Így nézne ki a 32 csapatos hokivébé

 

A thehockeynews.com szakíróját megihlette a foci-világbajnokság, egy fiktív sorsolást is lejátszott a FIFA szabályai szerint. Megírjuk, kikkel kerülnénk össze.

Nem húzzuk tovább, Magyarország a finnekkel, a franciákkal és a hollandokkal kerülne egy csoportba az aktuális világranglista szerint. A továbbjutást jelentő első két hely megszerzéséhez bravúr kellene, de nem ez a halálcsoport.

Matt Larkin a hoki szerelmeseinek fensőbb rendűségének teljes tudatában nézte a labdarúgók legnagyobb nemzetközi versenyét, de nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy mennyivel nagyobb rendezvény az, ahol 32 ország szorít az övéinek, mint például egy 12 csapatos hokiolimpia. Így hát elővette az IIHF rangsort, egy kockás füzetet és elkészítette a 32 csapatos hokivébé sorsolását elméletben.

A FIFA által rendezett világbajnokságok egyik érdekessége, hogy a kijutás és a sorsolás sportszakmailag nem fair módon történik. Azaz nem a legjobb 32 csapat jut ki, hanem a földrajzi elhelyezkedés szempontja szerint korrigált 32 csapat. A sorsolás nagyon egyszerű: a legjobb nyolc csapat kerül egy-egy csoport élére, majd a maradék 24 csapatot három szinten rangsorolják és az első nyolc válogatott mellé mindhárom szintről sorsolnak egy-egy ellenfelet.

Hokiban Svédország, Finnország, Kanada, Oroszország, Csehország, az USA és Svájc kerülne egy-egy csoport élére, plusz a rendező ország válogatottja automatikusan. Mivel elméletben a 2018-as világbajnokságra sorsolunk, ezért a nyolcadik csoport élére az egyébként 20. helyezett Dél-Korea kerül. Mivel a hoki sokkal Európa-központúbb sport, mint a foci, ezért teljesen nem lehet utánozni a FIFA rendszerét, de a szerző nem sokat vacakolt és egyből búcsút intett a világranglista 27-31. helyét elfoglaló Romániának, Spanyolországnak, Szerbiának, Észtországnak és Horvátországnak, egyúttal a földrajzi esélyegyenlőség és a kellő lefedettség legnagyobb dicsőségére meleg szívvel köszöntötte a 33. helyezett Mexikót, Ausztráliát (34. hely), Új-Zélandot (37. hely), Kínát (38.) és Dél-Afrikát (40.).

Akit részletesebben is érdekelnek a sorsolás részletei, a cikkben utánanézhet, a lényeg, hogy a sorsolás után a következő csoportok alakultak ki:
A csoport: Svédország, Lengyelország, Japán, Ausztrália
B csoport: Kanada, Németország, Litvánia, Lettország
C csoport: Finnország, Franciaország, Hollandia, Magyarország
D csoport: Dél-Korea, Szlovénia, Kína, Dánia
E csoport: Svájc, Belgium, Olaszország, Kazahsztán
F csoport: Csehország, Norvégia, Szlovákia, Ausztria
G csoport: USA, Nagy-Britannia, Izrael, Mexikó
H csoport: Oroszország, Ukrajna, Dél-Afrika, Új-Zéland

Mint látható, esetünkben is létre jönnek halálcsoportok és könnyűek egyaránt. A játéknak két tanulsága is van: egyrészt a FIFA rendszerén van még mit dolgozni, másrészt a hoki is messze van még attól, hogy olyan népszerű legyen, amely elbírna egy 32 csapatos világbajnokságot.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum