Az aktuális szabályok alapján döntöttek Háriról

   

Az IIHF-tagországok véleménye szerint minden nemzeti válogatottnak az adott ország jégkorongsportjának az állapotát, fejlettségi szintjét kell tükröznie ? indokolta a Jégkorongblognak a Hári Norberttel kapcsolatos döntést Szymon Szemberg, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) kommunikációs igazgatója.

“Mint az IIHF szóvivője, engedje meg, hogy ne véleményt mondjak az ügyről, hanem beszámoljak arról, hogy és milyen érveket vett figyelembe az IIHF elnöksége a döntés meghozatalakor.

Először is hadd szóljak pár szót arról, hogy mik azok a szándékok, amelyek a jelenleg érvényes IIHF-szabályozást létrehozták. Az IIHF-tagországok véleménye szerint minden nemzeti válogatottnak az adott ország jégkorongsportjának az állapotát, fejlettségi szintjét kell tükröznie. Ez nem az IIHF-tanácstagok véleménye, hanem a 72 tagországot számláló teljes szervezeté, amelyben tag Magyarország is. Ez az alapelv hosszú évek óta érvényes, ez alapján állapítottuk meg azokat a szabályokat, amelyek évek óta érvényesek a honosított játékosokra. Az IIHF szeptemberi, tokiói közgyűlésén fogadtuk el azt a szabályt, amely pontosítja azokat a követelményeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy kettős állampolgár játszhasson egy ország válogatottjában.

Az a szabályozás, amelyet Tokióban elfogadtunk, úgy szól, hogy a kettős állampolgár játékosoknak 12 éves koruk után kell eltölteniük megszakítás nélkül 730 napot abban az országban, amelyet képviselni szeretnének. Erre azért volt szükség, mert az ennél fiatalabb játékosok esetében nehéz nyomon követni a pályafutásukat, meglehetősen hiányosak a statisztikák és a nyilvántartások, másrészt pedig az a vélemény alakult ki az IIHF-en belül, hogy a játékos jégkorongossá fejlődése ez után a kor után kezdődik el igazán, tehát ahhoz, hogy kétséget kizáróan meg tudjuk állapítani a játékjogosultságot, ugyancsak szükséges, hogy ezt a korhatárt vegyük figyelembe.

Fotó: iihf.com (Szymon Szemberg a kép jobb oldalán látható)

Ami a konkrét esetet, tehát Hári Norbert magyar válogatottbeli játékának engedélyezését illeti, az IIHF tanácsa megvizsgálta a dokumentumokat, és úgy ítélte meg, hogy sok érv szól az ellen, hogy ehhez hozzájáruljon. Hári Norbert 10 éves kora óta Svédországban él és játszik, tehát immár nyolc éve. Ahogy az előbb is elmondtam, az az IIHF álláspontja, hogy a jégkorongozóvá válás szempontjából a 12 éves kor utáni időszak a meghatározó. Ezt Hári Norbert teljes egészében Svédországban töltötte.

Az IIHF-tanács véleménye szerint ő sokkal inkább tekinthető tehát a svéd jégkorong “produktumának”, mint a magyarénak. Az IIHF-előírások azt is megkövetelik, hogy a figyelembe vett időszakban a játékos az adott országban éljen életvitelszerűen. Nem tudom, hogy a játékos otthon milyen nyelven beszél, nem tudom, milyenek a kapcsolatai Magyarországgal, de a tanácsnak azt kellett figyelembe vennie, hogy Hári Norbert 10 éves kora óta Svédországban él, ott tanul, ott jégkorongozik, így sajnos a letelepedéssel kapcsolatos feltételnek sem tesz eleget.

A Hári Norberttel kapcsolatos eljárásnál azokat a szabályokat kellett figyelembe vennünk, amelyek most érvényesek, hiszen az ügy most került az IIHF elé. Mondok egy példát. Ha valaki egy olyan úton vezet 90 km-es sebességgel, ahol most csak 70-nel lehet menni, de két hete, amikor utoljára arra járt, még 90-es volt az engedélyezett legnagyobb sebesség, ő sem hivatkozhat arra, hogy itt a múltkor még nem számított gyorshajtásnak 90-nel vezetni.

Más ország játékosairól nem kívánok beszélni, de meg kell jegyeznem, hogy Nylander esete nem hasonlít Hári Norbertéhez. Ő tavaly óta Svédországban játszik, ott is él, és a megkívánt 730 napos időszak nagyobbik részét már letöltötte. Stefan Matteau ügyéről annyit tudok mondani önnek, hogy a legutóbbi világbajnokság előtt nem kapta meg a hozzájárulást ahhoz, hogy az amerikai válogatottban játsszon, mert még nem volt meg a 730 napja. Azóta nem került újra az IIHF elé az ügye, a dolgok jelenlegi állása szerint az itt-ott megjelent értesülésekkel szemben nem jogosult az amerikai válogatottban az IIHF rendezvényein játszani.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum