amint szurkol. Olyasmi lesz, mint a Cracovia meccsén a lengyel kupa döntőjében.”

Ne feledjük, a lengyel hoki három évtizede a csúcson volt. A 70-es, 80-as években több olimpiai 6., 7., helyet értek el, világbajnokságon még szebb eredményt értek el. Az A csoportban 2002-ben játszottak legutóbb, onnantól viszont folyamatosan hanyatlott a válogatottjuk 2-3 évvel ezelőttig.

“150 ezer eurós prémium üti a csapat markát, ha sikerül feljutnia az elitbe” ? adta meg a sajtótájékoztató alaphangját Dawid Chwalka, a lengyel szövetség elnöke. Ez az összeg a mai napon nagyjából 45 millió forintot tesz ki, azaz ha csak a játékosokat számoljuk, 2 millió forint üti a markukat a feljutásért.

hunpol-ml_141108_118_resize

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

“50 fős kerettel kezdtük a felkészülést Krynicán ? számolt be Jacek Plachta szövetségi kapitány. ? Természetesen lesznek még változások, hiszen több játékos még a rájátszásban érdekelt a csapatával. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy visszahozzuk a lengyel jégkorong régi, dicsőséges napjait. Nagyszerű csarnokunk van, és mindent elkövetünk azért, hogy ne okozzunk csalódást a szurkolóinknak. Adam Malyszról, a kiváló síugrónkról veszünk példát. Meccsről meccsre tekintünk előre, most a legfontosabb az első mérkőzésünk.”

Ehhez Patryk Wajda, a keret egyik védőjátékosa annyit fűzött hozzá, hogy érzik a közönség elvárásait, de a nyomás el fog múlni abban a pillanatban, ahogy jégre lépnek.

“A legutóbbi eredmények szárnyakat adtak nekünk, de nagyon nehéz lenne megjósolni, ki is juthat fel ebből a csoportból” ? mondta Grzegorz Pasiut csatár.

Ami bizonyos, a divízió 1/A csoportjában újonc lengyelek egyáltalán nem csak a bentmaradás reményével és igényével lépnek jégre. Ha valóban sikerülne feljutniuk, akkor ritka bravúrt vinnének véghez, utoljára Hollandia (1978-ban és 1979-ban), Olaszország (1979-ben és 1981-ben), majd Nagy-Britannia (1992-ben és 1993-ban) tudott a harmadik vonalból egy menetben az elitig kapaszkodni. Igaz, ők főleg honosított kanadaiakkal operáltak akkor.

Ahogy írtuk, Lengyelország utoljára 2002-ben játszott az elitben, ahol a 14. helyet szerezte meg, ám a japánokat Ázsia-bajnokként akkor még védő szabályok miatt kiesett. Az ambíciókból kiindulva minden bizonnyal minden idők egyik legerősebb és legizgalmasabb világbajnokságára van kilátás áprilisban, ahol mind a hat csapat számára egyaránt végződhet jól és rosszul a krakkói egy hét. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy megtörik az olasz, kazah, osztrák és szlovén válogatottak egymást váltó, immár hatodik éve tartó négyes liftezése.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum