10/30 Canadiens

 

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

A holtszezon leghosszabb szappanoperája Montrealban zajlott, ahol a Habs végül egyezségre jutott hátvédjével, PK Subbannal, ez a szerződés pedig hosszú évekre meghatározza majd a rekordbajnok sorsát. Lássuk, mi várható az első évben.

Marc Bergevin igazgató és Michel Therrien edző két éve szisztematikus építkezésbe kezdett, amelynek nem titkolt célja, hogy a Canadiens több mint 20 év után ismét bajnoki címet szerezzen. A Montreal óriási fejlődésen ment keresztül, 2012-ben még a Keleti Konferencia utolsó helyén végzett, idén a playoffban a Tampát mindenki meglepetésére simán lelépte, a jobb erőkből álló Bruins elleni párharcban bizonyította, hogy bárki ellen képes felvenni a versenyt. És a Rangers ellen is végül csak két győzelem választotta el a Stanley Kupa döntőjétől. A nyári szünetet követően a két vezető levonta a megfelelő konzekvenciát, és két szempontot figyelembe véve folytatták a keret átalakítását, illetve fiatalítását.

Montreal Canadiens

Subban szerződtetése is az egyik ilyen szempont folyománya volt, aki ezzel a liga történetének legjobban fizetett hátvédje lett. Ezzel együtt elköszöntek olyan játékosoktól, akik nevük miatt többet kértek, viszont nem teljesítettek úgy, ahogy kellene, ráadásul a fizetésük sem férne be a fizetési sapkába. Így búcsúzott Brian Gionta, Daniel Briere, Thomas Vanek és Josh Gorges. Mivel Subban fizetése évi kilencmilliót elvisz a keretből, nem meglepő, hogy az érkezési oldalon nincsenek olyan veretes nevek. Jött két csatár, Pierre-Alexandre Parenteau és Manny Malhotra, illetve egy bekk, Tom Gilbert.

Parenteau-ra fontos szerep hárul majd, biztosan helyet kap az első két sor valamelyikében, illetve a létszámfóros játékban, hiszen korábbi állomáshelyein, Coloradóban és az Islandersben is alapembernek számított az emberelőnyös szituációkban. A Habsre amúgy is ráfér ilyen formán az erősítés, hiszen a gólszerzésben nem remekeltek játékosai, összesítésben és emberelőnyben a mezőny második harmadának a végén végeztek, messze elmaradva a ligaátlagtól.

Malhotra személyében kora ellenére is a liga egyik legjobban védekező csatárát és emberhátrányos játékosát láthatják majd a szurkolók. Ennek ellenére leigazolása kicsit meglepő, mert hátrányban a Canadiens a negyedik legjobb volt. A korlátozott szabadügynökök közül Lars Ellerrel állapodtak meg, a dán center négy évre 14 milliót tehet majd el, és bizonyosan előrébb lép a csapatban a második vagy a harmadik sorba.

A hátvédsorban Douglas Murray, Francis Bouillon és Josh Gorges elvesztése érzékenyen érintheti a Montreal védelmét. Egyik sem igazán nagy klasszis, de a rájuk kirótt iparosmunkát, mint az ütközések, a blokkolások, elvégezték, így hasznuk a csapat szempontjából nem elhanyagolható. Gorges Buffalóba távozott, míg a Murray, Bouillon páros egyelőre szerződés nélkül áll, jelenleg is mindkettő szabadügynök, visszatérni pedig nem fognak, PK kontraktusa mellett képtelenség számukra helyet csinálni. Ennek következtében az eddig csak statisztaszerepet kapó fiatalok, Nathan Beaulieu, Jarred Tinordi, Greg Pateryn minden bizonnyal nagyobb szerepet kaphatnak. Kérdés, hogy a fiatalítás mennyire lesz hatással a védekezésre. A Habs a hatodik legkevesebb gólt kapta a ligában és negyedik volt az emberhátrányok kivédekezésben.

Marc Bergevin általános igazgató röviden így foglalta össze a nyarat: “Itt volt az ideje, hogy még nagyobb szerepet biztosítsunk a fiataloknak. A játékosok mindig jönnek-mennek, mindig van egyfajta körforgás. Most válaszút elé kerültünk és a fiatalokat választottuk.”

A hátsó sorok, illetve az egész állomány fiatalítása miatt a vasak között minden bizonnyal több dolga lesz Carey Price-nak is. A liga egyik elitkapusának ez nyilván nem jelenthet majd problémát, hiszen bírja a terhelést és a megerőltető menetet. Az egyetlen kérdés vele kapcsolatban, hogy a Keleti Konferencia döntőjében összeszedett sérülését mennyire heverte ki a nyáron, milyen állapotban lesz a startra. A Price mögött lévő Tokarski, Budaj kettős megfelelő tartalékpáros, akik bármikor képesek néhány meccsen kiemelkedőt nyújtani, de hosszabb távon nem jelentenek biztosítást. Ezt éppen a már említett Keleti Konferencia döntője bizonyítja, ahol a Rangers dolgát Tokarski csak hellyel-közzel tudta megnehezíteni.

Röviden összefoglalva, Bergevin jó úton haladt idén nyárig az építkezésben, de valószínűleg öngólt lőtt, a Subban-szerződésnek nagyon komoly hatásai lesznek. Feszültséget szült a szurkolók körében és nem elképzelhetetlen, hogy az öltözőben is azt fog, ha P.K. nem hozza azt a szintet, amit ezért a fizetésért hoznia kell. Egy év múlva okosabbak leszünk, mert a kontraktus nem most, hanem a következő holtszezonban fogja alapjaiban megrengetni a keretet. A másik véglet Therrien, aki tovább folytatja az elkezdett munkát, nem tért le az ösvényről, remek edző mind szakmailag, mind emberileg, aki mentálisan is képes tüzelni a csapatát. Mindent egybevetve bármi előfordulhat, de meglepő lenne még egy ilyen playofftavasz. Alapjában véve papíron gyengült a Canadiens, ezért érdekes szezon elé nézünk Montrealban.

Várható kezdőcsapat

Csatárok:
Alex Galchenyuk, Tomas Plekanec, Pierre-Alexandre Parenteau
Max Pacioretty, David Desharnais, Brendan Gallagher
Rene Bourque, Lars Eller, Michael Bournival
Dale Weise, Manny Malhotra, Brandon Prust
Jiri Sekac, Travis Moen

Hátvédek:
Andrei Markov, P.K. Subban
Alexei Emelin, Tom Gilbert
Nathan Beaulieu, Mike Weaver
Davis Drewiske

Kapusok:
Carey Price
Peter Budaj

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum