Láthatatlan játékvezetőt akarnak

 

Egy New York Rangershöz közel álló blog napokban megjelent írása szerint ez jelenthetne megoldást az egyre tarthatatlanabb bírói hibák kiküszöbölésére.

Az amerikaiak mindennél jobban szeretik a precíz, átlátható és betartható szabályokat. Emlékezhetünk arra a megütközésre, amivel az 1994-es foci vb-n azt az addig megkérdőjelezhetetlen játékvezetői gyakorlatot fogadták, mely szerint a bíró saját belátása szerint dönt a hosszabbítás mértékéről a félidők végén, amiről ráadásul nem is értesítette a csapatokat. Hamar meg is változtatták a szabályt, azóta láthatjuk a félidő végén táblával a kezében megjelenő asszisztenst, aki jelzi a csapatok és a nézők számára, hány perc is a hosszabbítás.

NHL videobiro

Nos, a bluelinestation.com szerint a hoki egyik legnagyobb hátránya a többi major sporthoz képest a játékvezetés inkonzisztenciája, ami a játék felgyorsulásával csak tovább erősödött. Hiába próbálta ennek elejét venni a liga, a hagyományos eszközkészlet erre alkalmatlannak bizonyult, négy játékvezetővel a pályán sem lett sokkal kevesebb a hiba. Az új technológiákat pedig igencsak félve alkalmazzák, csak a gól szabályos voltának megállapításához veheti igénybe a spori a torontói videóközpont szolgáltatásait.

Pedig, érvel a cikk, a megoldás nagyon egyszerű. Az egyik vezetőbírónak nem a jégen kellene szaladgálnia, hanem egy jégcsarnokon belül felállítandó videószobában, ahol a rendelkezésére állna a létező összes kameraállásban rögzített felvétel, akár lassítva is. Innen kommunikálhatna a jégen lévő kollégáival, jelezve, ha szabálytalanságot lát. Ezzel nem csak a szabálytalanságok helyesebb megítélését segítenénk, hanem a játékvezetők elleni kirohanások számát is mérsékelni lehetne, hiszen a “hang az égből” megoldás jóval személytelenebb, nehezebb ellene felfokozott érzelmeket produkálni.

Az ötlet érdekes, de nincs kétségünk afelől, hogy forradalmi változásokra rövid távon nem számíthatunk.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum