Kezdődik az év legfontosabb szériája

   

A Los Angeles a New York ellen játszik, azaz Coast to Coast döntőre kerül sor, ahogy az amerikai média felvezeti az NHL-finálét, utalva arra, hogy a két város az USA ellentétes partján fekszik.  Csütörtökön 2 órakor dobják be először a korongot.

A Kings és a Rangers a története során harmadszor találkozik a playoffban, a számok a Rangers sikerét ígérik, de ez semmit sem jelent. A két együttes 1979-ben és 1981-ben randevúzott egymással, amelyből mindkétszer a Nagy Alma csapata ment tovább. 1979-ben 2-0-val, míg két évvel később 3-1-es összesítéssel. Az alapszakaszban eddig 131 alkalommal játszottak, valamivel több mint a meccsek felét a Rangers nyerte, összesen 70-et, emellett volt 45 Kings-siker és 16 döntetlen is. A közelmúlt azonban teljesen más képet mutat, 2000-től kezdődően teljesen kiegyenlített a küzdelem, 7-7 győzelem mindkét oldalon és egyetlen döntetlen. Az idei szezon is döntetlenre végződött, hiszen a Staples Centerben a Rangers győzött 3-1-re, amelyen a szezon egyik legnagyobb potyája született Quick jóvoltából, míg a visszavágón a Gardenben a Kings diadalmaskodott 1-0-ra.

Csatárok

A Kings négy triójára nem lehet panasz, hiszen egy olyan csapatról beszélünk, amely négy sorral képes rohamozni és a negyedik sorban is egy Mike Richards játszik centert. A legveszélyesebb legkiemelkedőbb természetesen az első sor, hiszen a BrownKopitarGáborík triónál nem volt kiemelkedőbb az idei playoffban. Kopitar magasan vezeti a rájátszás pontlistáját, míg a cserestop előtt érkező Gáborík jelenleg a góllövőlista élén tanyázik. A szlovák csatárt nyilván fűti a bizonyítási vágy egykori csapata ellen, ám ez visszafelé is elsülhet, hiszen nagyon jól ismerik minden trükkjét, erősségét és gyengeségeit. A második sor motorja a center Jeff Carter, aki már kilenc gólt szerzett, őt két oldalon a két fiatal Toffoli és Pearson ritkábban Williams segíti. Williams igaz nyerőember, hiszen minden idők legeredményesebb játékosa a hetedik meccseket figyelembe véve. A harmadik sor kulcsembere Jarret Stoll, akire a buliknál hárul majd nagy felelősség, hiszen a bedobások 57%-át hozta el eddig.

A Rangersnél nincs kifejezetten első számú center és első sor, ezzel szemben nagyon kiegyensúlyozottak a sorok és csapat szinten kiválóan működik az egész támadóegység. Gyakorlatilag bármelyik mérkőzésen bármelyik sor képes előrukkolni olyan teljesítménnyel, ami döntő lehet, így ezen a poszton a Kingsnek nehéz dolga lesz, mert úgymond nem tudja kihúzni az ellenfél méregfogát. Az első három sor 34, 33 és 28 pontot termelt ami mutatja, hogy megvan a balansz a Rangersben. Az egyetlen homokszem továbbra is Rick Nash, aki tíz pontja mellett csak három gólt lőtt, ellenben a mezőnyben remek munkát végez és két embert mindig képes elvonni a figyelmével. A negyedik sorban a Moore, Boyle párosra hárul majd fontos szerep, mindkettő remekül védekezik és remekül bulizik, sőt előbbi kiváló csatár is, hiszen ezt bebizonyította, amikor gond nélkül pótolta a sérülés miatt hiányzó Brassardot vagy Stepant.

LAKNYR

Hátvédek

A Los Angeles védelme Drew Doughty köré épül, aki nemcsak hátul, de elől is kifogástalan munkát végez. A Kings történetének legeredményesebb hátvédje az egész rájátszás alatt dominált, majdnem 28 percet volt jégen meccsenként, miközben 16 pontot szorgoskodott össze. A Kings védelmének a gyenge pontja a Vjacseszlav VojnovAlec Martinez páros lehet, melyből előbbi többször került hullámvölgybe, míg utóbbi sokszor el-eltűnt a mérkőzéseken. A fekete-fehér csapat szurkolói így nem véletlenül várják Robyn Regehr visszatérését, akivel jelentős megerősödne a hátsó alakzat.

Ami a Los Angelesben Doughty, az a New Yorkban Ryan McDonagh. Montrealban még most is fogják a fejüket a szurkolók, amiért odaadták a Rangersnek a Gomez-ügyletben, hiszen McDonagh tíz pontot termelt ellenük a párharcban. Ezen kívül 13 pontjával holtversenyben a legeredményesebb a Rangersben és 40 blokkolt lövéssel a harmadik. A Kingsszel ellentétben a Rangers hátsó alakzatában nincs lyuk vagy hullámvölgy, hiszen a StaalStralman páros akár első bekkpárnak is elférne. Gondot még az eltiltott, leghamarabb a széria második meccsén jégre lépő John Moore sem okozhat, hiszen pótlását Diaz hibátlanul megoldotta.

Kapusok

A Kings kapusa, Jonathan Quick egyelőre messze élete formájától, a két évvel ezelőtti playoff MVP-címtől, de ez is elég volt az üdvösséghez, mert a csapat eddig követi a “többet lövünk mint amennyit kapunk” elvet. Érdemes megnézni Quick idei és 2012-es mutatóit, most 2,86 gólt kap meccsenként és 90,6%-kal, véd míg a kupagyőztes évben ugyanezen statisztikák 1,41 és 94,6% voltak. Amennyiben Quick nem szedi össze magát, akkor nagyon nehéz dolga lesz a Los Angelesnek, hiszen a másik oldalon Henrik Lundqvist bombaformában van.

A Rangers kapusa egyetlen megingást leszámítva végig remekül védett a playoffban. Nagyságát mutatja, hogy a Canadiens elleni lecserélését követő mérkőzésen hibátlan teljesítményt húzott elő a kalapból és döntőbe vezette a csapatát. Lényegesen jobb mutatókkal rendelkezik, mint kollégája, közel 93%-kal véd és alig több mint két gólt kap meccsenként. A legnagyobb félelme Gáborík lehet, akivel közel négy évig kergette együtt a pakkot és ismerik egymást elég rendesen.

New York Rangers v Los Angeles Kings

Speciális egységek

A Kings emberelőnyben fényévekkel jár a Rangers előtt az idei rájátszásban. Amíg a Los Angeles minden negyedik emberelőnyben gólra váltja, addig a Rangers csak 13,6%-ban értékesíti a létszámfölényes helyzeteket. A Kings legeredményesebbje előnyben a Carter, Gáborík páros, előbbi hét, utóbbi hat ponttal. A New York-i csapat rossz statisztikájába alaposan belerondít az első két kör borzalmas mutatója, amikor zsinórban 35 előnyt hagytak kihasználatlanul. A Montreal ellen azonban minden visszaállt a régi kerékvágásba, hiszen már az első meccsen három gólt szereztek öt a négy elleni szituációban. A Rangersnél a legeredményesebb ebben a speciális egységben Ryan McDonagh, aki hat pontot szerzett.

Az emberhátrányos játék ezzel szemben már sokkal jobban fekszik a Rangersnek, hiszen tőle jobban csak az a Flyers áll, akit még az első körben búcsúztatott. A New York 85,1%-kal védekezte ki a hátrányokat köszönhetően a Boyle, Moore vezette párosnak, amely az egyik legjobb a ligában. A másik oldalon a Kings átlagban minden ötödik büntetése után kapott gólt, ami jelentős hátrány a döntőbeli ellenfélhez képest.

Konklúzió

A Kings támadói a Rangers védelme ellen. Röviden így lehetne összefoglalni a párharcot. A Los Angeles papíron erősebb csatársorral rendelkezik, ami nemcsak a pontokban mutatkozik meg, de a fizikális testi méretekben. Emellett az óriási tartását és küzdeni tudását is bebizonyította a csapat, hiszen az első körben 0-3-ról jutott tovább és mindhárom körben megnyerte a hetedik meccset idegenben. A védelem meg sem közelíti a két évvel ezelőttit, sok esetben egyszerűen átjáróháznak bizonyult, így a csatároknak óriási erőfeszítésbe tellett a hátsó alakzat hibáit kijavítania. Nem véletlen, hogy idén sok meccset emiatt vesztettek el és csak a maximum mérkőzésszámmal (21) jutottak el a fináléig, addig 2012-ben mindössze 20 meccset játszott az LA a playoffban mire megnyerte a Stanleyt.

Amennyiben Quick elkapja a fonalat és feljavul akkor a nem lesz hosszú a párharc. A Rangers abszolút ereje a hátsó alakzatban, illetve a mozgékonyságban és a gyorsaságban rejlik. Simán, gond nélkül levettek olyan játékosokat a jégről mint Crosby, Malkin vagy Subban és ha ezt megteszik Kopitarral vagy Gáboríkkal, akkor nyert ügyük lehet. Nagy kérdés,hogy az alapszakasz legjobb idegenbeli mutatójával rendelkező New York a legfontosabb pillanatban tud-e meccset lopni a Staples Centerből. A védelem mellett óriási szerep hárul majd a kisemberekre, Hagelinre, St. Louisra és Zuccarellóra, akik gyorsaságban és korcsolyatudásban bármikor képesek megverni a lassú, nehézkes Kings-védőket. Küzdeni tudásban a Rangers oldalán sem lesz hiány, hiszen ők is felálltak 1-3-ról a Pens ellen és ne feledkezzünk meg a St. Louis sújtó sajnálatos tragédiáról sem, amely alaposan összekovácsolta a csapatot.

Jósolni lehetetlen és teljesen felesleges, hiszen egy hétmeccses párharcra van kilátás, ahol nüansznyi dolgok döntenek. Start csütörtökön hajnalban kettőkor.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum