Az NHL-be érés esélyei

 

Mekkora esélye van egy kanadai vagy európai jégkorongozónak álmai beteljesülésére? A kérdésre természetesen nem lehet egzaktan válaszolni, de valamit nagyon is, erről jelent meg egy érdekes poszt a huffingtonpost.com-on.

Az írás egy átlagos ontariói kanadai játékos bekerülésének esélyeit elemzi egy 1991-es kutatás alapján, amelyet nem kevesebb, mint 30 ezer jégkorongozó körében végeztek, hiszen Észak-Amerikában sosem csináltak tréfát a nagy elemszámú kérdőíves vizsgálatokból. Ebből a harmincezer gyerekből egészen pontosan 48-at draftoltak NHL-es csapatok, akik közül 39 kapott végül szerződést. A 39 szerződést aláíró játékosból 32 lépett ténylegesen is pályára az NHL-ben. És akkor még mindig nem beszéltünk igazi NHL-es játékosról, hiszen egynél több teljes szezon mindössze 15 játékosnak jutott osztályrészül. Tehát a harmincezerből 15 játékosnak sikerült egynél több szezonra megragadni a világ legerősebb ligájában, de ez még nem jelent igazi karriert. Ha azt vesszük alapul, hogy NHL-es nyugdíj csak a négyszáznál több meccsen pályára lépő játékosoknak jár, akkor ez a szám tovább csökken hatra.

The 2014 #NHLDraft Top 3

Ez összegezve azt jelenti, hogy a játékosok 0,16%-át draftolják, 0,1% részesül abban a kiváltságban, hogy pályára léphet NHL-es mérkőzésen, 0,05%-nak epizódszerepnél valamivel több jut és mindössze 0,02%-nak sikerül nyomot hagyni vagy szerényebben fogalmazva NHL-es karriert csinálni. 1991-ben természetesen kilenc csapattal kevesebb volt a ligában, mint ma, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a játékosok száma is folyamatosan nő, Kanadában a legszerényebb mértékben, vagyis évi 1,5%-kal, az Egyesült Államokban 5,2%-kal, de Csehországban vagy Finnországban két számjegyű a növekedés. Márpedig az NHL egyre bővülő arányban merít az európai piacból, ez tehát mindenképpen fokozza a versenyt.

A poszt szerzője mindebből azt a következtetést vonja le, hogy talán lehetnének a szurkolók kicsit megértőbbek a játékosokkal (nem lesznek) és hogy többre becsülhetnék azt a teljesítményt, ami a puszta tény mögött van, hogy egy játékos a pályán lehet. Számunkra, magyarok számára, ehhez talán még annyit lehet hozzátenni, hogy ha egy kanadai játékosnak ekkora akadályokat kell leküzdeni, akkor el lehet képzelni, mennyi sansza van egy stabil B-csoportos országból érkező hokistának, legyen bármilyen szorgalmas. Ne feledjük, az első körben draftolt játékosok közül is mindössze 63%-ából lesz NHL-játékos. Márpedig ők aztán tényleg a krém.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum