Befellegzett a büntetőlövéseknek

   

Az AHL-ben bevált a szabálymódosítás és a 3 a 3 elleni hosszabbítás, a szezonban eddig mindössze 5 mérkőzés jutott el a rávezetésekig. Nagyon gyorsan véget érhet egy korszak.

A félpályáról rávezetések csatája olyan a jégkorongban, mint a tizenegyespárbaj a labdarúgásban. Lehet szeretni az izgalmáért és a látványáért, de egyben lehet gyűlölni, mert óriási lutri is egyben. Előbbi körbe főként a szurkolók tartoznak, míg utóbbiba inkább az edzők és a menedzserek, akik szerint ez nem fejezi ki a valós tudást. A szakemberek nyomására a második számú észak-amerikai liga, az AHL (American Hockey League) változtatott az idei szabályokon, hogy lehetőleg minél kevesebb mérkőzés dőljön el a szétlövés nyomán. A hirtelen halált hétpercesre hosszabbították, azzal a kitétellel, hogy három percig négy a négy ellen játszanak a csapatok és amennyiben nem születik gól, levesznek egy-egy embert a jégről, a maradék négy percet három a három elleni játékkal fejezik be. Nézzük meg, hogy fest az eddigi tapasztalat a számok nyelvén.

Oshie SO

Első két táblázatunk megmutatja, hogy a mérkőzések hány százaléka végződött rávezetéssel, a második kettő pedig megmutatja, hogy a hosszabbításokból mennyi végződött szétlövésekkel. Látható, hogy a találkozók 12-15% végződik hosszabbítással, aminek minden évben több mint a fele rávezetésekkel ért véget.

so_percent

so_percent_gamesÉs lássuk, ezek után mi a helyzet az AHL-ben? Tavaly 275 meccs végződött egálra, amiből 178 alkalommal, azaz az esetek 64,7%-ában a büntetők döntöttek. Nyáron megtörtént a szabálymódosítás, ezek után pedig soha nem látott módon csökkent a büntetőlövések száma. November 2-ig 138 meccsből 30 végződött döntetlenre és mindössze 5 meccsen lőttek büntetőket a csapatok. Ez mindössze 16,7%, ami igen drasztikusnak mondható csökkenést jelent, negyedére esett vissza a büntetővel végződő hosszabbítások aránya. Az összes mérkőzés közül pedig 3,6% végződött rávezetésekkel, ami szintén brutális mértékű csökkenés. Érdekes megemlíteni, hogy a 25 túlórás találatból 13-szor négy a négy ellen szeretek gólt a csapatok, 12 alkalommal pedig három a három elleni játékban.

Kijelenthető tehát, hogy Ken Holland ötlete egyelőre működik, a szabályváltoztatással elérték a céljukat a szakvezetők, mert csökkent a büntetőpárbajok száma. Ezek után már csak az a kérdés, hogy az NHL vagy az IIHF átveszi-e ezt a fajta szabálymódosítást, és ha igen, mikor.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum