Először találkozik a DAB és az Érsekújvár a rájátszásban

   

Különböző okokból, de mindkét csapat gyengébb teljesítményt nyújt, mint tavaly. Az alapszakaszban az Érsekújvár dominálni tudott, de az egyenes kieséses meccsek mindig különleges izgalmakat hordoznak magukban.

A MOL Liga elődöntőjének egyik ágán a Dab.Docler fogadja az Érsekújvárt kedden este fél héttől. Harmadik éve vesz részt a felvidéki csapat a MOL Liga küzdelmeiben, de érdekes módon a dunaújvárosiakkal még egyetlen egyszer sem akadtak össze az egyenes kieséses szakaszban. Az első, kísérletinek szánt évben a Csíkszereda ütötte el őket a döntőtől, míg tavaly bejutottak ugyan, ám ott nem az Acélbikák, hanem általános meglepetésre az őket legyőző Brassó várt rájuk. Tavaly tehát a címvédő nem jutott döntőbe és elnézve az idei MOL Liga küzdelmeit, ez idén sem lesz sokkal egyszerűbb feladat a számára.

Érdekes módon ugyanakkor a DAB-nak az elmúlt évben nem ment igazán az Újvár ellen. Már az első szezonban is volt egy 3-1-es és egy 2-1-es, tehát a vártnál szorosabb újvárosi meccs, nem beszélve arról, hogy Felvidéken mindössze 50%-os volt a DAB mérlege. Igaz, ez utóbbi két vereség akkor csúszott be, amikor Stephan Lundh akkori tanítványai már régen megnyerték az alapszakaszt. Tavaly szintén alapszakaszgyőztesek voltak a Duna-partiak, mögöttük második helyen viszont már az az Érsekújvár végzett, amely jelentősen megerősítette keretét az előző évihez képest. Ennek meg is lett az eredménye, a két csapat egymás elleni mérlege 50-50% lett. Idén pedig egyenesen megfordult a trend, az Érsekújvár egyértelműen dominálta a párharcot, hatból mindössze egyszer tudott nyerni a DAB, hazai pályán egy tartalékos Újvárt győztek le 2-0-ra még a szezon elején.

DABNZA

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Az alapszakasz eredményei alapján tehát a Zámky egyértelmű favorit, bár azt láthattuk az UTE elleni párharc során, hogy ez adott esetben vajmi keveset érhet. Dunaújvárosban idén fiatalabb a keret, példának okáért Ladányi Balázs sincs már a csapatnál, tehetséges juniorok viszont folyamatosan épülnek be a keretbe. Hruby Gellért már tavaly fontos feladatokat kapott, az idei év meglepetésembere ebből a szempontból egyértelműen Szepessy Máté, aki a tavalyi kettővel szemben ebben a szezonban 34 meccsen lépett pályára, ezeken négy gólt és hat asszisztot szerzett, pluszmínusz mutatója +8. Mellettük Dörök Bence a védelemben, Léránt René és Magosi Erik a támadósorokban tölt egyre több időt a jégen.Dörök az UTE csapatából érkezett, a többiek mind saját nevelésű játékosok.

Mint említettük, az Újvár az alapszakaszban megszerezhető 18 pontból 15-öt begyűjtött a DAB ellen, ha tehát van csapat, amely ismeri a DAB legyőzésének módját, az az Érsekújvár. Könnyen meglehet, hogy ebben az esetben is az eltérő játékstílusra visszavezethető oka van a tartós vereségeknek, amelyek idén a szokásosnál is nagyobb átütőerővel jelentkezett. Olyan mindenesetre ritkán fordul elő más bajnokságokban, mint idén a MOL Ligában, hogy a harmadik helyezett csapat ennyire domináljon a másodikkal szemben, de ugyanez elmondható az Érsekújvár–Miskolc, illetve jóval kisebb mértékben a Miskolc–Dunaújváros párharcokról is. Kíváncsian várjuk, mi marad meg ezekből a különbségekből a rájátszásra.

A párharcban kulcsfontosságú lesz, hogy melyik csapatnak mennyire sikerül kiegyenesednie a végére. Az edzőváltás, az eltérő játékrendszer és a fiatalabb keret miatt a DAB idén több és mélyebb hullámvölgyet produkált, mint azt megszokhattuk, az alapszakasz második helye ennek fényében egyáltalán nem tekinthető kudarcos eredménynek. Problémáktól az Újvár sem volt mentes idén, jól jelzi ezt, hogy Lubomir Hurtaj a harmadik edző a klubnál. Szezon közben váltak meg Marek Uramtól, és a szlovák harmadosztályú küzdelem is láthatóan megviselte a csapatot, közel sem láttuk őket annyira összeszedettnek, mint tavaly. Aztán Uram nagy meglepetésre visszatért szombaton, és ha minden igaz, Polcíkot is reaktiválta a csapat. Hogy Uram most MsHK Zilina- vagy Érsekújvár-játékosnak tekintendő-e, erről kedden talán többet tudunk mondani.

Az UTE elleni negyeddöntőkön főleg Albin Podstavek és Erik Weissmann nyújtott kiemelkedőt, emellett Faith, Chrenko, Caladi és hátul Kowalczyk mutatott megbízhatóan magas színvonalú teljesítményt, de a szlovák szinte kimeríthetetlen tartalékaiból bármikor előléphet bárki, aki képes lehet eldönteni egy meccset. Sok tekintetben tehát hasonló karakterű csapatok küzdelmére számíthatunk, Érsekújváron és Dunaújvárosban is visszaesett a teljesítmény tavalyhoz képest, de továbbra is saját nevelésű játékosokra támaszkodnak, akik bármikor képesek robbantani. A rutin és az alapszakasz tapasztalatai a vendégek, a csapategység és a hazai pálya viszont az újvárosiak javára billenti a mérleget.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): “Úgy érzem, tiszta lelkiismerettel vághatunk neki a párharcnak. Amennyire csak lehetett, felkészültünk az ellenfélből. Nagyon nehéz az Érsekújvár ellen játszani, hiszen nem egy sor, vagy mondjuk három játékos van, akire oda kell figyelni, az első három soruk minden pillanatban életveszélyes. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy egy kőkeményen dolgozó UTE milyen bravúrokra képes a hihetetlenül tapasztalt játékosokból álló Nové Zámky ellen. Úgy érzem, hogy készen állunk a kihívásokra, négy jól dolgozó sorunk van. Mindenki tisztában van azzal, hogy itt már nem babra megy a játék, minden hibának, dekoncentráltságnak és figyelmetlenségnek ára van. Ennek tudatában az is világos, hogy mindenkitől a maximumra lesz szükségünk, hogy a MOL Liga döntőjébe jussunk.”

Lubomir Hurtaj (vezetőedző, Érsekújvár): “Nagyon örülünk, hogy sikerrel vettük az első akadályt a rájátszásban, az UTE nagyon felkészült és kemény ellenfél volt. Ez is azt mutatja, hogy ebben a ligában már nincs könnyű ellenfél. Most már előre nézünk, a Dunaújváros elleni csatára készülünk. Igazi playoffmérkőzést várok, nagy iramot, kemény küzdelmet. Nagyon fontos faktor lesz a helyzetek kihasználása, a fegyelmezettség és a kapusok teljesítménye. Négy győzelem kell a továbbjutáshoz, tehát nem lesz rövid a küzdelem, nagyon fontos lesz, hogy jól tudjuk beosztani az erőnket. Szeretnénk győztesen lejönni a jégről.”

Dab.Docler–Érsekújvár 3-2

   

A dunaújvárosiak jobb játékuknak köszönhetően megnyerték a címvédő elleni elődöntő első mérkőzését.

Ellenállhatatlanul kezdte a mérkőzést a Dab.Docler, az Érsekújvár jóformán még át sem ment a félpályán, amikor egy gyors, korszerű akció végén Somogyi lőtt a hálóba, az akciót Pavuk harcos korongszerzése és Croteau passza előzte meg. A folytatásban is nyomott a hazai csapat, Szappanos Dávid rövid időn belül kettőre növelhette volna az előnyt, ám kimaradt a félig üres kapus helyzet. A folytatásban kissé megnyugodtak a kedélyek, bár az Acélbikák egyre-másra dolgozták ki a helyzeteket, minden lehetőség kimaradt, az Érsekújvár támadásaiban nem sok potenciál volt, többnyire a védekezéssel voltak elfoglalva, abban viszont sikeresek voltak. Hogy ez mennyire jól kamatozó taktika volt, az csak a harmad végén derült ki, amikor előbb szimpla, majd dupla fórba kerültek Lubomir Hurtaj tanítványai. Ekkora ziccert nem is hagytak kihasználatlanul a rutinos szlovák játékosok, Marek Dubec volt a gólszerző, de a helyzetfelismerés Marek Uramot dicséri. Így hiába nyomott a harmad legnagyobb részében a DAB, az első szünetre 1-1-es döntetlennel vonultak a csapatok.

A második harmadot hasonló elánnal kezdték a hazaiak, mint az elsőt, sorra maradtak ki a helyzetek Cikánek kapuja előtt. Előbb Azari lőtt kapura, ami után a kipattanó üresen találta a jól érkező Galaniszt és bár Cikánek már verve volt, a gól elmaradt. Nem sokkal később újabb elképesztően gyors támadásnak örülhettek a hazaiak, Croteau-tól Somogyihoz került a passz, aki egyből belőtte a kapu elé, és bár úgy tűnt, az érkező Nagy Richárd lemarad az akcióról, valahogy sikerült begyújtani a rakétákat, a vendégek kapusa elképesztő bravúrral védett. Ezt követően egy újvári kapu mögött elkövetett szabálytalanság után előnybe kerültek a vendégek, komolyabb helyzetet azonban nem sikerült kialakítani. Az előny arra azonban mindenképpen jó volt, hogy Podstavekék kis levegőhöz jutottak, ami után át is vették az irányítást. A pár perc nyomást túlélte a DAB, majd a sok kihagyott nagy helyzet után lőtt egy kis gólt, Galanisz passzából Szappanos szerezte vissza a vezetést. A harmad végére maradt egy kis csetepaté, ami után Kowalczyk és Léránt mehetett pihenni két percre. A 4-4 elleni játékban szépen peregtek a másodpercek, és amikor már mindenki a második szünetre gondolt, Peterdi szerzett korongot az ellenfél kék vonalánál, elment szólóban és sokadszorra mutatta be, mire jó a magyar A csoportos rutin.

3-1-es hazai vezetéssel kezdődött tehát a harmadik harmad, amely ismét hazai akciók sorával indult, az Érsekújvár jobb híján tilosra ütögette a korongot. A folytatásban nyílt játék folyt, a csapatok többször is felálltak egymás harmadában, de Kalnins és Cikánek egyaránt jól védtek. Az 54. percben még nehezebbé vált az Érsekújvár számára a felzárkózás, Hrudík kapott kétperces büntetést. A dunaújvárosiak rosszul játszottak az emberelőnyben, lesre korcsolyáztak, illetve sokat volt a korong a hazaiak harmadában. A véghajrában hajtott a HC Nové Zámky, másfél perccel a vége előtt Hurtaj lehívta Cikáneket. Felállt 6 az 5 ellen a vendégcsapat, majd a 60. perc elején Hurtaj időt kért. A vendégek nyomása eredményre vezetett, 14 másodperccel a dudaszó előtt Caladi közelről betalált Kalninsnak. Az egyenlítés nem jött össze a címvédőnek, a találkozó egy kapu előtti tömegjelenettel ért véget. A Dab.Docler 3-2-re nyert, így egy győzelemmel közelebb került a MOL Liga döntőjéhez.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Elégedett vagyok. Sokat videóztunk, rengeteget készültünk, és úgy sikerült a mai este, ahogy elképzeltük. Remekül kezdtük a sorozatot. A mai meccset is kielemezzük, úgy érzem, egy kis fizikalitás még jöhetne pluszban, illetve az emberelőnyünk is javulhat. Négy sorral játszottunk, mindenki játszott, úgy érzem, erőnlétben is ott vagyunk. Ott akarjuk folytatni holnap, ahol ma abbahagytuk.

Lubomir Hurtaj (vezetőedző, Érsekújvár): Elégedetlen voltam, hiányoltam az agressziót a játékunkból. Szebben játszottunk, mint ahogy azt az eredmény megkívánta volna. Úgy érzem, ellenfelünk első gólja nem volt bent.

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 800 néző. Játékvezetők: Mayer, Halassy, Vas, Berger.
Kalnins: 93,9% (Sevela)
K
Cikánek: 93,0% (Krajcovic)
Pozsgai, Hüffner, Galanisz, Azari, Szappanos
1
Huba, Durco, Podstavek, Frolík, Faith
Martine, Mestyán, Croteau, Somogyi, Szepessy M.
2
Kowalczyk, Siska, Uram, Weissmann, Caladi
Nagy, Erdélyi, Pavuk, Gröschl, Peterdi
3
Hrudík, Král, Dubec Martin, Stefanka O., Dubec Marek
Hruby, Magosi, Eskelinen, Papp, Léránt
4
Sucharda, Baron, Rejzek, Stefanka M., Tábi
MacLean Donald, Lefebvre Marc
E
Hurtaj Lubomir, Udvardy Peter
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:38 DAB Somogyi Croteau Pavuk
1-1 18:05 NZÁ PP2 Dubec Marek Uram Caladi
2-1 32:45 DAB Szappanos Galanisz Azari
3-1 39:52 DAB Peterdi
3-2 59:46 NZÁ Caladi Podstavek Kowalczyk
43 Kapura lövések száma 33
8 Kiállításpercek 8
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
október 14., szombat
ROM 13:30 STESST 8-0VÉGE
U18 13:55 KMHUTE 2-7VÉGE
U18 14:40 MISZNO 2-1VÉGE
U18 16:30 GEPDHK 3-17VÉGE
EL 17:00 SCCVC2 5-2VÉGE
U18 17:10 AVSETO 9-4VÉGE
EL 17:30 BRAMAC 1-2VÉGE
ROM 17:30 GALPRO 4-6VÉGE
október 15., vasárnap
ROM 10:00 STESST 18-5VÉGE
U18 12:00 MISSCC 3-6VÉGE
U20 12:15 DHKUTE 0-2VÉGE
U20 14:10 AVSMAC 9-0VÉGE
U20 15:00 ZNOVAS 3-4 HVÉGE
U20 16:30 ETOKMH 3-4VÉGE
EL 17:00 DABMIS 0-3VÉGE
EBEL 17:45 AVSHCI 2-4VÉGE
október 16., hétfő
ROM 17:30 SSCBRA 3-1VÉGE
U18 17:30 SZDSCC 2-19VÉGE
EL 20:00 UTEFTC 4-3VÉGE
    • M4 SPORT
október 17., kedd
U18 18:40 MACSCC ÉLŐ
U20 20:00 UTEPEF INFO
október 18., szerda
KHL 16:00 JUGAMR 
    • SPORT 2
MK 16:00 KMHFTC 
U18 17:35 SCCGEP 
MK 18:00 DABUTE 
MK 19:30 MACTIT 
október 19., csütörtök
U18   PEFMIS 
U18 14:45 DHKMAC 
U18 17:00 AVSSCC 
U18 17:05 GEPVAS 
U20 17:20 ETOAVS 
KHL 18:00 LOKNYH 
    • SPORT 2
U18 18:00 ZEGUTE 
U18 19:00 SZDETO 
U20 19:00 UTEVAS 
október 20., péntek
U20   HDJMAC 
U20   SLLKMH 
KK 13:30 TXUMIS 
KK 17:30 BRACZB 
EL 18:00 DABMAC 
EL 18:00 UTEVC2 
EBEL 18:30 ZNOAVS 
EL 18:30 TITFTC 
október 21., szombat
U18   ETOKMH 
U18   MACMIS 
U18   UTEVAS 
U18   ZNOAVS 
U20   G99DHK 
U20   SLLMAC 
U20   VSVKMH 
KK 13:30 MISCZB 
EWHL 17:30 SKPKMH 
KK 17:30 BRATXU 
U18 19:00 UTEVAS 
október 22., vasárnap
U18   VSVKMH 
U20   HDJKMH 
U20   OHCUTE 
U20   VICVAS 
U20   VSVMAC 
EWHL 13:00 KMHNEH 
KK 13:30 CZBTXU 
KK 17:30 MISBRA 
EBEL 17:45 AVSEHL 
    • M4 SPORT
EL 17:50 VC2DAB 
EL 18:00 FTCMAC 
EL 18:30 UTETIT 
október 24., kedd
U18   AVSMAC 
   H I R D E T É S
Partnerünk