Történelmet írnak Debrecenben

   

Történelmi mérkőzésre kerül sor Debrecenben, ahol a DHK a MOL Liga rájátszásban a Brassót fogadja.

Már több, mint 20 év telt el az utolsó élvonalbeli jégkorongmérkőzés óta Debrecenben, amikor a DHK játékosai a csapatkapitány Ladányi Balázs vezetésével 2014. szeptember 19-én felsorakoztak a kék vonalon, hogy köszöntsék ellenfelüket a MOL Liga nyitányán. Nem sokan gondolták volna akkor, hogy az újonc csapat olyan biztosan teljesíti a célkitűzését, ahogy az végül történt. Úgy vágott neki a társaság a MOL Ligának, hogy versenyképes legyen, mindenkinek méltó ellenfele akar lenni, és mivel ez nem megy komoly célok kitűzése nélkül, mindenképpen el akarták érni a rájátszást is. A sorozat egyik legkellemesebb színfoltjaként a Jevgenyij Muhin irányításával készülő játékosok simán teljesítettek is mindent, amit szerettek volna. Mindez nem jelenti azt, hogy február elsején, az alapszakasz végeztével a játékosok hátradőltek a Hajdú megye székhelyén. Erre garancia a rendkívül erős egyéniségű orosz edző személye is. Biztosak lehetünk benne, hogy Debrecenben nem akarnak megállni a negyeddöntőnél.

Brassóban az előző idény nagyon szépen sikerült, román bajnoki cím és MOL Liga ezüstérem került a dicsőségtáblára. Nyáron elköszöntek a Rauhanen, Lindqvist edzőpárostól, jött Miroslav Ichnacak és vele remek játékosok Szlovákiából, ám a szezonkezdet rendkívül rosszul sikerült. Hamar jött ideiglenes edzőnek Kovács László, majd a svéd Trojától több, mint 30 év után elbúcsúzott Jerry Andersson, aki a MOL Ligát kiválóan ismerő, addigra a Ferencvárostól távozott Hakan Nygrent vette maga mellé. Hogy a csapat ismét a jó útra került, azt először a Kontinentális Kupa brassói fordulójában lehetett látni. Andersson vezetésével egy a korábbiakbnál sokkal fegyelmezettebb, ám a Lindqvist- és Rauhanen érában megszokott módon céltudatos Brassó formálódott. Így aztán annak ellenére, hogy a 33. és a 40. forduló között 8 meccsből csak egyszer nyert a csapat, tulajdonképpen egy percig sem forgott veszélyben a sárga-kékek helye a legjobb 4 csapat között.

dhkbra-1

A Debrecen és a Brassó egymás elleni párharcait brassói fölény jellemzi, már ami a győzelmek illetve a megszerzett pontok számát illeti. A 6 meccsből ugyanis csak kettőt nyert meg a Debrecen, azokat is büntetőkkel. Viszont ha csak ebből indulunk ki, akkor csalóka képet kapunk, ugyanis még 3 párharcuk végződött egygólos brassói sikerrel, abból is az egyik a hosszabbításban született. Egyetlen egyszer sikerült döntő fölényt kiharcolniuk a Brassóiaknak, azt a meccset 7-1-gyel húzták be. A Brassó egyik legnagyobb gyengéje ebben az alapszakaszban a hosszabbítás és a büntetőlövés volt. 12 mérkőzésük szaladt túlórába, ezek közül mindössze kettőt nyertek meg. Még szerencse, hogy a büntetőlövések a playoffban elmaradnak, mert abban még katasztrofálisabb a mérleg, 9-ből 1 győzelem, 8 vereség. A Debrecen ebben a műfajban jobb: hosszabbításban 2 vereség, 1 győzelem, büntetőkkel 3 győzelem, 1 vereség.

“Több, mint egy hete intenzíven készülünk a negyeddöntőre – nyilatkozta Jevgenyij Muhin. – Először természetesen a kedd esti hazai megmérettetésre figyelünk. A hét végén is csak egy nap pihenőt kaptak a játékosok, ezen kívül a napjaikat a kemény edzések töltötték ki. Sérült nincs a keretben, a légiósok közül pedig várhatóan Artur Kuriljuk lép pályára, a kimaradó Vitalij Szicsov lesz.

A Brassó nagyon kemény ellenfél, de felkészültünk ellenük mentálisan és fizikálisan is. A rájátszás egészen más, mint az alapszakasz, itt elsősorban a pillanatnyi forma az, ami döntő lehet. Bízom a játékosaimban és abban, hogy színvonalas, ugyanakkor eredményes játékkal fogják kiszolgálni közönségünket. Mindent megteszünk azért, hogy ne a keddi meccs legyen az utolsó hazai rájátszás mérkőzésünk.”

“Nagyon jó képességű csapat vár ránk a negyeddöntőben – nyilatkozta a Debrecenbe indulás előtt Jerry Andersson. –  Egy 7-1-es győzelmünk kivételével minden meccsünk kutyakemény volt ellenük. Az alapszakasz azonban most már történelem, akik a rájátszásba jutottak, mind képesek egymást legyőzni. Nagyon rosszul teszi az, aki valamelyik csapatot esélyesnek kiáltja ki. Bízunk a védelmünkben, és abban, hogy keményen és fegyelmezetten fog dolgozni. Az utóbbi edzéseken igyekeztünk azokra a részletekre odafigyelni, amelyek eddig gondokat okoztak nekünk. Remélem, hogy minden válogatott játékosunk jó állapotban van, azaz mindenki ott lehet majd a jégen, készen a csatára. Egyedül Juhamatti Hietamäkinek vannak kisebb egészségügyi problémái, de az egészségügyi stábunk foglalkozik vele, rá is számítunk.”

Debrecen–Brassó 2-1

   

A MOL Liga újonca megnyerte az első rájátszásbeli mérkőzését. Pénteken a brassóiak számára kötelező a győzelem.

A mérkőzést óvatos játékkal kezdték a felek. A 3. percben viszont a DHK megszerezte a vezetést, miután Berta Ákos korongot szerzett, a kapu előtt üresen álló Ladányihoz passzolt, a rutinos csatár pedig magabiztosan bevágta a ziccert (1-0). A gól jótt tett az összecsapásnak, a Brassó hajtott az egyenlítésért, a 7. percben emberelőnybe került, miután Sijka bottal akasztotta Molnár Zsoltot. A vendégek felálltak 5 a 4 ellen, majd a kiegészülés után is nyomtak két cserén át. A harmad közepén kiegyenlített játék folyt. A 14. perc elhozta az első debreceni emberelőnyt, csak egyéni lehetőségeik adódtak, felállt játék utáni akció nem. A játékrész végére pontatlanná vált a játék, több tilos felszabadítás is született. Az utolsó másodpercek nehezen teltek le, ugyanis a valós eltelt játékidő és az csarnokban lévő eredményjelző órája között majdnem másfél perc eltérés volt, ezért a a zsűrifülkéből fütyülték be a harmad végét.

A második húsz perc emiatt némi csúszással indult az eredményjelző megjavítása miatt. A csapatokat nem zavarta meg a hosszabb szünet, azonnal egymásnak estek. A 25. percben Wéber a kapu mögötti palánkra emelte a korongot, onnan visszament a pakk a kapu elé Polc lábai között, ahol Dancsfalvi érkezett és értékesítette a lehetőséget (2-0). A brassóiak hajtottak a szépítésért, a 31. percben egy késleltetett kiállítás során Zsók kétszer is lőhetett közelről, Borogyin bravúrosan védett lábbal. Az emberelőnyben tartotta csapatát a debreceni kapus, amíg tudta, de Saluga takarásból leadott lövésénél tehetetlen volt (2-1). 8 másodperccel később Hietamakit kiküldték, de nemhogy nem használta ki az emberelőnyt a DHK, kétszer is veszélyeztetett a Brassó emberhátrányban. A harmad végén a vendégek közel álltak az egyenlítéshez, de nem sikerült nekik.

A záró játékrésznek is nyílt küzdelemben vágtak neki a felek, mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek. A 45. percben hatalmas bravúrt mutatott be Polc. A harmad közepe táján Obsut ült ki a büntetőpadra, DHK-emberelőny következett, amit kivédekeztek a vendégek. 7 perccel a vége előtt Muhin időt kért, fél percre rá Barabás bután szabálytalankodott, hátulról palánkra lökte feleslegesen Petrest, ezzel emberhátrányba sodorta csapatát. A DHK remekül védekezett, majd az 57. percben Könczei kiugrását védte bravúrral Polc. Két és fél perccel a vége előtt Molnár Zsolt szabálytalankodott Bertával, ezzel messzebb került az egyenlítéstől a Brassó. 45 másodpercre rá Piszarenko kilőtte a korongot, a DHK kettős emberelőnybe került. A hátralévő időt lepörgették a hazaiak. A Debrecen 2-1-re nyert, hozta a kötelező hazai győzelmet ahhoz, hogy a továbbjutás reményében utazzanak Brassóba.

Igazi hőstett volt

   

Mindkét edző szoros meccsre számít Brassóban is. Andersson nyilván kettőre.

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): Az elmúlt hét legfontosabb feladata az volt, hogy taktikailag felkészüljünk a mai rájátszás mérkőzésre. Tudtuk, hogy ez egészen más lesz, mint az alapszakasz, itt nem lehet kockáztatni. A lehető legkevesebb hibával, a lehető legegyszerűbben kell játszani. A fiúktól azt kértem, hogy hozzák ki magukból a maximumot, tegyék oda magukat fizikailag és lelkileg is, legyen igazi csata ez a meccs. Az ellenfelünk nagyon jó csapat, aki kiválóan játszott. Igazi hőstett volt a játékosaimtól az, hogy kétszer is le tudtuk győzni őket. Jó időben lőttük a góljainkat és az előnyünket nagyon kemény munkával végig sikerült megőrizni. Szerintem Brassóban hasonló mérkőzés vár ránk, nagyon sok múlik majd a szerencsén is, és csak remélni lehet, hogy hozzánk pártol.

Jerry Andersson (vezetőedző, Brassó): Mivel az alapszakaszban két mérkőzésünk hosszabbításban dőlt el, legutóbb pedig Brassóban a büntetők döntöttek, nehéz meccsre számítottunk. Azt kaptuk, amit vártunk, szoros mérkőzés lett ez is, ahol apróságokon múlott, ki lesz a győztes. Nagy erőket mozgósítottunk, sokat ütköztünk, sok helyzetet teremtettünk, de legalább egy góllal többet kellett volna szereznünk. Pénteken is szoros meccsre számítok, addig pedig megpróbáljuk tovább csiszolni a játékunkat.

MOL Liga, Debreceni Jégcsarnok, 522 néző. Játékvezetők: Beniac, Bachurik, Soós, Váczi.
Borogyin: 97,4% (Tőke)
K
Polc: 93,3% (Fülöp)
Jemeljanov, Csíki, Ladányi, Hári, Könczei
1
Filip, Obsut, Fodor, Saluga, Klouda
Szagyikov, Voronov, Berta, Kaszkov, Sijka
2
Piszarenko, Hietamaki, Molnár, Antal, Petres
Prakab, Tőkési, Kuriljuk, Dancsfalvi, Vaszjunyin
3
Imecs, Nagy, Mihály, Zsók, Virág
Wéber, Okos, Barabás
4
Bálint, Péter Zs., Márton
Jevgenyij Muhin, Igor Razov
E
Jerry Bjorn Andersson, Christer Dreberg
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:43 DHK Ladányi Berta
2-0 24:05 DHK Dancsfalvi Wéber
2-1 31:37 BRA PP Filip Saluga Klouda
30 Kapura lövések száma 38
6 Kiállításpercek 10

A Debrecen–Brassó képes összefoglalója

   

A Debrecen–Brassó videó-összefoglalója

   

Cimkék: , , , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 19., csütörtök
U18 15:30 DHKPEF 6-1VÉGE
U18 16:00 AVSUTE 3-4 HVÉGE
U18 16:00 ETOMIS 2-3 HVÉGE
EBYSL 18:00 AVSVIC 5-1VÉGE
MOL 18:00 DABBRA 3-4 HVÉGE
U18 18:10 VASMAC 1-4VÉGE
január 20., péntek
U20 14:40 DHKAVS 6-5VÉGE
MOL 18:00 UTEBRA 6-2VÉGE
MOL 18:30 TITSCC 3-4 BVÉGE
EBJL 18:40 HKBMAC 0-6VÉGE
MOL 19:00 FTCGAL 9-0VÉGE
EBEL 19:15 G99AVS 5-2VÉGE
január 21., szombat
EBJL 12:40 HKBVIC 3-4VÉGE
EBYSL 14:30 RBSHKB 6-2VÉGE
EBJL 15:00 UTEEHL 4-1VÉGE
SVK3 15:30 HKBTRB 4-5 HVÉGE
EBJL 16:10 MACOHC 5-1VÉGE
EBYSL 17:00 DMJOLL 10-7VÉGE
EBYSL 17:10 VASMZA 7-2VÉGE
EBYSL 18:00 EHLMAC 2-4VÉGE
EBJL 18:30 MRBDMJ 0-4VÉGE
EBJL 18:55 VSVAVS 3-4 HVÉGE
MOL 19:00 MACGAL 15-2VÉGE
MOL 19:00 MISSCC 7-2VÉGE
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
MOL 12:30 FTCBRA 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
KHL 14:00 AllStar
  • SPORT 1 (felv.)
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
január 26., csütörtök
EBJL   UTEMAC 
U18   DHKTVS 
U18   KMHMIS 
U18   PEFAVS 
U18   VASETO 
KHL 17:30 JOKAVT 
  • SPORT 2
EBYSL 18:10 AVSDMJ 
január 27., péntek
U20   MACMIS 
MOL 18:00 SCCBEO 
EBEL 19:15 AVSOLL 
január 28., szombat
U18   ETOMAC 
U18   PEFDHK 
U18   TVSMIS 
KHL 10:30 KUNMZA 
  • SPORT 2
EBYSL 12:15 DMJOHC 
EBYSL 13:40 AVSSLL 
U18 14:40 AVSKMH 
MOL 17:00 GALBEO 
MK 17:30 döntő
U18 18:40 VASUTE 
EBYSL 19:40 VSVVAS 
január 29., vasárnap
EBYSL   DMJOHC 
EBYSL   HCIHKB 
EBYSL   MACZNO 
EBYSL   MZAVAS 
EBJL 13:10 AVSZAS 
EBEL 17:30 DECAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk