Az IIHF újabb bravúros döntése

   

Hat újabb honosított horvát játékosnak adott engedélyt a zürichi testület a világbajnoki szerepléshez, közülük háromnak visszamenőleges hatállyal.

Horvát lapértesülések szerint három jelenlegi és három egykori Medvescak-játékos kapott zöld lámpát a hivatalos válogatottbeli szerepléshez. Így jelenleg már 12 honosított jégkorongozó áll Don MacLean szövetségi kapitány ? aki egyben a Dab.Docler vezetőedzője ? rendelkezésére. Köztük 9 olyan játékos, aki Zágrábba érkezése előtt játszott az NHL-ben vagy az AHL-ben. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, mindannyian egy időben nem szerepelnek majd a csapatban, de így is egy kiváló, erős magot szedett össze néhány év alatt szomszédunk. Amely méltó ellenfele lehet a divízió 1/B csoportban Dél-Koreának, Nagy-Britanniának, Észtországnak, Hollandiának és Litvániának is.

A mostani döntés felettébb érdekes, hiszen Kinasewich, Naglich ? aki az előző szezonban a Volánt erősítette ? és Ouzas esetében felülírja azt a szabályozást, amely akkor volt életben, amikor ők a Medvescaknál játszottak. Egyikük sem töltött el 24 hónapot a klubnál, tehát a 2014 májusáig érvényes szabályok értelmében a klubtól 2012-ben távozó Kinasewich és a 2013-ban eligazoló Naglich és Ouzas nem jogosult új hazájában a vb-szereplésre. A világ eme szerencsésebb felén nem ismeretlen az ilyen visszamenőleges hatályú szabályértelmezés, és az IIHF elmúlt évi döntései után az sem meglepő, hogy ez a határozat született ebben az ügyben.

Mint emlékezetes, az IIHF Minszkben úgy döntött, hogy játékospolitikát vált, jelentősen megkönnyíti a honosítást, így lassan egy éve elég már csak 18 hónapot eltölteni a választott ország egyik klubcsapatánál. Így lehet immár szabályszerűen horvát válogatott a 2013 nyarán igazolt Glumac, Murray és Perkovich, valamint például Magyarországon Sarauer.

Újonnan honosított jelenlegi Medvescak-játékosok:

Mike Glumac
Andrew Murray
Nathan Perkovich

Egykori Medvescak-játékosok. (Ők azok, akik a Medvescak EBEL-érájában az akkor érvényes szabályok alapján nem tudták megszerezni a szerepléshez szükséges időt, de most mégis horvát válogatottak lehetnek.):

Ryan Kinasewich (csatár, Dornbirn, EBEL) 2012-ben nem szerzett jogosultságot
Adam Naglich (csatár, Vienna Capitals, EBEL) 2013-ban nem szerzett jogosultságot
Michael Ouzas (kapus, Linz, EBEL) 2013-ban nem szerzett jogosultságot

Az elmúlt 4 évben honosított horvátok:

Alan Letang (hátvéd, idei klubja: visszavonult)
Kenny MacAulay (hátvéd, Innsbruck, EBEL)
Sasa Martinovic (hátvéd, Medvescak, KHL)
Andy Sertich  (hátvéd, Dornbirn, EBEL)
Geoff Waugh (hátvéd, Villach, EBEL)
John Hecimovic (csatár, visszavonult)
Dario Kostovic (csatár, Medvescak, KHL)
Christopher Powers (csatár, visszavonult)
Joel Prpic (csatár, Brantford Blast, ACH)

Végezetül idemásoljuk az IIHF két évvel ezelőtt a Jégkorongblognak írt döntésmagyarázatát: “Az IIHF-tagországok véleménye szerint minden nemzeti válogatottnak az adott ország jégkorongsportjának az állapotát, fejlettségi szintjét kell tükröznie. Ez nem az IIHF-tanácstagok véleménye, hanem a 72 tagországot számláló teljes szervezeté, amelyben tag Magyarország is. Ez az alapelv hosszú évek óta érvényes, ez alapján állapítottuk meg azokat a szabályokat, amelyek évek óta érvényesek a honosított játékosokra.”

Medvescak Horvatorszag

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum