Történelmet írnak Debrecenben

   

Történelmi mérkőzésre kerül sor Debrecenben, ahol a DHK a MOL Liga rájátszásban a Brassót fogadja.

Már több, mint 20 év telt el az utolsó élvonalbeli jégkorongmérkőzés óta Debrecenben, amikor a DHK játékosai a csapatkapitány Ladányi Balázs vezetésével 2014. szeptember 19-én felsorakoztak a kék vonalon, hogy köszöntsék ellenfelüket a MOL Liga nyitányán. Nem sokan gondolták volna akkor, hogy az újonc csapat olyan biztosan teljesíti a célkitűzését, ahogy az végül történt. Úgy vágott neki a társaság a MOL Ligának, hogy versenyképes legyen, mindenkinek méltó ellenfele akar lenni, és mivel ez nem megy komoly célok kitűzése nélkül, mindenképpen el akarták érni a rájátszást is. A sorozat egyik legkellemesebb színfoltjaként a Jevgenyij Muhin irányításával készülő játékosok simán teljesítettek is mindent, amit szerettek volna. Mindez nem jelenti azt, hogy február elsején, az alapszakasz végeztével a játékosok hátradőltek a Hajdú megye székhelyén. Erre garancia a rendkívül erős egyéniségű orosz edző személye is. Biztosak lehetünk benne, hogy Debrecenben nem akarnak megállni a negyeddöntőnél.

Brassóban az előző idény nagyon szépen sikerült, román bajnoki cím és MOL Liga ezüstérem került a dicsőségtáblára. Nyáron elköszöntek a Rauhanen, Lindqvist edzőpárostól, jött Miroslav Ichnacak és vele remek játékosok Szlovákiából, ám a szezonkezdet rendkívül rosszul sikerült. Hamar jött ideiglenes edzőnek Kovács László, majd a svéd Trojától több, mint 30 év után elbúcsúzott Jerry Andersson, aki a MOL Ligát kiválóan ismerő, addigra a Ferencvárostól távozott Hakan Nygrent vette maga mellé. Hogy a csapat ismét a jó útra került, azt először a Kontinentális Kupa brassói fordulójában lehetett látni. Andersson vezetésével egy a korábbiakbnál sokkal fegyelmezettebb, ám a Lindqvist- és Rauhanen érában megszokott módon céltudatos Brassó formálódott. Így aztán annak ellenére, hogy a 33. és a 40. forduló között 8 meccsből csak egyszer nyert a csapat, tulajdonképpen egy percig sem forgott veszélyben a sárga-kékek helye a legjobb 4 csapat között.

dhkbra-1

A Debrecen és a Brassó egymás elleni párharcait brassói fölény jellemzi, már ami a győzelmek illetve a megszerzett pontok számát illeti. A 6 meccsből ugyanis csak kettőt nyert meg a Debrecen, azokat is büntetőkkel. Viszont ha csak ebből indulunk ki, akkor csalóka képet kapunk, ugyanis még 3 párharcuk végződött egygólos brassói sikerrel, abból is az egyik a hosszabbításban született. Egyetlen egyszer sikerült döntő fölényt kiharcolniuk a Brassóiaknak, azt a meccset 7-1-gyel húzták be. A Brassó egyik legnagyobb gyengéje ebben az alapszakaszban a hosszabbítás és a büntetőlövés volt. 12 mérkőzésük szaladt túlórába, ezek közül mindössze kettőt nyertek meg. Még szerencse, hogy a büntetőlövések a playoffban elmaradnak, mert abban még katasztrofálisabb a mérleg, 9-ből 1 győzelem, 8 vereség. A Debrecen ebben a műfajban jobb: hosszabbításban 2 vereség, 1 győzelem, büntetőkkel 3 győzelem, 1 vereség.

“Több, mint egy hete intenzíven készülünk a negyeddöntőre – nyilatkozta Jevgenyij Muhin. – Először természetesen a kedd esti hazai megmérettetésre figyelünk. A hét végén is csak egy nap pihenőt kaptak a játékosok, ezen kívül a napjaikat a kemény edzések töltötték ki. Sérült nincs a keretben, a légiósok közül pedig várhatóan Artur Kuriljuk lép pályára, a kimaradó Vitalij Szicsov lesz.

A Brassó nagyon kemény ellenfél, de felkészültünk ellenük mentálisan és fizikálisan is. A rájátszás egészen más, mint az alapszakasz, itt elsősorban a pillanatnyi forma az, ami döntő lehet. Bízom a játékosaimban és abban, hogy színvonalas, ugyanakkor eredményes játékkal fogják kiszolgálni közönségünket. Mindent megteszünk azért, hogy ne a keddi meccs legyen az utolsó hazai rájátszás mérkőzésünk.”

“Nagyon jó képességű csapat vár ránk a negyeddöntőben – nyilatkozta a Debrecenbe indulás előtt Jerry Andersson. –  Egy 7-1-es győzelmünk kivételével minden meccsünk kutyakemény volt ellenük. Az alapszakasz azonban most már történelem, akik a rájátszásba jutottak, mind képesek egymást legyőzni. Nagyon rosszul teszi az, aki valamelyik csapatot esélyesnek kiáltja ki. Bízunk a védelmünkben, és abban, hogy keményen és fegyelmezetten fog dolgozni. Az utóbbi edzéseken igyekeztünk azokra a részletekre odafigyelni, amelyek eddig gondokat okoztak nekünk. Remélem, hogy minden válogatott játékosunk jó állapotban van, azaz mindenki ott lehet majd a jégen, készen a csatára. Egyedül Juhamatti Hietamäkinek vannak kisebb egészségügyi problémái, de az egészségügyi stábunk foglalkozik vele, rá is számítunk.”

Debrecen–Brassó 2-1

   

A MOL Liga újonca megnyerte az első rájátszásbeli mérkőzését. Pénteken a brassóiak számára kötelező a győzelem.

A mérkőzést óvatos játékkal kezdték a felek. A 3. percben viszont a DHK megszerezte a vezetést, miután Berta Ákos korongot szerzett, a kapu előtt üresen álló Ladányihoz passzolt, a rutinos csatár pedig magabiztosan bevágta a ziccert (1-0). A gól jótt tett az összecsapásnak, a Brassó hajtott az egyenlítésért, a 7. percben emberelőnybe került, miután Sijka bottal akasztotta Molnár Zsoltot. A vendégek felálltak 5 a 4 ellen, majd a kiegészülés után is nyomtak két cserén át. A harmad közepén kiegyenlített játék folyt. A 14. perc elhozta az első debreceni emberelőnyt, csak egyéni lehetőségeik adódtak, felállt játék utáni akció nem. A játékrész végére pontatlanná vált a játék, több tilos felszabadítás is született. Az utolsó másodpercek nehezen teltek le, ugyanis a valós eltelt játékidő és az csarnokban lévő eredményjelző órája között majdnem másfél perc eltérés volt, ezért a a zsűrifülkéből fütyülték be a harmad végét.

A második húsz perc emiatt némi csúszással indult az eredményjelző megjavítása miatt. A csapatokat nem zavarta meg a hosszabb szünet, azonnal egymásnak estek. A 25. percben Wéber a kapu mögötti palánkra emelte a korongot, onnan visszament a pakk a kapu elé Polc lábai között, ahol Dancsfalvi érkezett és értékesítette a lehetőséget (2-0). A brassóiak hajtottak a szépítésért, a 31. percben egy késleltetett kiállítás során Zsók kétszer is lőhetett közelről, Borogyin bravúrosan védett lábbal. Az emberelőnyben tartotta csapatát a debreceni kapus, amíg tudta, de Saluga takarásból leadott lövésénél tehetetlen volt (2-1). 8 másodperccel később Hietamakit kiküldték, de nemhogy nem használta ki az emberelőnyt a DHK, kétszer is veszélyeztetett a Brassó emberhátrányban. A harmad végén a vendégek közel álltak az egyenlítéshez, de nem sikerült nekik.

A záró játékrésznek is nyílt küzdelemben vágtak neki a felek, mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek. A 45. percben hatalmas bravúrt mutatott be Polc. A harmad közepe táján Obsut ült ki a büntetőpadra, DHK-emberelőny következett, amit kivédekeztek a vendégek. 7 perccel a vége előtt Muhin időt kért, fél percre rá Barabás bután szabálytalankodott, hátulról palánkra lökte feleslegesen Petrest, ezzel emberhátrányba sodorta csapatát. A DHK remekül védekezett, majd az 57. percben Könczei kiugrását védte bravúrral Polc. Két és fél perccel a vége előtt Molnár Zsolt szabálytalankodott Bertával, ezzel messzebb került az egyenlítéstől a Brassó. 45 másodpercre rá Piszarenko kilőtte a korongot, a DHK kettős emberelőnybe került. A hátralévő időt lepörgették a hazaiak. A Debrecen 2-1-re nyert, hozta a kötelező hazai győzelmet ahhoz, hogy a továbbjutás reményében utazzanak Brassóba.

Igazi hőstett volt

   

Mindkét edző szoros meccsre számít Brassóban is. Andersson nyilván kettőre.

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): Az elmúlt hét legfontosabb feladata az volt, hogy taktikailag felkészüljünk a mai rájátszás mérkőzésre. Tudtuk, hogy ez egészen más lesz, mint az alapszakasz, itt nem lehet kockáztatni. A lehető legkevesebb hibával, a lehető legegyszerűbben kell játszani. A fiúktól azt kértem, hogy hozzák ki magukból a maximumot, tegyék oda magukat fizikailag és lelkileg is, legyen igazi csata ez a meccs. Az ellenfelünk nagyon jó csapat, aki kiválóan játszott. Igazi hőstett volt a játékosaimtól az, hogy kétszer is le tudtuk győzni őket. Jó időben lőttük a góljainkat és az előnyünket nagyon kemény munkával végig sikerült megőrizni. Szerintem Brassóban hasonló mérkőzés vár ránk, nagyon sok múlik majd a szerencsén is, és csak remélni lehet, hogy hozzánk pártol.

Jerry Andersson (vezetőedző, Brassó): Mivel az alapszakaszban két mérkőzésünk hosszabbításban dőlt el, legutóbb pedig Brassóban a büntetők döntöttek, nehéz meccsre számítottunk. Azt kaptuk, amit vártunk, szoros mérkőzés lett ez is, ahol apróságokon múlott, ki lesz a győztes. Nagy erőket mozgósítottunk, sokat ütköztünk, sok helyzetet teremtettünk, de legalább egy góllal többet kellett volna szereznünk. Pénteken is szoros meccsre számítok, addig pedig megpróbáljuk tovább csiszolni a játékunkat.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 522 néző. Játékvezetők: Beniac, Bachurik, Soós, Váczi.
Borogyin: 97,4% (Tőke)
K
Polc: 93,3% (Fülöp)
Jemeljanov, Csíki, Ladányi, Hári, Könczei
1
Filip, Obsut, Fodor, Saluga, Klouda
Szagyikov, Voronov, Berta, Kaszkov, Sijka
2
Piszarenko, Hietamaki, Molnár, Antal, Petres
Prakab, Tőkési, Kuriljuk, Dancsfalvi, Vaszjunyin
3
Imecs, Nagy, Mihály, Zsók, Virág
Wéber, Okos, Barabás
4
Bálint, Péter Zs., Márton
Jevgenyij Muhin, Igor Razov
E
Jerry Bjorn Andersson, Christer Dreberg
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:43 DHK Ladányi Berta
2-0 24:05 DHK Dancsfalvi Wéber
2-1 31:37 BRA PP Filip Saluga Klouda
30 Kapura lövések száma 38
6 Kiállításpercek 10

A Debrecen–Brassó képes összefoglalója

   

A Debrecen–Brassó videó-összefoglalója

   

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum