Ha nem lett volna draftlottó

 

Akkor most egészen biztosan másképp festenének az erőviszonyok az NHL-ben.

Először is röviden a lottóról. Minden évben az újoncbörze előtt a playoffba nem jutó csapatok között tartanak egy sorsolást, amelynek győztese előrébb léphet a listán maximum négy helyet. Így a legelső választás joga csak olyan csapatra szállhat, amely benne van az első ötben. Amennyiben például egy hetedik helyen húzó csapat nyert a lottón, akkor előre lép a harmadik helyre és mögötte mindenki egyet visszalép. A sorsoláson a legnagyobb eséllyel a tabellán 30. helyen végzett csapat indul, neki 25% esélye van a nyerésre, a 29.-nek 18,8% és így tovább, egészen a 17.-ig amelynek mindössze 0,5% esélye van a nyerésre.

Magát a szisztémát 1995-ben vezették be, mégpedig egy egészen nem titkolt szándékkal. A cél az volt, hogy a szezon vége felé a leggyengébben szereplő csapatok ne tudjanak az utolsó helyért játszani, és így az automatikus első választás jogáért. Ezek után érdemes végignézni, hogyan alakult volna a játékosbörze és egy-egy játékos hol talált volna otthonra.

A táblázatban minden olyan évet kiemeltünk ahol nem a ligautolsó választott elsőnek, ahol a sorsolás következtében valaki megelőzte.

Év Ligautolsó Lottógyőztes Első választó 1/1-es játékos
1995 Ottawa Los Angeles Ottawa Bryan Berard
1996 Ottawa Ottawa Ottawa Chris Phillips
1997 Boston Boston Boston Joe Thornton
1998 Tampa Bay San Jose Tampa Bay Vincent Lecavalier
1999 Tampa Bay Chicago Atlanta Patrik Stefan
2000 Atlanta NY Islanders NY Islanders Rick DiPietro
2001 NY Islanders Atlanta Atlanta Ilya Kovalchuk
2002 Atlanta Florida Columbus Rick Nash
2003 Carolina Florida Pittsburgh Marc-Andre Fleury
2004 Pittsburgh Washington Washington Alexander Ovechkin
2005 - Pittsburgh Pittsburgh Sidney Crosby
2006 St. Louis St. Louis St. Louis Erik Johnson
2007 Philadelphia Chicago Chicago Patrick Kane
2008 Tampa Bay Tampa Bay Tampa Bay Steven Stamkos
2009 NY Islanders NY Islanders NY Islanders John Tavares
2010 Edmonton Edmonton Edmonton Taylor Hall
2011 Edmonton New Jersey Edmonton Ryan Nugent-Hopkins
2012 Columbus Edmonton Edmonton Nail Yakupov
2013 Florida Colorado Colorado Nathan MacKinnon
2014 Buffalo Florida Florida Aaron Ekblad

1995-ben a hetedik helyről ugrott előre a harmadikra a Los Angeles, amely Aki Berget szemelte ki magának, ami nem rengette meg a világot. Az 1998-as év már sokkal izgalmasabban alakult. A San José nyert, ám draftjogát korábban a Florida megszerezte, amit a Panthers tovább adott a Tampának. A Bolts köszönte szépen a lehetőséget és Vincent Lecavalier személyében megalapozta a későbbi Stanley Kupa-győztes csapatát. 2000-ben a lottó után a New York Islanders ölébe pottyant a váratlan lehetőség, ám nem is a ők lennének, ha nem trafáltak volna mellé. 1968 után ismét kapust választottak a legelső helyen Rick DiPietro személyében, otthagyva a lehetőséget az Atlantának és a Minnesotának Dany Heatley és Marián Gáborík személyében. A többi pedig már történelem. 2001-ben a sors ismét tovább verte az Islanderst, hiszen a legnagyobb eséllyel indult, ám az Atlanta az utolsó pillanatban beelőzte és kiválasztotta Ilja Kovalcsukot.

2002-ben a Florida és Columbus cserélt draftjogot, amivel később az ohiói csapat járt jól. A Panthers hiába győzött, a jogával a Jackets élt és magához rendelte Rick Nasht, míg a Floridának maradt Jay Bouwmeester. 2003-ban a történelem ismételte önmagát, amikor is egy ritka erős évad jött össze. A Florida megint megnyerte a lottót, ismét elsőnek választhatott volna, de most a Pittsburghgel üzletelt korábban, így a Penguins választhatott első helyen és tették le a voksukat Marc-André Fleury mellett. A Panthers pedig a harmadik helyen képes volt Nathan Hortont draftolni, miközben az első körben olyan játékosok keltek el, mint Eric Staal, Thomas Vanek, Jeff Carter, Dustin Brown, Zach Parisé, Ryan Geztlaf stb.

A 2004-es és 2005-ös év a Pittsburghről szólt. A lockout előtti utolsó drafton már mindenki az új zsenit Alekszandr Ovecskint várta Pittsburghben, de Fortuna közbeszólt és a harmadikról az első helyre előrelépő Washingtonba irányította az orosz szélsőt. Az acélvárosban így beérték a második Malkinnal, ám érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna akkor, ha egy évvel később összeáll az Ovecskin, Crosby kettős. Amit ugyanis Fortuna elvett, az egy évvel később visszaadta a Penguinsnek. A lockout után minden csapat egyenlő eséllyel vágott neki a lottónak, amin a Pittsburgh nyert és így kerülhetett Sid a fekete-sárga-fehér csapatba.

A következő jeles dátum 2007 volt, amikor is imába foglalták Fortuna nevét Chicagóban. A Flyers választhatott volna elsőként, ám a Hawks előzött és lefoglalta Patrick Kane játékjogát, amivel összeállt a Kane, Toews duó Chicagoban. A Phillynek be kellett érnie James van Riemsdykkel, ám az igazi pofonra 2010-ig kellett várni. Ugyanis a sors furcsa fintoraként a 2010-es döntőben a Stanley Kupát jelentő találatot Patrick Kane szerezte a Flyers ellen, a Wachovia Centerben.

Az utolsó három évben, azaz 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben nem kedvezett a szerencse a legutolsó csapatoknak, sorrendben a Columbus, a Florida és a Buffalo maradt le az első választásról. Helyettük az Edmonton, Colorado, Florida trió húzhatott elsőször, de ezek közül egyelőre csak az Avalanche-t nevezhetjük győztesnek. Az Oilers választottja, Nail Jakupov egyelőre nem úgy muzsikál, ahogy az elvárható lenne, ellenben Nathan MacKinnon Denverben igen, amit igencsak sajnálhatnak a Panthersnél. A floridai alakulat idén visszakapta a lehetőséget, elsőnek választhatott, de ahogy a csapatot ismerhetjük, akárcsak az Islanders remekül tud mellényúlni , ezek után pedig kíváncsian várjuk, hogy mi lesz Aaron Ekblad sorsa.

lottery

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum