Kis országok nagy játékosai

 

A nem hokinagyhatalmak legjobbjai az NHL-ben.

A The Hockey News összegyűjtötte azon játékosokat, akik tipikusan nem hokinemzetből származnak, tehát nem Kanadában vagy az USA-ban születettek és nem igazoltak át hazájukon kívül más válogatotthoz sem. Mégis meg tudták vetni a korcsolyájukat az NHL-ben, ha csak rövid időre is. A lista tartalmazza az adott ország populációjának méretét és a legjobb aktív, illetve inaktív NHL-játékosának nevét.

Norvégia (lakosság: 5,1 millió)
Espen Knutsen, 111 pont

A lista apropóját épp az adta, hogy Mats Zuccarello, a Rangers játékosa a 31. gólját szerezte és ezzel megelőzte honfitársát. MZA összességében még 14 pontos hátrányban van, de biztosak lehetünk abban, hogy ez a helyzet még idén megfordul. Knutsen egyébiránt néhány mérkőzést játszott Anaheimben, aztán visszatért Európába, végül ismét átszelte az óceánt, és négy szezont húzott le Columbusban.
Aktív norvég: Mats Zuccarello (97 pont)

Írország (4,8 millió)
Jim McFadden, 226 pont

Sokak szerint az 1200 meccsen 885 pontot szerző Owen Nolannak kellene itt lennie a listán, de a szélső számtalan világversenyen viselte a kanadai válogatott mezét, így gyakorlatilag ezzel kizárta magát. Ezért a zöld szigetet Jim McFadden képviseli, aki az első írként szerepelt a legjobbak között, 1947 és 1954 között.
Aktív ír: ?

Horvátország (4,5 millió)
Joel Prpic, 3 pont

A Kanadában született Prpicnek csak 18 mérkőzés jutott az NHL-ben, ám ettől sokkal meglepőbb, hogy 3 ponttal hazája legjobbja tudott lenni. Fantasztikus rekordja immár 13 éves, 2001 óta él, amelyre Borna Rendulic a legveszélyesebb, aki jelenleg az AHL-ben terelgeti a pakkot.
Aktív horvát: Borna Rendulic, 0 pont

Litvánia (3,5 millió)
Dainius Zubrus, 576 pont

Zubrus esete kísértetiesen hasonlít McFaddenére. Litvániát ugyanis joggal képviselhetné Darius Kasparaitis is, ám akárcsak Nolan esetében, a bekk hiába Litvánia szülötte, világversenyeken rendszerint Oroszországot képviselte. Zubrus azonban hű maradt a gyökereihez, így kijelenthető, hogy ő Litvánia történetének legjobb jégkorongozója, amit a litván elnök is elismert egy magas rangú állami kitüntetéssel.
Aktív litván: Dainius Zubrus (576)

Wales (3 millió)
Jack Evans, 99 pont

Evansnak csak egyetlenegy honfitársával kellett megküzdenie az első helyért, azzal a Cy Thomasszal, aki 14 pontig jutott. Evans ezzel szemben 752 meccsen lépett jégre és 989 percet ült a büntetőpadon.
Aktív walesi: ?

Lettország (2,2 millió)
Sandis Ozolins, 564 pont

A 850 mérkőzésen jégre lépő, 42 évesen visszavonult egykori Stanley Kupa-győztes és Norris-trófea finalista magabiztosan szerezte meg az első helyet hazájában. Ám most méltó kihívóra akadt a buffalói Zemgus Girgensons személyében, akire a szakértők szerint fényes  karrier vár, és idővel akár le is taszíthatja a trónról nagynevű elődjét.
Aktív lettek: Zemgus Girgensons (26)

Szlovénia (2 millió)
Anze Kopitar, 549 pont

Nem jósolunk nagyot, ha azt mondjuk, hogy Kopitar évtizedekre bebetonozta szlovén első helyét. A két bajnoki címet gyűjtő Kingsnek alapembere és vezére tudott lenni egy olyan országból, amelynek hét fedett jégpályája van. Méltó utódja lehet Jan Mursak, akiben minden megvan ahhoz, hogy a KHL-ből egyszer visszatérjen az NHL-be, de ezt nyilván majd az idő eldönti.
Aktív szlovén: Anze Kopitar (549)

Jamaika (2 millió)
Graeme Townshend, 10 pont

A bobcsapat után már az sem meglepő, hogy a reggae szülőhazája játékost adott az NHL-be. Townshend nem futott be nagy játékoskarriert 10 pontjával és 45 meccsével, de edzőként szép eredményeket ért el. Évekig a Leafs korcsolyaedzője volt, majd átigazolt a San Joséhoz, ahol a játékosok fizikális fejlődéséért felelt, hazájában pedig az olimpiai csapat edzője. Utódja a WHL-be szereplő Kamloops Blazers játékosa, Jermaine Loewen lehet, akit azonban még nem draftolt NHL-csapat.
Aktív jamaikai: ?

Townshend Jamaica

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum