10/30 Canadiens

 

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

A holtszezon leghosszabb szappanoperája Montrealban zajlott, ahol a Habs végül egyezségre jutott hátvédjével, PK Subbannal, ez a szerződés pedig hosszú évekre meghatározza majd a rekordbajnok sorsát. Lássuk, mi várható az első évben.

Marc Bergevin igazgató és Michel Therrien edző két éve szisztematikus építkezésbe kezdett, amelynek nem titkolt célja, hogy a Canadiens több mint 20 év után ismét bajnoki címet szerezzen. A Montreal óriási fejlődésen ment keresztül, 2012-ben még a Keleti Konferencia utolsó helyén végzett, idén a playoffban a Tampát mindenki meglepetésére simán lelépte, a jobb erőkből álló Bruins elleni párharcban bizonyította, hogy bárki ellen képes felvenni a versenyt. És a Rangers ellen is végül csak két győzelem választotta el a Stanley Kupa döntőjétől. A nyári szünetet követően a két vezető levonta a megfelelő konzekvenciát, és két szempontot figyelembe véve folytatták a keret átalakítását, illetve fiatalítását.

Montreal Canadiens

Subban szerződtetése is az egyik ilyen szempont folyománya volt, aki ezzel a liga történetének legjobban fizetett hátvédje lett. Ezzel együtt elköszöntek olyan játékosoktól, akik nevük miatt többet kértek, viszont nem teljesítettek úgy, ahogy kellene, ráadásul a fizetésük sem férne be a fizetési sapkába. Így búcsúzott Brian Gionta, Daniel Briere, Thomas Vanek és Josh Gorges. Mivel Subban fizetése évi kilencmilliót elvisz a keretből, nem meglepő, hogy az érkezési oldalon nincsenek olyan veretes nevek. Jött két csatár, Pierre-Alexandre Parenteau és Manny Malhotra, illetve egy bekk, Tom Gilbert.

Parenteau-ra fontos szerep hárul majd, biztosan helyet kap az első két sor valamelyikében, illetve a létszámfóros játékban, hiszen korábbi állomáshelyein, Coloradóban és az Islandersben is alapembernek számított az emberelőnyös szituációkban. A Habsre amúgy is ráfér ilyen formán az erősítés, hiszen a gólszerzésben nem remekeltek játékosai, összesítésben és emberelőnyben a mezőny második harmadának a végén végeztek, messze elmaradva a ligaátlagtól.

Malhotra személyében kora ellenére is a liga egyik legjobban védekező csatárát és emberhátrányos játékosát láthatják majd a szurkolók. Ennek ellenére leigazolása kicsit meglepő, mert hátrányban a Canadiens a negyedik legjobb volt. A korlátozott szabadügynökök közül Lars Ellerrel állapodtak meg, a dán center négy évre 14 milliót tehet majd el, és bizonyosan előrébb lép a csapatban a második vagy a harmadik sorba.

A hátvédsorban Douglas Murray, Francis Bouillon és Josh Gorges elvesztése érzékenyen érintheti a Montreal védelmét. Egyik sem igazán nagy klasszis, de a rájuk kirótt iparosmunkát, mint az ütközések, a blokkolások, elvégezték, így hasznuk a csapat szempontjából nem elhanyagolható. Gorges Buffalóba távozott, míg a Murray, Bouillon páros egyelőre szerződés nélkül áll, jelenleg is mindkettő szabadügynök, visszatérni pedig nem fognak, PK kontraktusa mellett képtelenség számukra helyet csinálni. Ennek következtében az eddig csak statisztaszerepet kapó fiatalok, Nathan Beaulieu, Jarred Tinordi, Greg Pateryn minden bizonnyal nagyobb szerepet kaphatnak. Kérdés, hogy a fiatalítás mennyire lesz hatással a védekezésre. A Habs a hatodik legkevesebb gólt kapta a ligában és negyedik volt az emberhátrányok kivédekezésben.

Marc Bergevin általános igazgató röviden így foglalta össze a nyarat: “Itt volt az ideje, hogy még nagyobb szerepet biztosítsunk a fiataloknak. A játékosok mindig jönnek-mennek, mindig van egyfajta körforgás. Most válaszút elé kerültünk és a fiatalokat választottuk.”

A hátsó sorok, illetve az egész állomány fiatalítása miatt a vasak között minden bizonnyal több dolga lesz Carey Price-nak is. A liga egyik elitkapusának ez nyilván nem jelenthet majd problémát, hiszen bírja a terhelést és a megerőltető menetet. Az egyetlen kérdés vele kapcsolatban, hogy a Keleti Konferencia döntőjében összeszedett sérülését mennyire heverte ki a nyáron, milyen állapotban lesz a startra. A Price mögött lévő Tokarski, Budaj kettős megfelelő tartalékpáros, akik bármikor képesek néhány meccsen kiemelkedőt nyújtani, de hosszabb távon nem jelentenek biztosítást. Ezt éppen a már említett Keleti Konferencia döntője bizonyítja, ahol a Rangers dolgát Tokarski csak hellyel-közzel tudta megnehezíteni.

Röviden összefoglalva, Bergevin jó úton haladt idén nyárig az építkezésben, de valószínűleg öngólt lőtt, a Subban-szerződésnek nagyon komoly hatásai lesznek. Feszültséget szült a szurkolók körében és nem elképzelhetetlen, hogy az öltözőben is azt fog, ha P.K. nem hozza azt a szintet, amit ezért a fizetésért hoznia kell. Egy év múlva okosabbak leszünk, mert a kontraktus nem most, hanem a következő holtszezonban fogja alapjaiban megrengetni a keretet. A másik véglet Therrien, aki tovább folytatja az elkezdett munkát, nem tért le az ösvényről, remek edző mind szakmailag, mind emberileg, aki mentálisan is képes tüzelni a csapatát. Mindent egybevetve bármi előfordulhat, de meglepő lenne még egy ilyen playofftavasz. Alapjában véve papíron gyengült a Canadiens, ezért érdekes szezon elé nézünk Montrealban.

Várható kezdőcsapat

Csatárok:
Alex Galchenyuk, Tomas Plekanec, Pierre-Alexandre Parenteau
Max Pacioretty, David Desharnais, Brendan Gallagher
Rene Bourque, Lars Eller, Michael Bournival
Dale Weise, Manny Malhotra, Brandon Prust
Jiri Sekac, Travis Moen

Hátvédek:
Andrei Markov, P.K. Subban
Alexei Emelin, Tom Gilbert
Nathan Beaulieu, Mike Weaver
Davis Drewiske

Kapusok:
Carey Price
Peter Budaj

Cimkék: , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
március 19., vasárnap
U18 17:10 AVSMAC 4-2VÉGE
március 20., hétfő
MOL 18:00 MACMIS 3-4VÉGE
  • M4 SPORT
március 21., kedd
ROM 17:30 PROGAL 3-8VÉGE
ROM 17:30 SSCBRA 4-2VÉGE
március 22., szerda
U20 12:40 AVSDHK 2-3VÉGE
U16 16:00 AVSMAC 2-1VÉGE
MOL 17:00 MISMAC 2-1VÉGE
  • M4 SPORT
ROM 17:30 SSCBRA 1-4VÉGE
U20 17:30 ZEGMIS 0-2VÉGE
U20 17:40 VASMAC 2-5VÉGE
EBJL 19:40 AVSUTE 4-2VÉGE
március 23., csütörtök
U18 16:40 KMHPEF 3-5VÉGE
KHL 17:30 SZKLOK 5-4 HVÉGE
  • SPORT 2
március 24., péntek
NHL 00:05 WSHCBJ 
  • SPÍLER TV
NHL 03:30 LAKWPG 
  • SPÍLER TV
KHL 15:00 MMGAKB 
  • SPORT 2
U16 18:40 MACAVS 
március 25., szombat
U20   DHKAVS 
NHL 00:05 PITNYI 
  • SPÍLER TV
U20* 18:00 MACVAS 
március 26., vasárnap
NHL 04:30 LAKNYR 
  • SPÍLER TV
U16 18:00 AVSMAC 
NHL 23:00 NJDDAL 
  • SPÍLER TV
március 27., hétfő
U18   UTESCC 
március 28., kedd
U16*   MACAVS 
március 29., szerda
U16*   AVSMAC 
U20*   AVSDHK 
U20*   VASMAC 
KHL 18:00 LOKSZK 
  • SPORT 2
március 30., csütörtök
KHL 18:00 AKBMMG 
  • SPORT 2
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk