A Miskolc javíthat a DAB elleni mérlegén

   

Újra Dunaújvárosban csap össze a MOL Liga első és második helyezettje, és bár az első felvonás egyértelmű hazai sikert hozott, ezúttal a borsodiak várhatják kedvezőbb előjelekkel az összecsapást.

Egymást érik a rangadók a MOL Ligában. Öt nappal azután, hogy a második helyen álló Miskolc a harmadik helyezett Érsekújvárt fogadta, pénteken az elsőhöz látogat Dunaújvárosba. A DAB előnye két pont és egy meccsel kevesebbet is játszott, így a Jegesmedvéknek mindenképpen nagy lökést jelenthetne, ha győzni tudnának Dunaújvárosban. Ez a két csapat párharcának nem oly hosszú történetében még nem sokszor sikerült nekik, első alkalommal 2013. március 3-án, amikor a MOL Liga elődöntőjének második mérkőzésén vették el az Acélbikák pályaelőnyét egy 4-2-es győzelemmel, hogy aztán a DAB két idegenbeli győzelemmel zárja le a párharcot. A tavalyi szezonban ugyan nem kerültek össze a rájátszásban, de az alapszakasz során főként a Hajós, Dubek, Popovics sor játékának és két perc alatt szerzett három góljának köszönhetően másodszor is sikerült a győzelem. Az elmúlt két idényben tehát összesen tíz alkalommal mérkőztek meg a felek Dunaújvárosban, ebből tudott kétszer győztesen távozni a borsodi megyeszékhely csapata.

Szappanos DABMIS

Fotó: dabdocler.hu

Ennél azonban talán fontosabb, hogy a maradék nyolc mérkőzésből csak kettő volt hazai szempontból simának mondható, hat alkalommal vagy egy gól, vagy utolsó percben elért találat, vagy hosszabbítás, esetleg büntető döntött. A két csapat tehát igen kiélezett harcokat vív egymással, melyeken általában nüanszokon múlik a siker. Idén már játszottak egymással Dunaújvárosban, akkor a Miskolc kisebb csalódást keltve 4-1-gyel távozott, a szurkolók tehát joggal bíznak abban, hogy évi szokásos egy sima vereségét a csapat ezzel le is tudta. Az is igaz, hogy akkor a Jegesmedvék egy kisebb hullámvölgy közepén tartottak, hiszen előtte hazai pályán kaptak ki a Brassótól, utána pedig Pesterzsébeten szenvedtek vereséget. A Kontinentális Kupa kínálta szünetet Majoross Gergely vezetőedző bevallottan a góllövőtudomány átismétlésére használta, ami pompásan sikerült, hiszen az utóbbi két meccsén éppen egy tucat gólt lőtt a Miskolc.

A DAB ezzel ellentétes pályát járt be, a Miskolc elleni meccs Donald MacLean szerint is a csapat idei játékának csúcsát jelentette, az azt követő Kontinentális Kupán elért harmadik hely pedig csalódást keltő. Ráadásul, ahogy az már tavaly is történt, a nemzetközi kupaszereplés után a csapat formája amúgy is visszaesett, amit jelez az Érsekújvár otthonában elszenvedett 5-1-es vereség, illetve a Debrecenből elhozott két pont, amely eredmény szempontjából ugyan vállalható, ám a Bikák kanadai mestere a játékkal felettébb elégedetlen volt. Nagy kérdés, hogy a rangadó tétje és presztízse kimozdítja-e a csapatot a kisebb gödörből vagy éppen ellenkezőleg, még görcsösebbé teszi a játékukat.

A héten valamelyest szűkült a MacLean rendelkezésére álló repertoár, miután három játékos is távozott, s mivel Martinka és Hrdel is köztük volt, így jelenleg már csak egy mezőnylégiós, Martine hátvéd áll a csapat rendelkezésére. A csapat másik légiósa a kiváló formában védő Kalnins kapus. Somogyi Balázs pedig sérülés miatt nem játszhat.

A mérkőzés ünnepélyes korongbedobással indul. A Magyar Jégkorong Szövetség ugyanis nemrégiben akciót indított, melynek keretében a hazai jégkorongsport Hírességek Csarnokának tagjait igyekszik közelebbről megismertetni a szurkolókkal. Dunaújvárosban az a Babán József dobja majd be a korongot, aki részese volt a magyar jégkorong válogatott eddigi utolsó olimpiai szereplésének 1964-ben, Innsbruckban. Emellett három világbajnokságon is viselhette a címeres mezt. Játékos-pályafutása után – a klub megszűnéséig – a BVSC edzője volt, 1979/80-ban Rajkai Lászlóval együtt a válogatott csapatot is irányította, manapság pedig a csepeli iskolások korcsolyaoktatását végzi.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): A legutóbbi Miskolc elleni mérkőzéshez szeretnénk valahogy visszajutni, ott volt meg utoljára a teljes összhang a srácok között, ott követték a taktikát hibátlanul. Nagyon egyszerű a matek, hiszen ha keményebben dolgozol, mint az ellenfél, akkor kevés gólt fogsz kapni, s többet fogsz ütni. Azon a mérkőzésen mi sokkal keményebben dolgoztunk, mint a Miskolc. Szerencsére a jó csapatok ellen általában nem kell motiválni a srácokat. Mondanom sem kell, hogy a tabella szempontjából rettenetesen fontos mérkőzés következik, hiszen ha sikerül itthon tartani a pontokat, akkor újra egy hajszálnyi előnnyel várhatjuk a folytatást, és ez egyáltalán nem mindegy, főleg, hogy közeledik a szünet, jó lenne egy kicsit nyugodtabban relaxálni néhány napot. A Miskolcnak két nagyon erős sora is van, így elsődleges lesz, hogy őket mennyire tudjuk kizökkenteni a ritmusból. Továbbra is úgy gondolom, ha az egyszerű, gyors és hatékony játékunkat tudjuk hozni, akkor mindenkinél eredményesebbek tudunk lenni. Minden azon múlik majd, hogy fejben és lábban mennyire állunk készen a kihívásokra, illetve hogy milyen keményen tudunk együtt, csapatként dolgozni a sikerért.

Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc): A DAB elleni első mérkőzés nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Akkor pont egy rossz szériában voltunk, egymás után játszottuk az idegenbeli meccseket, amelyeken nem volt olyan fordulópont, ami kirántott volna bennünket a kátyúból. Most azonban egy egészen más helyzetben vagyunk. A múlt hét végén – ha messze nem is hibátlan teljesítménnyel, de – visszatértünk a szezon elején látott eredményes, és ami igazán lényeges, győztes útra. A Debrecen és az Érsekújvár ellen ismét rengeteg energiával, nagyon aktívan játszottunk, és ezzel ismét sikeresek tudtunk lenni. A legutóbbi dunaújvárosi mérkőzésen sok játékosból pont ezek hiányoztak, ezért úgy gondolom, most sokkal kiélezettebb csatára van kilátás. Annak a meccsnek a tapasztalatait átbeszéltük, videón megmutattuk a játékosoknak a hibáikat, így remélem, ezeket nem követik el újra, és akkor eredményesek lehetünk a DAB ellen. Ehhez persze az is kell, hogy okosan játsszunk és a helyzeteinket jó százalékban használjuk ki.

Dab.Docler–Miskolc 2-1

   

Hajtós, küzdős, indulatoktól sem mentes, ám összességében alacsony színvonalú mérkőzésen ismét a DAB nyerte a MOL Liga rangadóját.

Az első harmad első felében nem sokat játszottak egyenlő létszám mellett a csapatok, az első 10 percben 10 perc kiállítást osztottak ki a játékvezetők, ebből ötöt az 5. és 10. perc között. Ez idő alatt volt egy perc kettős előnye is a DAB-nak, ez azonban kimaradt, majd Mestyán ült ki a büntetőpadra. A 9. percben Becze szabálytalankodott a támadóharmadban és ezt már nem hagyta kihasználatlanul a DAB. A friss válogatott kerettag Martine húzódzkodott közelebb a kapuhoz, majd tökéletes ütemben passzolt a kapu hosszú oldalában álló Szappanoshoz, aki be is verte a helyzetet. A harmad végén Hajós ugrott ki ziccerben, Erdélyi gólhelyzetben szabálytalankodott vele, a megítélt büntetőt azonban hét másodperccel az első szünetet jelző dudaszó előtt kihagyta a csatár, így 1-0-val vonulhattak első szünetre a csapatok.

DABMIS3

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

A második harmadra mindkét csapat sokkal fegyelmezettebben korcsolyázott ki, összesen két kiállítást ítéltek ebben a periódusban a játékvezetők. Ez a 20 perc egyértelmű miskolci fölényt hozott, sokkal többet volt a hazai harmadban a korong. A helyzetek számában azonban mindez kevésbé tükröződött, amikor ugyanis az Acélbikák átértek a miskolci kapu elé, az is majdnem mindig veszélyes volt. Végül egy ilyen DAB-kontrából indított miskolci ellentámadás hozta meg az egyenlítést, a hazai játékosok talán tilos felszabadításra gondoltak, talán csak rossz ütemben cseréltek, mindenesetre egy 2-3 elleni szituáció végén Becze találta egyedül magát a kapu előtt és be is lőtte köténybe a korongot. Többször felállt 5 az 5 ellen is Kalnins kapuja előtt a Miskolc, de igazi ziccerre nem tellett Sagertéktől. A harmad végén szinte a semmiből szerezte vissza a vezetést a hazai csapat, Mestyán lőtte el a kékről nagyon jól a korongot, ami túljutott Bálizson, a gólvonalnál pedig Papp Viktor termett ott leghamarabb és be is pöckölte a pakkot a kapuba, így 2-1-es hazai vezetésről kezdődött a záró húsz perc.

A harmadik játékrészre mintha nyugodtabban érkezett volna a DAB, egygólos előnye birtokában is kontroll alatt tartotta a mérkőzést, nem sok levegőt hagyott a Jegesmedvéknek, taktikusan ölték a játékot, miközben néhány nagy helyzetet is sikerült kidolgozniuk. A Miskolc ekkor emberelőnyben jutott a legközelebb a gólszerzéshez, de végül nem tudták újra bevenni a lett kapus kapuját. Mivel az eredmény nem változott a végéig, Majoross Gergely másfél perccel a vége előtt lehozta kapusát. Ettől azonban egy kapu előtti keménykedést és kiállításcunamit leszámítva nem változott semmi, nyert a DAB 2-1-re.

A MOL Liga magyar rangadóját másodszor is a Dab.Docler nyerte hazai pályán. A Miskolc csak egy gólt tudott lőni az egy mezőnylégióssal felálló rivális otthonában, ez kevés a győzelemhez.

Donald MacLean (vezetőedző, DabDocler): Kemény este volt, rengeteg emberhátrányt kellett kivédekeznünk, néhány játékosunk hihetetlen jégidővel játszott ma. Úgy érzem, beleálltunk a meccsbe, Janis pedig újra ihletett formában védett. Természetesen a távozók nagy űrt hagytak maguk után, viszont ez egyben lehetőség a fiataljainknak, hogy megmutassák, mire képesek. Remélhetően hatpontos hétvégét tudunk produkálni a szünet előtt, persze ehhez a Ferencvárosnak is lesz pár szava.

Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc): Ez a mérkőzés egészen más volt, mint az előző, ma az akarással, az elszántsággal nem volt semmi gond. Kiválóan küzdöttünk, ám az elején néhány buta kiállítás sokba került nekünk. Utána viszont már domináltunk, de túl szépen akartunk játszani, és sokszor a lövés helyett még egy cselt, még egy passzt csináltak a játékosok. Ma jól játszottunk, jobbak voltunk az ellenfelünknél, többet érdemeltünk volna.

MOL Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 900 néző. Játékvezetők: Haszonits, Németh, Berger, Soltész.
Kalnins: 98,1% (Sevela)
K
Bálizs: 94,6% (Duschek)
Martine, Hüffner, Pavuk, Peterdi, Galanisz
1
Gőz, Sagert, Hajós, Tóth, Dansereau
Pozsgai, Mestyán, Papp, Azari, Szappanos
2
Boyle, Dudas, Metcalfe, Cohen, Becze
Nagy R., Erdélyi, Szepessy M., Gröschl, Kiss Á.
3
Vojtkó, Dósa, Nagy K., Miskolczi, Fliszár
Hruby, Dörök, Kovács, Magosi, Léránt
4
Ritó, Láda P., Popovics, Roczanov, Szilágyi
Donald MacLean, David Leger
E
Majoross Gergely, Mart Eerme
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:48 DAB PP Szappanos Martine
1-1 27:42 MIS Becze Metcalfe Cohen
2-1 38:16 DAB Papp Mestyán Azari
37 Kapura lövések száma 54
22 Kiállításpercek 40

A DAB–Miskolc képes összefoglalója

   

A DAB–Miskolc góljai

   

Cimkék: , , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
március 25., szombat
U20 12:15 DHKAVS 5-7VÉGE
U20 18:00 MACVAS 4-0VÉGE
március 26., vasárnap
ROM 17:30 SCCBRA 3-4VÉGE
U16 18:00 AVSMAC 3-1VÉGE
március 27., hétfő
U18 18:10 UTESCC 3-2 HVÉGE
március 28., kedd
U18 18:40 SCCUTE 3-8VÉGE
március 29., szerda
NHL 01:00 BOSNSH 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 SJSNYR 
  • SPÍLER TV
KHL 18:00 LOKSZK 
  • SPORT 2
március 30., csütörtök
U14   UTEAVS 
NHL 02:05 PITCHI 
  • SPÍLER TV
KHL 18:00 AKBMMG 
  • SPORT 2
március 31., péntek
NHL 02:05 NSHTOR 
  • SPÍLER TV
ROC 15:40 VSVAVS 
ROC 16:10 MISVIC 
április 1., szombat
NHL 01:05 NYRPIT 
  • SPÍLER TV
ROC 15:40 MÜNAVS 
ROC 16:10 MISSLL 
április 2., vasárnap
NHL 01:05 TBLMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 EDMANA 
  • SPÍLER TV
ROC 10:10 OLLAVS 
ROC 13:10 MISRIT 
NHL 21:05 BUFNYI 
  • SPÍLER TV
április 3., hétfő
U14   AVSUTE 
NHL 00:05 CBJWSH 
  • SPÍLER TV
U18 15:30 HUNSLO 
VÁL 19:00 HUNSWE 
április 4., kedd
U18 13:10 HUNSLO 
április 5., szerda
U14   UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk