Világkupa All Star-csapatokkal?

 

Egy újabb hajmeresztő ötlet a hokivilágból. A hat legjobb válogatott mellett fiatalokkal felálló vegyes csapatokat indítanának a szervezők.

Nagyon úgy tűnik, hogy 2016-ban visszatér a jégkorong Világkupa. Mindez a nemzetközi szövetség (IIHF) és az NHL közötti paktum része, a tengerentúli az olimpiai indulás fejében több mindent követelt magának, például ezt a négyévenkénti elitvébét, amelyet Észak-Amerikában rendeznek.

Az nem kérdés, hogy a hat legerősebb nemzet ? svéd, orosz, finn, cseh, kanadai, amerikai ? az NHL-ből fogja feltölteni a keretét. Mivel a torna nyolccsapatos, felmerül a kérdés, hogy melyik két válogatott lehet még ott, és milyen ligákból érkeznek majd a nemzeti csapatba a játékosok. Svájc, Németország, Szlovákia vagy Lettország nyilván ki tud állítani egy 23 fős keretet, de abban nem mindenki lenne NHL-játékos. Jönnek majd a KHL-ből és különböző európai meg a hazai ligákból, de az közel sem lesz olyan erős, mint a nagy hatosé. Ez pedig az NHL-nek nem eminens érdeke. Ezért indult a gondolkodás.

Mindehhez a magunk részéről annyit tennénk hozzá, hogy a szocsi olimpiát mégoly magabiztos játékkal nyerő Kanada sem vert bucira senkit a 7?14. helyezett csapatok közül, Norvégiát a csoportmeccsek során 3-1-re ütötték ki, Lettországgal pedig nagyon látványosan megszenvedtek, végül a hajrában szerezték meg a 2-1-hez vezető második góljukat, amivel nyertek, miközben a letteknek is voltak lehetőségeik a negyeddöntőben.

Mindenesetre az a tengerentúli megmondás, hogy senki sem szeretné, ha két válogatottra is úgymond a pofozószerep jutna, ezért az NHL egy különleges ötlettel állt elő, amelyet Chris Johnston a Sportsnet szakírója szellőztetett meg. A fennmaradó két helyre egy-egy All Star-csapat lépne. Az egyik csapatba kerülnének azok a játékosok, akik igazán kimagaslanak az NHL-ből, viszont válogatottjuk nem lehet ott az eseményen teljes nemzeti csapattal. A játék kedvéért gondoljuk csak el, így egy csapatban szerepelhetne a Világkupán Anze Kopitar, Marian Gaborik, Zdeno Chara, Jonas Hiller, Nino Niederreitter, Thomas Vanek, Mikkel Boedker, Zemgus Girgensons vagy éppen Mats Zuccarello. Az európai All Star-csapat nem ismeretlen a sport világában. A kétévente megrendezendő Ryder Cup golftorna az egyik legnagyobb sportesemény a világon, amelyen az USA csap össze az európai elittel.

Kopitar All Star

A Világkupa nyolcadik résztvevője pedig egy igazi csikócsapat lenne, a YoungStars válogatott. Ide kerülnének a 24 évnél fiatalabb észak-amerikai játékosok. Senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy ezek a fiatalok is komoly játékerőt és rutint képviselnének.Hogy egy nemzeti válogatottak számára létrehozott Világkupán ennek a két kreált csapatnak mi keresni valója van, az más kérdés. Az viszont biztos, hogy ha az NHL nagyon beleéli magát az ötletbe, az IIHF örömmel tapsol majd a nagyszerű kezdeményezéshez, borítékolható, hogy akadálytalanul meg is valósíthatja. Ahelyett, hogy a világ 7. és 8. legjobb válogatottja játszana a Világkupán.

Az ötlet egyelőre még csak papíron létezik, de sokak szerint kivitelezhetőnek tűnik. Az ügyben még egyeztet a liga a játékos-szakszervezet, és a nemzeti szövetségeket is bevonják a kérdésbe. A hírek szerint döntés az ügyben a 2015-ös NHL All Star-mérkőzés környékén várható.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum