Gáborík a király

   

Ahogyan az várható volt, a friss kupagyőztes és playoffgólkirály Marián Gáborík további hét évet marad Los Angelesben.

A szerződés összértéke 34,1 millió dollár, az éves cap hit a kiszivárgott információk szerint 4,875 millió dollár lesz. A szokásoknak megfelelően az első három évben ennél többet kap majd, 6,075 millió dollárt, míg az utolsó négy szezonban fokozatosan csökkentik bérét öt millióról három millióra.

Gáboríkot március 5-én hozta el a Kings Columbusból, és azonnal kiderült, hogy jól választottak. Az alapszakasz 19 meccsén 16 pontot szerzett, a rájátszásban pedig 14 gólt lőtt a szlovák csatárfenomén. Nem is akármilyeneket, a Rangers ellen két alkalommal is az ő góljával mentették hosszabbításra a meccset, de a Chicago elleni konferenciadöntő hetedik mérkőzésén is betalált, nagy szerepet vállalva a csapat három éven belül elért második Stanley-jében. A 2010/11-es szezon óta a Kingsnek hatalmas problémái voltak a góllövéssel, minden évben a legkevesebb gólt szerző tíz csapat közé került. Mindezt annak ellenére, hogy korongbirtoklásban ők az NHL Barcelonája, de legalábbis ott vannak a dobogón. Kellett egy olyan játékos tehát, aki kíméletlenül beveri azokat a helyzeteket, amelyek a korong birtoklásából következően számolatlanul alakított ki a Kings. Erre a feladatra pedig Gáboríknál kevés alkalmasabb játékos van a világon. 319 olyan csatár van az NHL-ben, akik az elmúlt hét szezonban legalább 3000 percet játszottak egyenlő létszám mellett. Gáborík közülük az ötödik leggólerősebb játékos, Crosby, Stamkos, Ovecskin és Szjomin után.

Mivel Gáborík jelenleg 32 éves, így pályafutását valószínűleg az angyalok városában fejezi majd be. És itt jön a nagy kérdés, hogy vajon kitölti-e a szerződését?

gaborik

Olyan kvalitású játékost, mint Gáborík évi ötmillió dollár alatti összegért megszerezni gyakorlatilag diszkont ár. Ám ennek is megvan a magyarázata. Nem titok, hogy Gáborík legalább annyira zseniális, mint amennyire sérülékeny játékos. 13 eddigi NHL-szezonjából eddig hétszer szerzett minimum 30 gólt, ebből háromszor a negyvenes határt is átlépte, ám sokkal többre is képes lett volna, ha nem szenved többször is súlyos sérülést. Nem véletlen, hogy többek között ezért is vált meg tőle a Rangers és a Jackets.

Sajnos a pakliban most is benne van a sérülés lehetősége, habár nem kíván senki ilyet a trencséni sztárnak. Ezzel tisztában volt a Kings vezetősége is, akárcsak azzal, hogy ha Gáborík szabadon igazolható játékossá válik és teszteli a piacot akkor simán kaphat 6-7 millió dollárt 3-4 évre. Egy alacsonyabb összegű, de hosszú távú szerződés viszont garanciát jelent a játékosnak és a klubnak egyaránt, hiszen ha meg is kell majd valamilyen okból válni a játékostól, ötmillió dolláros cap hit alatt valószínűleg boldogan viszi majd bárki. Így találkozott tehát a kereslet a kínálattal, amit Gáborík is megerősített a szerződéskötés utáni interjúban.

“Csak egyet akartam, mégpedig itt maradni, mindenki tudta ezt, a vezetőség, a játékosok és az ügynököm. Az volt az első számú prioritás, hogy megegyezzek a klubbal. Már az első napomon óriási szeretettel fogadtak a srácok, ez nagyon jó érzés volt és ez nagyon fontos volt a mostani döntésemben. A liga egyik legjobb centere mellett játszhatok és még több sikert szeretnék elérni a csapattal.

Hiába van például egy 10 éves szerződésed sok pénzzel, bármi megtörténhet, bármikor elcserélhetnek. Engem kétszer is trade-eltek pedig hosszú szerződésem volt, ami bizonyos szempontból biztonságot és kényelmet biztosított. Tudom, hogy szabadon igazolható játékosként sokkal többet is kaphattam volna, de ennek a nagy csapatnak akartam a részese maradni. Ám most már nem a pénz volt a mozgatórugó, hanem a siker és az, hogy remélhetőleg egészséges maradok és rengeteg sikerhez járulhatok hozzá. Ez a lényeg.”

Los Angelesben pedig egyértelmű, hogy tartós dominanciára törnek, hiszen Kopitar 2016-ban lejáró szerződésének meghosszabbításán már dolgoznak, 2021-ig övék Gáboríkon túl Carter, Brown és 2019-ig Doughty is.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum