A francia hoki az egyik legalulértékeltebb Európában

 

Franciaországban a nemzetközi sikerek titka a hosszú és kemény munkával felépített profi bajnokság és a kiváló utánpótlás-nevelő program. Luciano Basilét, a II. Docler Cup nyertes Gap vezetőedzőjét, a magyar válogatott korábbi edzőjét kérdeztük erről is.

Három meccset játszottak, két győzelem és egy büntetők utáni vereség a mérleg, megnyerték a tornát. Elégedett?

A tornával nagyon elégedett vagyok, a meccseinkkel kevésbé. A DAB nagyon jó vendéglátó, minden igényünket magas színvonalon elégítette ki, ezúton is szeretném megköszönni a csapatnak és minden közreműködő rendezőnek a meghívást és a vendéglátást. A meccseken egyaránt láttam pozitív és negatív dolgokat, mérsékelten lehetek elégedett a teljesítményünkkel. A legfontosabb, hogy nem játszunk elég egyszerűen, túl sok kockázatot vállalunk a koronggal, rengeteg helyzetet teremtve ezzel az ellenfeleinknek. Ezen mielőbb változtatnunk kell.

Basile Gap 2

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

11 év alatt a csúcsra vitte a Briancont, megnyerték a francia bajnokságot, majd távozott. Miért?

Nagyon nagy munka van mögöttünk, hatalmas siker a francia bajnoki cím, ami egy ciklus lezárása is egyben. Elkezdhettem volna Brianconban is egy új ciklust, újra fel lehetett volna építeni a csapatot, ez azonban időigényes folyamat. Ehhez képest a klub vezetése egyéves szerződést ajánlott, míg én legalább három évet szerettem volna. Egy év alatt semmit nem lehet felelősséggel vállalni, úgyhogy a váltás mellett döntöttem. Gapban pozitívan álltak hozzám, itt is ugyanaz lesz a feladatom, mint Brianconban volt, vagyis hogy a középmezőnyből felvigyük a csapatot az elitbe. Minderre pedig lesz négy évem, ennyi időre szerződtettek. Ez döntött mellettük.

Mit jósol a Ligue Magnusben idén?

Nem szeretek jósolgatni, úgyhogy ilyesmire most sem vállalkozom. Az biztos, hogy nagyon éles bajnokság elé nézünk, legalább nyolc csapat küzd majd az első négybe kerülésért.

Mi a francia hoki sikerének a titka?

A francia jégkorong büszke lehet a teljesítményére, ezzel együtt a francia hoki az egyik legalulértékeltebb egész Európában. A bajnokság hosszú évek kemény munkájának köszönhetően ma már nagyon erős, jó az utánpótlás-nevelés, jó szakemberek dolgoznak itt egy kiváló program szerint. Emellett megvannak már azok a nemzetközileg is elismert játékosok, akik utat nyitottak a többiek előtt a nagy nemzetközi bajnokságokban, van már francia játékos az NHL-ben, a KHL-ben, a svéd és a finn élvonalban is. Öt évvel ezelőtt ez még nem így volt.

Basile Gap

Milyen benyomásokat szerzett a magyar csapatról, van-e olyan játékos, akit szívesen leigazolna?

A Dab.Docler egy nagyon masszív csapat, nagyon nehéz meccset játszottunk velük. Fizikailag jó állapotban van a dunaújvárosi gárda és több kiváló felépítésű játékosból áll. Természetesen egy-egy játékost kiemelni nem lenne értelme, de az biztos, hogy Peterdi Imrének nagy meccse volt a pénteki, hiszen két gólt is szerzett, és Sevela is kiváló teljesítményt nyújtott a kapuban. A DAB csapatként nagyon jó benyomást tett rám, igen komplikált feladat volt győzni ellene.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum